Sunday, 22 October 2017

💔












Thursday, 19 October 2017

Muka breakout? Jom cuba cara saya 🙂


Apa khabar hari anda? Semoga indah belaka

Assalamualaikum, selamat malam (masa type entry ni dah tgh malam hehehe :p )


Okay, berbalik kpd tajuk asal. So tonight I wanna share my skincare regime. Bagi yg kenal CZ atau yg pernah baca blog CZ, korang mesti pernah baca entry ini. Ia pengalaman CZ masa mula2 CZ ada kesedaran utk tampil cantik mata memandang. Hew hew hew. CZ dlm kategori jerawat suka dekat jadi mmg susah nak cantik berseri-seri. Kalau cecantik tu pon krn canggihnya aplikasi telefon pintar masa kini hahaha! 


This is me without make up and no filter. You may close up and see my open pores, rashes, pimple

Topik utama yg CZ nak kongsi malam ni ialah double cleansing. Actually lama dah dok usyar pasal perkara ni tapi tak berapa paham kaedahnya sehinggalah CZ dpt pendedahan telus drpd seorang pakar kulit. 


Sedikit info ttg DC dan sesuai utk semua jenis kulit muka. DC blh buat sehari sekali atau 2x, terpulang pd diri msg2 dan aktiviti wajah seharian. Dah nama pon double jadinya kena ada dua jenis pencuci muka lah.. Jap lagi CZ huraikan. 

Make up remover
Ia digunakan utk cuci make up/ foundation yg kita letak di wajah kita. Terdapat pelbagai jenis penanggal make up di drug stores tapi CZ pilih yg ni sbb masa nak beli tgk yg ni tgh on sales haha. Garnier ada keluarkan 2 jenis make up remover dan ini mmg utk kulit berjerawat. 

Cleansing Oil
Ini ialah agen DC. Fyi, DC perlukan sejenis cleanser yg oil based atau seangkatan. Kita hanya pump kat palm kita dan apply on muka keseluruhan smpai ke leher pon blh. Then baru basahkan tgn dgn air dan gosok2 pd wajah. Kita blh nmpk la segala make up dan foundation tu fade away bersama myk yg kita letak kt muka tadi. Walau acne + oil = ⛔⛔⛔ tapi utk DC its a must! Oily cleanser ni takkan buat muka kita breakout. Ada byk lagi jenama oily cleanser tp yg ni antara yg mampu pakai huhuhu.

Barisan pencuci muka utk kulit jerawat CZ
Okey, lepas guna oily cleanser dan cuci bersih. Kita kena teruskan dgn mild cleanser ikut kesesuaian kulit wajah masing2. Bagi yg acne prone skin mcm CZ, cleanser spt di gambar mmg highly recommended. CZ mmg guna dan sgt syukur Alhamdulillah. Semua ni blh dibeli di drug stores, farmasi atau pasaraya. Kira mudah didapati, mampu pakai dan tahan lama.  

Exfoliater/scrub/peeling
Sesekali atau spesifiknya 2/3 kali seminggu kena scrub wajah utk buang sel kulit mati. Sel kulit mati yg tak terbuang tu blh jugak clog pores dan bentuk whiteheads/blackheads pastu terhasillah jerawat. Tak perlu belanja mahal or beli scrub yg mahal, janji tujuan sampai. CZ guna
yg ni sbb ditaja oleh BR1M :p

Toner
Apa tujuan toner? Kenapa ia selalu ditekankan oleh expertise? Toner ni yg CZ faham ia utk tutup pori lepas cuci wajah. Lepas tu ia utk buang kotoran yg masih ada pd wajah selepas dicuci dgn pembersih wajah. Jadi pori tertutup, kurang black/white heads so kuranglah jerawat. In shaa Allah. Sekali lagi, pilihlah toner yg sesuai. Basically, acne prone skin sesuai toner berasaskan tea tree, no fragrance. Sebelum ni CZ pernah guna toner jenama Eskinol, Simple, T3.   

Pelembab wajah
Masa terbaik utk pakai pelembab wajah ialah dlm tempoh 2 minit selepas cuci wajah/ tonering. Masa tu mmg lembapan akan lock into skin.
Kenapa pelembab wajib? Wajah dah la oily tambah pakai pelembab lagi minyak bergenanglah 😖. Actually, pelembab wajah penting sbb ia lock kelembapan wajah kita. Perasan tak kdg lepas cuci muka kita rasa wah segarnya, muka soft, kering (tak berminyak), heavennn.. Tapi lepas sejam tudiaaaa.
Bila wajah kita kurang lembapan, secara automatik kelenjar di wajah aktif produce minyak pd wajah utk combat kekeringan. Oleh sbb tu kdg wajah kita 2/3 x lebih berminyak dr biasa. Jadi gunalah pelembab yg sesuai, water based (oily/acne skin), tiada pewangi. Jadi takde la wajah kita over oily/ over dry. 

Ubat jerawat
Dah nama pon entry breakout, haruslah cerita pasal ubat-ubatan jerawat. Antara yg terbaik pernah saya guna ialah Tea Tree oil, Oxy 5/10, T3 gel, Dalacin-T dan Tidact gel. Semua ni blh beli direct counter tapi selalu sold out dan yg pasti kena sabar. Ubat berjadual mcm ni kena guna 6-8 minggu (bagi jerawat teruk) utk dpt hasil yg berkesan. Oleh sbb tu CZ akan tulis tarikh guna pd botol/tiub. Jadi blh pantau. 

Rawatan parut jerawat.
Part ni paling stress. Dah takde jerawat tapi tinggal parut pulak hurmmm.. Actually byk produk rawatan parut tapi antara yg tak berminyak dan mesra wajah CZ ialah mederma, magic jelly, annisue. Nak rawat parut pon lambat so banyakkan bersabar krn sabar separuh drpd iman :)

Ubat ruam
Haaa sapa ada baby? Product ni best utk rawat ruam bayi. CZ guna utk rawat ruam wajah. Kena goncang dulu lepas tu ambik kapas tekap2 pd rashes. In shaa Allah kurang la sikit bintil2 pd wajah/ badan. 
Selain drpd tips penjagaan wajah di atas, bila muka breakout kita kena jaga makan, jaga masa tido dan kebersihan pakaian/tempat tidur/persekitaran. Minum green tea juga bagus utk rawatan dalaman. Ada sesetengah org bila wajah tgh breakout, dorang kena elakkan product tenusu/kekacangan dan makanan bergoreng. Jadi awasi diet seharian anda. 

Bagi yang kerjaya di bawah terik mentari, haruslah guna sunscreen/ sunblock. Tujuan utk lindungi wajah drpd sunburn. Direct sunlight kpd wajah berjerawat sgt lah tak bagus. Dah la muka breakout, kena matahari lagi mmg masak jerawat hampa haha. 

Tips memilih sunblock.

Antara product sunblock yg bagus utk acne prone skin.

Kulit berjerawat perlukan product yg berasaskan AHA dan BHA yg tinggi. Jadi bila nak beli product pilih yg berasaskan air, kaya dgn BHA/AHA, tea tree, asid salyclic, tanpa pewangi. 

Air kosong baik utk wajah/badan.
Nak cantik, nak kurus, nak sihat kena minum air kosong ikut kuantiti keperluan badan masing2. Pengambilan gula/garam/minyak yg berlebihan juga buat wajah breakout. Jadi kena combat dgn air kosong utk detox kata org. Plus utk pastikan tahap kelembapan wajah/badan kekal, tak dehidrasi. 
Sekian untuk malam ini. Semoga bermanfaat. Kalau banyak duit boleh lah dpt rawatan drpd pakar kulit yg bertauliah. Skrg famous rawatan carbon/chemical peel utk rawat parut jerawat dan dpt kan kulit seperti telur di hujung tanduk hehe.. Selain itu, kita boleh guna laser pd wajah kita. Pilih la mana yg sesuai dgn bajet masing2 dan pastikan dpt rawatan dari doctor bertauliah, graduan universiti terkemuka bukannya graduan u-tiub. 

Thank you for reading :)

Sunday, 16 July 2017

Habiel turns 9

Birthday cake as his wish.


The birthday dishes. Cooked by Tok Piah.

My son and I




Tuesday, 11 July 2017

Selamat Hari Lahir Sayang!

9 years with ❤

11 Julai 2017.
Hari ini genap 9 tahun kami bersama. Nama anak saya Muhammad Habiel dan nama ini diberikan oleh arwah abah saya sempena kelahiran anak saya pada 8 Rejab 1429H. MH dilahirkan pada hari Jumaat jam +/- 3.40 ptg seberat 2.45 kg. Sejak hari pertama saya tau saya mengandung, saya berharap sgt saya beroleh anak lelaki, bertangan kidal, berlesung pipit, putih mcm ayah dia, dan saya nak lahirkan anak saya pada hari Jumaat krn ia hari yg barakah. Alhamdulillah hampir semua keinginan saya dimakbulkan kecuali tangan kidal :)

Jujur saya katakan bahawa saya tak pernah berangan akan ada anak sebelum tamat pengajian ijazah walaupun usia perkahwinan kami sudah mencecah 3 tahun. Bahkan saya dan ex-spouse mmg merancang keluarga dan kami wat lex wat peace je bila disoal ttg zuriat. Pernah juga timbul rasa takot sbb terlalu lama merancang keluarga. Ada kawan ckp lama sgt makan ubat nnt boleh effect tak dpt anak langsung. 

Pertama kali saya tau saya memgandung pada malam hari raya Aidiladha 1428H. Tgh busy bt persiapan nak raya, time tu saya vomit yg maha dahsyat. Ingatkan keracunan makanan rupanya doctor bagitau saya mengandung. Perasaan masa tu bercampur baur. Happy, sad, suspend, nervous, eager, love bla bla bla. Tambahan pulak masa saya mengandung tu saya di semester akhir pengajian. Ketika itu usia kandungan saya sudah mencecah 2 bulan. Oleh kerana saya tiada alahan (saya hanya alah 2 hari sahaja dan pada masa tu baru saya tau saya mengandung) jadi selama 2 bulan pertama kandungan saya, saya masih amalkan pil pencegah kehamilan. MasyaAllah, mmg kuat kandungan saya dan hebatnya kuasa Allah S.W.T.  Alhamdulillah anak saya dilahirkan normal dan tiada sebarang kecacatan fizikal mahupun mental. 

Tapi...
Tapi anak saya ada AB-O prolonged jaundice atau lebih sinonim dgn penyakit kuning dikalangan bayi baru lahir. Apa AB-O prolonged jaundice? Kuning jenis ni terjadi dlm satu tempoh masa yg lama dr bayi normal dan ia berlaku dikalangan bayi yg mana ibu bapanya dlm kumpulan darah AB dan O. Macam kes anak saya, saya berdarah AB dan bekas suami berdarah O. Jadi mmg lamaaaaaaaa kuningnya sampai usia 40 hari msh kuning yg tinggi. Usia 50 hari kena buat scan ultrasound pundi kencing utk pastikan ginjal anak saya berfungsi dgn baik. Oleh kerana anak saya ada AB-O prolonged jaundice, dia agak fragile dan senang terkena jangkitan, demam on off, alergi kpd asap dan ais krim. Perkara ni berlarutan selama 4 tahun dan selama 4 tahun jugak hospital umpama rumah kedua kami. Pernah sekali tu dia discharged pagi, malamnya warded semula T_T

MH juga kuat tantrums mcm anak hampa. Tapi saya ada sorang jiran namanya Kak Kiah. Kak Kiah ni ada anak 8 org. Jadi dia selalu nasihat saya berbunyi begini "biasalah budak2. Esok dia pi sekolah dia cerdik sikit hilang la perangai dia tu. Anak2 kak Kiah pon macam tu laaa". Dan mmg pengalaman dia tu berguna utk saya. Bila MH dah bersekolah, saya nampak perkembangan positif dlm diri MH dan tahun ke tahun MH semakin well behave, mudah diurus dan lebih memahami. Perkara yg paling disenangi ttg MH ni, dia takde drama air mata bab bangun pagi ke sekolah. MH sgt mudah bangun utk mandi dan bsiap ke sekolah. Maybe dia takde kawan di rumah jadi dia suka ke sekolah sbb ramai kawan. Maybe...

Setelah bertahun MH lahir. Ada yg cakap "seronoknya anak dah besar" "mak masih muda bergaya, anak pon tak pernah ada masalah. Kami ni keja ulang alik klinik je minggu ni. Pakai tudung pon main sarung ke". MH jugak jatuh, bengkak, luka berdarah mcm anak hampa. MH memang byk tido bangun di hospital tapi dia aktif. Oleh sebab itu, doktor tak berapa risau dgn tahap kuning MH. Pada usia dua tahun, MH cucuk telinga sendiri dgn cotton buds yg dia jumpa. Hbs berdarah telinga pastu kena follow up dgn pakar telinga sbb doc suspects MH mungkin akan pekak. Alhamdulillah, semasa terapi dia tunjukkan feedback yg positif dan sampai skrg ni takde tunjuk tanda nak pekak. Buat2 pekak tu mmg selalu haha. Then masa umor 2 tahun jugak dia hampir tertelan penutup botol air mineral. Then masa umur 3 tahun, pegi rumah Nenek Sham pastu tak semena-mena di pegi langgar zink. Sampai tersagat (korang paham ke sagat? Sagat tu hurmmm..mokcik pon tak reti nak explain haha). Apa lagi terus rushing ke hospital cuci luka dan balut kaki sebab isi betis dah habis smpai ke tulang. Pastu macam2 la aktiviti sampingan lain yg buat jantung mak rasa terhenti huhu

Begitulah serba sedikit pengalaman membesarkan MH sensorang dgn dibantu ahli keluarga. Actually bukan mudah tapi zmn dulu takde canggih mcm skrg. Setiap saat blh up di media sosial. Boleh scroll segala tips and tricks utk baby to infant to todler to children. Dulu byk bgantung pd petua org tua2 pastu nasihat dr pakar. So sapa2 nak petua blh PM tepi. Cara nak anak ada lesung pipit pon I boleh bagi bhahaha. 

And its not easy to raise a child as a single parent. I need to play the both roles as a mother and a father at one time. Do laundry and chores and cook at home and work alone to earn money. All alone staying in the hospital to give the best treatment for my son. Mmg miserable sgt life masa tu. Hati kena kental dan sgt bersyukur krn dikurniakan kesihatan yg baik dan diberikan kemudahan, berjumpa dgn org yg baik2 yg selalu hulur bantuan. Kdg mkn kdg tk sempat mandi. Pastu anak terpekik-pekik bikin malu depan org ramai. All those super embarrasing moments were now are the most sweetest moments ever that I miss day and night. 

Happy 9th anniversary ZinniraHabiel.
❤❤❤

Wednesday, 5 July 2017

Duit Raya

Satu-satunya gambar raya bersama anak pd tahun ini, Aidilfitri 1438H
Assalamualaikum.
Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin.
Aidilfitri tahun ini, antara sambutan aidilfitri tersibuk di abad ini kerana kitorang buat majlis sambut menantu. Menantu mana? Sila rujuk gambo di atas bhahaha. #rayanitakkawenlagi

Okay, berbalik pada cerita duit raya. Actually, duit raya ni ada org ckp ia satu sedekah, ada org ckp ia satu hadiah, ada juga org ckp ia pemberian bila mana kita ada lebihan belanja pra raya. Walau apa jua takrifannya, duit raya sgt sinonim dgn hari raya di Malaysia. Baik raya aidilfitri/aidiladha, raya cina, deepavali, krismas dll. Seriring perkembangan teknologi, ada juga yg gantikan duit raya dgn hadiah or barangan lain yg lebih bernilai/ berguna kpd sanak saudara. Gitew!

Perlu ke anak belanja semua duit raya dorang?
Bagi saya, ya! Bukan bermakna nak ajar anak jadi boros, tapi bergantung pada benda dan tujuan perbelanjaan tersebut. Honestly to say, raya tahun ni merupakan tahun kedua saya gunakan 80% duit raya anak saya untuk disimpan. Tahun2 sebelum ni, semua duit raya anak saya, saya gunakan untuk membeli barang keperluannya. Antara barang yg kitorang beli guna duit raya anak saya seperti walker, basikal, pergi bercuti, jam tangan, game, kasut bla bla. Sejujurnya sbg masyarakat marhein low class income, mmg agak bullshit sgt bila mana saya terbaca bab duit raya anak satu pelaburan bla bla. Rugi guna duit raya anak utk beli gadjet bla bla. Correction: low class income people never used duit raya to buy gadget, we use it to buy food. Tapi saya tetap baca jugak bab pelaburan tu utk masa depan. Maybe tak blh praktik sekarang, sapa tau tahun depan lebih stabil so blh try tips and tricks nya.  

Kenapa saya bazirkan duit raya anak untuk barangan yg blh saya beli sendiri?
Memang tak dinafikan tanggungjawab mak ayah utk sediakan keperluan anak tapi ada masa saya tak mampu. Jadi saya topup sikit dgn duit raya anak saya. One more saya rasa kesusahan anak berjalan beraya dari rumah ke rumah, jadi sbg reward saya rasa tak salah utk anak saya belanjakan sikit duit raya dia buat beli apa yg dia idamkan. Lagi satu kerana saya sudah ada simpanan asing utk anak saya secara berkala. Tambahan sejak anak dah menginjak usia 9 tahun ni, dia dah pandai tanya duit raya dia dah simpan ke belum? Boleh tak dia nak guna duit raya sikit utk beli bla bla bla? Jadi pada hemat saya, anak saya sudah faham tentang pendapatan, pelaburan dan perbelanjaan. Wah, hebatnya huraian hahaha.

Apa pandangan saya terhadap ibu bapa yg guna duit raya anak?
Saya bukan bercakap soal hukum atau meletakkan agama di belakang atau sebab saya pernah buat jadi saya halalkan. Tidak sama sekali. Saya sendiri juga terkeliru ttg hukum penggunaan duit raya anak. Ada yg ckp haram, ada yg ckp boleh jadi saya huraikan mengikut pengalaman peribadi saya sebab saya pernah melalui zaman kegelapan dan pernah guna duit raya anak saya jugak. Takkan nak biar anak mati tak minum susu semata nak simpan duit raya di bank? Takkan nak biar anak berpanas siang malam sedangkan anak perlu sebuah kipas utk keselesaannya? Tapi bila kita dah berduit, kena bayar balik or gandakan simpanan anak kita tu. Bukan utk siapa tapi utk kesenangan hidup kita di masa hadapan.

Disclaimer ||
Idea menulis ini tercetus bila saya rasa sayu sebab office mate cerita dia jumpa seorang budak naik moto kapcai dgn beg sekolah yg masih bertanda harga. Pasti budak tersebut guna duit raya sendiri utk beli beg sekolah baru. Then saya pon tak banyak kerja di office jadi satu coretkan apa yg terbuku di hati saya di sini. Nak tulis di FB pasti ramai yg kecam sebab kwn2 FB semua org kaya hahaha dan ini bukan satu tulisan agung yang perlu dibahaskan. Andai ada tersalah fakta or fatwa, sila betulkan saya.

Thanks for reading 😊

Sunday, 30 April 2017

Kampungku Kampung Acheh

Assalamualaikum readers :)


Selamat menyambut Hari Pekerja 2017. Pergi jalan mana tu? Kalau takde gi memana tu bolehlah pegi mandi manda di air terjun. Best! 


Sapa yg follow blog saya (ada ke follower? Wakakaka) mesti tau kan hometown saya iaitu Yan, Kedah memang kaya dgn tempat rekreasi dan air terjun yang superb. Antaranya kampung tok saya, Kampung Acheh. 


Okey, asal usul Kampung Acheh ni memang dr orang2 Acheh Indonesia yg dtg ke Malaya suatu ketika dulu. Majoriti penduduk di sini masih keturunan Acheh Indonesia dengan gelaran Nyak, Teuku, dan nama2 jalan di sini juga turut mengabadikan nama orang terawal datang ke sini. Antara tokoh kenamaan yg berasal dari Kampung Acheh ialah bekas Menteri Besar Kedah, Tan Sri Sanusi Junid dan editor Majalah Mingguan Wanita iaitu Sharah binti Ibrahim. 


Walau tinggal di Kampung Acheh tak lama mana. Tapi mak I sempat belajar buat masak Acheh, pais Acheh dan peli'u.. 

Tak dinafikan masa kitorang pindah ke sini sekitar tahun 80an, majoriti orang2 Acheh hantar anak2 dorang balik Acheh or ke KL untuk belajar ke peringkat yg lebih tinggi. Yang tinggal hanya orang2 tua or generasi pertama yg dtg ke Malaya. Skrg dah generasi ke-3 onwards dan byk perubahan ketara pada Kampung Acheh. Dorang dah byk bangunkan homestay buat kemudahan orang luar since di sini ada sebuah sekolah agama terbesar di daerah ini. 


Belakang tu pondok Wan Peah hahaha. Lawak jer. Belakang tu mcm wakaf zaman dulu kala. Dulu2 my sis and my bro mesti lepak di sana siang malam sementara tunggu masa mengaji al Quran dan solat. 

Kedatangan penduduk Acheh juga bawa ajaran Islam dan inilah buktinya. Surau/madrasah ni antara monumen asal yg masih kekal berdiri kukuh sehingga kini. 

Tadaaaa... Inilah nikmat dunia. Sungai Kampung Acheh. Zaman dulu ramai org mandi sini sbb di rumah takde air paip. Lokasinya jugak strategik di bersebelahan surau jer. Lepas mandi blh solat. Tak gi solat blh g mandi hahahaha. Jahat! 

Kampung Acheh terletak di kaki Gunung Jerai. Dulu di kampung Tok tak dpt siaran radio tapi luckily rumah Tok agak ke bawah paras laut sikit so dpt la siaran TV.


Thanks for reading and do come here to experience it yourself. Absolutely you won't regret ❤

Thursday, 27 April 2017

HAC SMAN 2017

Hola :-)
Semalam, hampir 4 purnama daku bersama SMA Nahdzah, Bukit Besar. Peribahasa menyatakan "masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau, lari" bhahaha. Giler tak lari. Tak takot ke? 

Alhamdulillah, kehidupan semakin dipermudahkan. Banyak yg direncanakan menjadi kenyataan. Hopefully more to come and Allah will ease everything for me, amin. 

Okey, berbalik pd SMAN. Semalam ialah antara hari besar bt warga SMAN iaitu Hari Anugerah Cemerlang. Walau staff tak terlibat secara langsung tapi kemeriahannya turut dirasai. I harap ukhuwah yg terbina di sini sama mcm yg terbina di #smahi dan kekal hingga ke akhir usia, in shaa Allah. 

New work place. Same person, same attitude.

Lost here Kak Dilla, Kak Ani and Pak Lang

Geng Burdah! 
Org ckp kalau nak kurus, kena selfie selalu 😁
Thanks for reading =)

Sunday, 23 April 2017

Bicara Dari Hati


Menikmati keindahan alam ialah antara saat2 menyenangkan di dunia ini. Kita rasa bebas. Segala yg tersimpul dilepaskan. Dan manusia bersifat baharu, pasti akan melakukan kesilapan dan mungkin mengulanginya. Jadi jangan menghukum dan terus menghukum. Belajar utk terima dan melepaskan. Belajar utk fahami bahawa setiap insan ada kehidupan masing2. Hormati hak dan masa orang lain. 
Aku cuma manusia biasa... 

Wednesday, 5 April 2017

Supplement

Assalamualaikum :)
Seiring peningkatan usia, tubuh badan akan mula kurang produktif in term of pertumbuhan sel baru dan seterusnya badan jadi letih lesu, kulit jadi kering & tak anjal, sistem penghadaman terganggu bla bla bla. Justeru itu, haruslah kita mengambil suplemen atau vitaman/makanan tambahan utk menggantikan proses semulajadi tubuh badan kita yg mybe dah weak or worse.


CZ mula ambil suplemen sejak dari kecik lagi. Mak abah dah bagi Scott Emulsion, Pharmaton. Bila dah kerja, CZ beli suplemen utk cantik bukan utk sihat (normal la kan perempuan). Then bila Allah uji dgn kesihatan, CZ jadi takot nak ambil apa2 suplemen sbb masa tu baru go through the pros and the cons of the supplement yg pernah cuba sebelum ni T_T


Okay, pengalaman CZ dari segi kesihatan. Beberapa bulan sebelum CZ sedar yg CZ ada breast lump, period jadi tak stabil which is selang seminggu red flag. Then continue with rasa sakit sendi tangan kanan dan kebas/ lenguh bahu dan tangan kanan. Keadaan ini (kebas) berlanjutan beberapa bulan selepas operation. Maybe sebab tekanan mcm terpaksa angkat benda berat cth handbag dll. Period pulak on off selama setahun sampai nanges sebab kdg tak sempat baca Yasin malam jumaat T_T.


Based on my own research and reading, I found that collagen unsuitable to those who suffering cancer. Collagen is very good in term of repairing and replacing new cells. Undeniable. Tapi takkan kita nak ganti/ produce sel kanser yg baru kan? Jadi suplemen yg berunsur kolagen mmg CZ elakkan walau testimonial wallaweyh. CZ bukan tahap kanser tapi tetap aware dgn apa yg CZ ambil sebab tak nak harmful diri sendiri. Jadi selama beberapa bulan CZ try buah durian belanda dan air rebusan durian belanda. Alhamdulillah kebas & lenguh beransur pulih (kalau buat keje berat tak dpt den nak nolong). 



Vivix, GLA, Alfalfa & Ostematrix by Shaklee



Tapi period CZ masih on offfff lama. Setelah berbulan fikir dan kumpul duit, dapatlah CZ beli Vivix Shaklee. Memang mahal tapi fikir lagi, duit boleh cari In shaa Allah Dia akan murahkan rezeki dan Dia akan berikan kesembuhan. CZ kena berusaha utk sihat spt sedia kala. Alhamdulillah selepas 2 botol consume Vivix dan 2 bulan makan GLA & Alfalfa, period normal semula dan kesihatan pon nampak semakin baik. Happy :) Solat terpelihara. Urusan dunia dipermudahkan. 



Kepada semua, hargailah kesihatan. Berhati-hati dgn apa yg kita makan, minum, suntik, implan dll. Semuanya ada kesan jangka panjang. Semoga kita dikurniakan kesihatan yg baik berpanjangan. Amin.

Sunday, 2 April 2017

Tingkatan 6

 

Hola girl yg manis dan boy yg sado :)
Anda baru lepas SPM?
Result okay tapi tak bersedia ke alam IPT. Atau result suam-suam air milo-nak tebus kegagalan SPM.
Anda nak ke sekolah yg lbh banyak menyanyi dr mengaji?
Anda lebih suka kira biji karom dari buat latihan matematik? 
Anda suka jln2 pusing sekolah dari terangguk-angguk dpn papan hitam?
Jemputlah masuk ke Tingkatan 6. Ia satu peluang dan ruang yg sgt awesome utk diterokai. Kakak manja bukan nak cite pasal pelajar tingkatan 6 takde wawasan 2020, tapi seriously pengalaman belajar di tingkatan 6 jauh menarik. Korang akan belajar dlm suasana yg santai dgn 4 atau 5 subjek je. Lepas tu layanan cikgu2 terhadap korang mmg berbeza berbanding masa korang tingkatan 5. Kalau dulu masa ting 5 cikgu A punya garang dgn korang tp percayalah bila korang masuk.ting 6, cikgu A akan layan korang bagai menatang minyak yg penuh. 

Kenapa tingkatan 6? 
Korang pnh dgr PTPTN? Kalau rasa tak nak terbeban hutang sebelum kerja, masuklah tingkatan 6. Kerajaan juga sedia baucer buku utk pelajar tingkatan 6 (sedih masa kakak manja study dulu takde benda ni), ada biasiswa lagi, yuran exam exempted (yuran IPT dlm 1.3K hingga 1.5K satu semester) blh pakai baju biasa you all-no more school uniform (tertakluk pd pindaan sekolah). 

Korang jimat setahun dua ke pengajian ijazah. Kalau sambung ke diploma ke asasi ke sijil ke, nak ke ijazah tu bertahun jugak. Maka beribu lagi PTPTN tanggung maka masa terbuang (kata nak kawen awal kan?) pastu hutang pon bertambah. Kalau masuk tingkatan 6, dlm setahun setengah (STAM less than a year) je korang dah selangka ke pengajian ijazah. 

Kurikulum tingkatan 6 juga setanding IPT. Skrg ada sistem merit kredit debit, semester, bla bla bla. Cuma tak jumpa pensyarah-jumpa cikgu tapi ilmu tetap sama. 

Satu lagi korang dah ada pakej lengkap ke ijazah sarjana muda. Apa pakejnya? MUET. MUET ni bukan tiket ke pengajian ijazah sarjana muda tapi kalau takde MUET ke tak dpt result MUET yg baik (ikot standard IPT) korang mmg tak grad degree dgn jayanya. MUET pulak host di sekolah. Kalau dr diploma ke ijazah, korang kena ambil sendiri (daftar di JPN dan JPN akan bg sekolah mn host exam nanti) tapi dgn tingkatan 6 semua teacher/sir yg urus smpai berjaya.

Jadi jangan malu jangan down untuk ke tingkatan 6. Dulu kakak manja malu, rasa tak best kena sekolah lagi walhal kawan2 semua dah di politeknik (actually kakak manja study poli dulu seminggu dua lepas tu homesick, baru reverse ke form 6). Tapi skrg kakak manja happy sebab tingkatan 6 satu tempat yg sgt bagus untuk kembangkan potensi diri. Kira macam pra peralihan dari sekolah ke IPT. Takde la nak culture shock sgt masuk IPT. Lecturer ckp bt asignment guna APA sistem, kita dah tau. Pastu blh skip subject english di IPT kalau MUET band 4 ke atas. 

Good luck adik-adik sekalian :)

Wednesday, 29 March 2017

Kenangan 💔


Hobi saya shopping (sejak bekerjaya. Dulu suka membaca & tonton tv sebab kurang mampu :p). Ini antara barangan terakhir yg saya beli dr kwn sepraktikal dulu, CheTa. CheTa skrg ni tinggal di Nottingham (sapa penah tgk ForrestGum tau la tompet tu) and in shaa Allah hujung thn ni dia dah hbs PhD. So, dia pon dah bhenti ambik order brg2 dr UK utk fokus pd study dia.

Berbalik pd shopping tadi, kat atas tu brg yg saya shopping utk last trip. Actually masa beli brg2 tu plan nak menikah dan sebab tu ada selit Beckham kat situ tapi apakan daya jodoh tiada. Jadi kenangan ajelah. Sapa bminat blh pm tepi. 

Thursday, 23 March 2017

Penyelia Asrama Part V : Termometer

Assalamualaikum :)
Lama tak story ttg kerjayaku. Well, last year ada bengkel TOT. Masa bengkel ni, kitorang didedahkan dgn satu alat utk kerjaya kitorang. Tujuanny untuk elak/ minimakan kes keracunan makanan di kalangan pelajar asrama. Almaklumlah, kes2 keracunan ni mcm musim durian jugak. Kdg sederet ada kdg takde langsung. 

Bukan semua sakit perut, muntah, beri2 blh dipanggil kes keracunan di kalangan pelajar sekolah (walau bukan kes keracunan tp masih dipandang serius). Biasanya Jabatan Kesihatan akan ambil tindakan bila 5% ke atas pelajar asrama alami simptom2 keracunan makanan. Kalau kurang tu macam 2 3 org je biasa kes salah mkn or mkn makanan luar. 

Jadi, salah satu langkah utk atasi keracunan ialah dgn memastikan bahan makanan (bahan mentah & bahan bermasak) berada dlm kualiti yg baik. Kalau air mesti dididih pd takat 100 darjah celcius. Makanan bermasak yg elok pd takat suhu 70 darjah celcius. Isi ayam dan kulitnya juga mesti dipantau dan dlm suhu yg sama. Kalau kulit 50 darjah tp isinya 10 darjah celcius, maknanya ayam tsebut tidak dimasak dgn sempurna.  Macam mana nk ukur? 

Tadaaaa termometer. Nama penuh dia tk igt la pulak tp inilah alat yg akan kitorang guna utk ukur suhu bahan mentah dan masakan. Termometer yg bulat tu utk letak di dlm freezer utk pastikan suhu tmpt penyimpanan bhn mentah spt mana suhu yg sepatutnya. Yg mcm pen tu pulak termometer utk sukat suhu bahan mentah dan bermasak. Kaedahnya buka sarung merah tu dan cucuk pd bahan makanan atau bahan mentah. Nnt akan naiklah suhunya. 

Selain dr sukat suhu bahan mentah, blh juga sukat suhu badan kalau demam hew hew hew. 

Okaylah, pic last tu merepek je. I ada 4 termometer so mmg dah asing la utk keje dan personal use. Jgn bt loklaq sgt la. Lepas dah guna, basuh, lap dan simpan dlm sarung dia semula. Easy. Btw, termometer ni blh dibeli di kedai2 yg menjual peralatan sains. Kalau yg manual mcm pen tu dlm 80 ringgit. Digital blh cecah hingga 150 ringgit. 

Thats all. Thanks for reading :)

Wednesday, 22 March 2017

#MuhammadHabiel

Someday, I'll be missing you son ❤