Sunday, 16 July 2017

Habiel turns 9

Birthday cake as his wish.


The birthday dishes. Cooked by Tok Piah.

My son and I




Tuesday, 11 July 2017

Selamat Hari Lahir Sayang!

9 years with ❤

11 Julai 2017.
Hari ini genap 9 tahun kami bersama. Nama anak saya Muhammad Habiel dan nama ini diberikan oleh arwah abah saya sempena kelahiran anak saya pada 8 Rejab 1429H. MH dilahirkan pada hari Jumaat jam +/- 3.40 ptg seberat 2.45 kg. Sejak hari pertama saya tau saya mengandung, saya berharap sgt saya beroleh anak lelaki, bertangan kidal, berlesung pipit, putih mcm ayah dia, dan saya nak lahirkan anak saya pada hari Jumaat krn ia hari yg barakah. Alhamdulillah hampir semua keinginan saya dimakbulkan kecuali tangan kidal :)

Jujur saya katakan bahawa saya tak pernah berangan akan ada anak sebelum tamat pengajian ijazah walaupun usia perkahwinan kami sudah mencecah 3 tahun. Bahkan saya dan ex-spouse mmg merancang keluarga dan kami wat lex wat peace je bila disoal ttg zuriat. Pernah juga timbul rasa takot sbb terlalu lama merancang keluarga. Ada kawan ckp lama sgt makan ubat nnt boleh effect tak dpt anak langsung. 

Pertama kali saya tau saya memgandung pada malam hari raya Aidiladha 1428H. Tgh busy bt persiapan nak raya, time tu saya vomit yg maha dahsyat. Ingatkan keracunan makanan rupanya doctor bagitau saya mengandung. Perasaan masa tu bercampur baur. Happy, sad, suspend, nervous, eager, love bla bla bla. Tambahan pulak masa saya mengandung tu saya di semester akhir pengajian. Ketika itu usia kandungan saya sudah mencecah 2 bulan. Oleh kerana saya tiada alahan (saya hanya alah 2 hari sahaja dan pada masa tu baru saya tau saya mengandung) jadi selama 2 bulan pertama kandungan saya, saya masih amalkan pil pencegah kehamilan. MasyaAllah, mmg kuat kandungan saya dan hebatnya kuasa Allah S.W.T.  Alhamdulillah anak saya dilahirkan normal dan tiada sebarang kecacatan fizikal mahupun mental. 

Tapi...
Tapi anak saya ada AB-O prolonged jaundice atau lebih sinonim dgn penyakit kuning dikalangan bayi baru lahir. Apa AB-O prolonged jaundice? Kuning jenis ni terjadi dlm satu tempoh masa yg lama dr bayi normal dan ia berlaku dikalangan bayi yg mana ibu bapanya dlm kumpulan darah AB dan O. Macam kes anak saya, saya berdarah AB dan bekas suami berdarah O. Jadi mmg lamaaaaaaaa kuningnya sampai usia 40 hari msh kuning yg tinggi. Usia 50 hari kena buat scan ultrasound pundi kencing utk pastikan ginjal anak saya berfungsi dgn baik. Oleh kerana anak saya ada AB-O prolonged jaundice, dia agak fragile dan senang terkena jangkitan, demam on off, alergi kpd asap dan ais krim. Perkara ni berlarutan selama 4 tahun dan selama 4 tahun jugak hospital umpama rumah kedua kami. Pernah sekali tu dia discharged pagi, malamnya warded semula T_T

MH juga kuat tantrums mcm anak hampa. Tapi saya ada sorang jiran namanya Kak Kiah. Kak Kiah ni ada anak 8 org. Jadi dia selalu nasihat saya berbunyi begini "biasalah budak2. Esok dia pi sekolah dia cerdik sikit hilang la perangai dia tu. Anak2 kak Kiah pon macam tu laaa". Dan mmg pengalaman dia tu berguna utk saya. Bila MH dah bersekolah, saya nampak perkembangan positif dlm diri MH dan tahun ke tahun MH semakin well behave, mudah diurus dan lebih memahami. Perkara yg paling disenangi ttg MH ni, dia takde drama air mata bab bangun pagi ke sekolah. MH sgt mudah bangun utk mandi dan bsiap ke sekolah. Maybe dia takde kawan di rumah jadi dia suka ke sekolah sbb ramai kawan. Maybe...

Setelah bertahun MH lahir. Ada yg cakap "seronoknya anak dah besar" "mak masih muda bergaya, anak pon tak pernah ada masalah. Kami ni keja ulang alik klinik je minggu ni. Pakai tudung pon main sarung ke". MH jugak jatuh, bengkak, luka berdarah mcm anak hampa. MH memang byk tido bangun di hospital tapi dia aktif. Oleh sebab itu, doktor tak berapa risau dgn tahap kuning MH. Pada usia dua tahun, MH cucuk telinga sendiri dgn cotton buds yg dia jumpa. Hbs berdarah telinga pastu kena follow up dgn pakar telinga sbb doc suspects MH mungkin akan pekak. Alhamdulillah, semasa terapi dia tunjukkan feedback yg positif dan sampai skrg ni takde tunjuk tanda nak pekak. Buat2 pekak tu mmg selalu haha. Then masa umor 2 tahun jugak dia hampir tertelan penutup botol air mineral. Then masa umur 3 tahun, pegi rumah Nenek Sham pastu tak semena-mena di pegi langgar zink. Sampai tersagat (korang paham ke sagat? Sagat tu hurmmm..mokcik pon tak reti nak explain haha). Apa lagi terus rushing ke hospital cuci luka dan balut kaki sebab isi betis dah habis smpai ke tulang. Pastu macam2 la aktiviti sampingan lain yg buat jantung mak rasa terhenti huhu

Begitulah serba sedikit pengalaman membesarkan MH sensorang dgn dibantu ahli keluarga. Actually bukan mudah tapi zmn dulu takde canggih mcm skrg. Setiap saat blh up di media sosial. Boleh scroll segala tips and tricks utk baby to infant to todler to children. Dulu byk bgantung pd petua org tua2 pastu nasihat dr pakar. So sapa2 nak petua blh PM tepi. Cara nak anak ada lesung pipit pon I boleh bagi bhahaha. 

And its not easy to raise a child as a single parent. I need to play the both roles as a mother and a father at one time. Do laundry and chores and cook at home and work alone to earn money. All alone staying in the hospital to give the best treatment for my son. Mmg miserable sgt life masa tu. Hati kena kental dan sgt bersyukur krn dikurniakan kesihatan yg baik dan diberikan kemudahan, berjumpa dgn org yg baik2 yg selalu hulur bantuan. Kdg mkn kdg tk sempat mandi. Pastu anak terpekik-pekik bikin malu depan org ramai. All those super embarrasing moments were now are the most sweetest moments ever that I miss day and night. 

Happy 9th anniversary ZinniraHabiel.
❤❤❤

Wednesday, 5 July 2017

Duit Raya

Satu-satunya gambar raya bersama anak pd tahun ini, Aidilfitri 1438H
Assalamualaikum.
Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin.
Aidilfitri tahun ini, antara sambutan aidilfitri tersibuk di abad ini kerana kitorang buat majlis sambut menantu. Menantu mana? Sila rujuk gambo di atas bhahaha. #rayanitakkawenlagi

Okay, berbalik pada cerita duit raya. Actually, duit raya ni ada org ckp ia satu sedekah, ada org ckp ia satu hadiah, ada juga org ckp ia pemberian bila mana kita ada lebihan belanja pra raya. Walau apa jua takrifannya, duit raya sgt sinonim dgn hari raya di Malaysia. Baik raya aidilfitri/aidiladha, raya cina, deepavali, krismas dll. Seriring perkembangan teknologi, ada juga yg gantikan duit raya dgn hadiah or barangan lain yg lebih bernilai/ berguna kpd sanak saudara. Gitew!

Perlu ke anak belanja semua duit raya dorang?
Bagi saya, ya! Bukan bermakna nak ajar anak jadi boros, tapi bergantung pada benda dan tujuan perbelanjaan tersebut. Honestly to say, raya tahun ni merupakan tahun kedua saya gunakan 80% duit raya anak saya untuk disimpan. Tahun2 sebelum ni, semua duit raya anak saya, saya gunakan untuk membeli barang keperluannya. Antara barang yg kitorang beli guna duit raya anak saya seperti walker, basikal, pergi bercuti, jam tangan, game, kasut bla bla. Sejujurnya sbg masyarakat marhein low class income, mmg agak bullshit sgt bila mana saya terbaca bab duit raya anak satu pelaburan bla bla. Rugi guna duit raya anak utk beli gadjet bla bla. Correction: low class income people never used duit raya to buy gadget, we use it to buy food. Tapi saya tetap baca jugak bab pelaburan tu utk masa depan. Maybe tak blh praktik sekarang, sapa tau tahun depan lebih stabil so blh try tips and tricks nya.  

Kenapa saya bazirkan duit raya anak untuk barangan yg blh saya beli sendiri?
Memang tak dinafikan tanggungjawab mak ayah utk sediakan keperluan anak tapi ada masa saya tak mampu. Jadi saya topup sikit dgn duit raya anak saya. One more saya rasa kesusahan anak berjalan beraya dari rumah ke rumah, jadi sbg reward saya rasa tak salah utk anak saya belanjakan sikit duit raya dia buat beli apa yg dia idamkan. Lagi satu kerana saya sudah ada simpanan asing utk anak saya secara berkala. Tambahan sejak anak dah menginjak usia 9 tahun ni, dia dah pandai tanya duit raya dia dah simpan ke belum? Boleh tak dia nak guna duit raya sikit utk beli bla bla bla? Jadi pada hemat saya, anak saya sudah faham tentang pendapatan, pelaburan dan perbelanjaan. Wah, hebatnya huraian hahaha.

Apa pandangan saya terhadap ibu bapa yg guna duit raya anak?
Saya bukan bercakap soal hukum atau meletakkan agama di belakang atau sebab saya pernah buat jadi saya halalkan. Tidak sama sekali. Saya sendiri juga terkeliru ttg hukum penggunaan duit raya anak. Ada yg ckp haram, ada yg ckp boleh jadi saya huraikan mengikut pengalaman peribadi saya sebab saya pernah melalui zaman kegelapan dan pernah guna duit raya anak saya jugak. Takkan nak biar anak mati tak minum susu semata nak simpan duit raya di bank? Takkan nak biar anak berpanas siang malam sedangkan anak perlu sebuah kipas utk keselesaannya? Tapi bila kita dah berduit, kena bayar balik or gandakan simpanan anak kita tu. Bukan utk siapa tapi utk kesenangan hidup kita di masa hadapan.

Disclaimer ||
Idea menulis ini tercetus bila saya rasa sayu sebab office mate cerita dia jumpa seorang budak naik moto kapcai dgn beg sekolah yg masih bertanda harga. Pasti budak tersebut guna duit raya sendiri utk beli beg sekolah baru. Then saya pon tak banyak kerja di office jadi satu coretkan apa yg terbuku di hati saya di sini. Nak tulis di FB pasti ramai yg kecam sebab kwn2 FB semua org kaya hahaha dan ini bukan satu tulisan agung yang perlu dibahaskan. Andai ada tersalah fakta or fatwa, sila betulkan saya.

Thanks for reading 😊

Sunday, 30 April 2017

Kampungku Kampung Acheh

Assalamualaikum readers :)


Selamat menyambut Hari Pekerja 2017. Pergi jalan mana tu? Kalau takde gi memana tu bolehlah pegi mandi manda di air terjun. Best! 


Sapa yg follow blog saya (ada ke follower? Wakakaka) mesti tau kan hometown saya iaitu Yan, Kedah memang kaya dgn tempat rekreasi dan air terjun yang superb. Antaranya kampung tok saya, Kampung Acheh. 


Okey, asal usul Kampung Acheh ni memang dr orang2 Acheh Indonesia yg dtg ke Malaya suatu ketika dulu. Majoriti penduduk di sini masih keturunan Acheh Indonesia dengan gelaran Nyak, Teuku, dan nama2 jalan di sini juga turut mengabadikan nama orang terawal datang ke sini. Antara tokoh kenamaan yg berasal dari Kampung Acheh ialah bekas Menteri Besar Kedah, Tan Sri Sanusi Junid dan editor Majalah Mingguan Wanita iaitu Sharah binti Ibrahim. 


Walau tinggal di Kampung Acheh tak lama mana. Tapi mak I sempat belajar buat masak Acheh, pais Acheh dan peli'u.. 

Tak dinafikan masa kitorang pindah ke sini sekitar tahun 80an, majoriti orang2 Acheh hantar anak2 dorang balik Acheh or ke KL untuk belajar ke peringkat yg lebih tinggi. Yang tinggal hanya orang2 tua or generasi pertama yg dtg ke Malaya. Skrg dah generasi ke-3 onwards dan byk perubahan ketara pada Kampung Acheh. Dorang dah byk bangunkan homestay buat kemudahan orang luar since di sini ada sebuah sekolah agama terbesar di daerah ini. 


Belakang tu pondok Wan Peah hahaha. Lawak jer. Belakang tu mcm wakaf zaman dulu kala. Dulu2 my sis and my bro mesti lepak di sana siang malam sementara tunggu masa mengaji al Quran dan solat. 

Kedatangan penduduk Acheh juga bawa ajaran Islam dan inilah buktinya. Surau/madrasah ni antara monumen asal yg masih kekal berdiri kukuh sehingga kini. 

Tadaaaa... Inilah nikmat dunia. Sungai Kampung Acheh. Zaman dulu ramai org mandi sini sbb di rumah takde air paip. Lokasinya jugak strategik di bersebelahan surau jer. Lepas mandi blh solat. Tak gi solat blh g mandi hahahaha. Jahat! 

Kampung Acheh terletak di kaki Gunung Jerai. Dulu di kampung Tok tak dpt siaran radio tapi luckily rumah Tok agak ke bawah paras laut sikit so dpt la siaran TV.


Thanks for reading and do come here to experience it yourself. Absolutely you won't regret ❤

Thursday, 27 April 2017

HAC SMAN 2017

Hola :-)
Semalam, hampir 4 purnama daku bersama SMA Nahdzah, Bukit Besar. Peribahasa menyatakan "masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau, lari" bhahaha. Giler tak lari. Tak takot ke? 

Alhamdulillah, kehidupan semakin dipermudahkan. Banyak yg direncanakan menjadi kenyataan. Hopefully more to come and Allah will ease everything for me, amin. 

Okey, berbalik pd SMAN. Semalam ialah antara hari besar bt warga SMAN iaitu Hari Anugerah Cemerlang. Walau staff tak terlibat secara langsung tapi kemeriahannya turut dirasai. I harap ukhuwah yg terbina di sini sama mcm yg terbina di #smahi dan kekal hingga ke akhir usia, in shaa Allah. 

New work place. Same person, same attitude.

Lost here Kak Dilla, Kak Ani and Pak Lang

Geng Burdah! 
Org ckp kalau nak kurus, kena selfie selalu 😁
Thanks for reading =)

Sunday, 23 April 2017

Bicara Dari Hati


Menikmati keindahan alam ialah antara saat2 menyenangkan di dunia ini. Kita rasa bebas. Segala yg tersimpul dilepaskan. Dan manusia bersifat baharu, pasti akan melakukan kesilapan dan mungkin mengulanginya. Jadi jangan menghukum dan terus menghukum. Belajar utk terima dan melepaskan. Belajar utk fahami bahawa setiap insan ada kehidupan masing2. Hormati hak dan masa orang lain. 
Aku cuma manusia biasa... 

Wednesday, 5 April 2017

Supplement

Assalamualaikum :)
Seiring peningkatan usia, tubuh badan akan mula kurang produktif in term of pertumbuhan sel baru dan seterusnya badan jadi letih lesu, kulit jadi kering & tak anjal, sistem penghadaman terganggu bla bla bla. Justeru itu, haruslah kita mengambil suplemen atau vitaman/makanan tambahan utk menggantikan proses semulajadi tubuh badan kita yg mybe dah weak or worse.


CZ mula ambil suplemen sejak dari kecik lagi. Mak abah dah bagi Scott Emulsion, Pharmaton. Bila dah kerja, CZ beli suplemen utk cantik bukan utk sihat (normal la kan perempuan). Then bila Allah uji dgn kesihatan, CZ jadi takot nak ambil apa2 suplemen sbb masa tu baru go through the pros and the cons of the supplement yg pernah cuba sebelum ni T_T


Okay, pengalaman CZ dari segi kesihatan. Beberapa bulan sebelum CZ sedar yg CZ ada breast lump, period jadi tak stabil which is selang seminggu red flag. Then continue with rasa sakit sendi tangan kanan dan kebas/ lenguh bahu dan tangan kanan. Keadaan ini (kebas) berlanjutan beberapa bulan selepas operation. Maybe sebab tekanan mcm terpaksa angkat benda berat cth handbag dll. Period pulak on off selama setahun sampai nanges sebab kdg tak sempat baca Yasin malam jumaat T_T.


Based on my own research and reading, I found that collagen unsuitable to those who suffering cancer. Collagen is very good in term of repairing and replacing new cells. Undeniable. Tapi takkan kita nak ganti/ produce sel kanser yg baru kan? Jadi suplemen yg berunsur kolagen mmg CZ elakkan walau testimonial wallaweyh. CZ bukan tahap kanser tapi tetap aware dgn apa yg CZ ambil sebab tak nak harmful diri sendiri. Jadi selama beberapa bulan CZ try buah durian belanda dan air rebusan durian belanda. Alhamdulillah kebas & lenguh beransur pulih (kalau buat keje berat tak dpt den nak nolong). 



Vivix, GLA, Alfalfa & Ostematrix by Shaklee



Tapi period CZ masih on offfff lama. Setelah berbulan fikir dan kumpul duit, dapatlah CZ beli Vivix Shaklee. Memang mahal tapi fikir lagi, duit boleh cari In shaa Allah Dia akan murahkan rezeki dan Dia akan berikan kesembuhan. CZ kena berusaha utk sihat spt sedia kala. Alhamdulillah selepas 2 botol consume Vivix dan 2 bulan makan GLA & Alfalfa, period normal semula dan kesihatan pon nampak semakin baik. Happy :) Solat terpelihara. Urusan dunia dipermudahkan. 



Kepada semua, hargailah kesihatan. Berhati-hati dgn apa yg kita makan, minum, suntik, implan dll. Semuanya ada kesan jangka panjang. Semoga kita dikurniakan kesihatan yg baik berpanjangan. Amin.

Sunday, 2 April 2017

Tingkatan 6

 

Hola girl yg manis dan boy yg sado :)
Anda baru lepas SPM?
Result okay tapi tak bersedia ke alam IPT. Atau result suam-suam air milo-nak tebus kegagalan SPM.
Anda nak ke sekolah yg lbh banyak menyanyi dr mengaji?
Anda lebih suka kira biji karom dari buat latihan matematik? 
Anda suka jln2 pusing sekolah dari terangguk-angguk dpn papan hitam?
Jemputlah masuk ke Tingkatan 6. Ia satu peluang dan ruang yg sgt awesome utk diterokai. Kakak manja bukan nak cite pasal pelajar tingkatan 6 takde wawasan 2020, tapi seriously pengalaman belajar di tingkatan 6 jauh menarik. Korang akan belajar dlm suasana yg santai dgn 4 atau 5 subjek je. Lepas tu layanan cikgu2 terhadap korang mmg berbeza berbanding masa korang tingkatan 5. Kalau dulu masa ting 5 cikgu A punya garang dgn korang tp percayalah bila korang masuk.ting 6, cikgu A akan layan korang bagai menatang minyak yg penuh. 

Kenapa tingkatan 6? 
Korang pnh dgr PTPTN? Kalau rasa tak nak terbeban hutang sebelum kerja, masuklah tingkatan 6. Kerajaan juga sedia baucer buku utk pelajar tingkatan 6 (sedih masa kakak manja study dulu takde benda ni), ada biasiswa lagi, yuran exam exempted (yuran IPT dlm 1.3K hingga 1.5K satu semester) blh pakai baju biasa you all-no more school uniform (tertakluk pd pindaan sekolah). 

Korang jimat setahun dua ke pengajian ijazah. Kalau sambung ke diploma ke asasi ke sijil ke, nak ke ijazah tu bertahun jugak. Maka beribu lagi PTPTN tanggung maka masa terbuang (kata nak kawen awal kan?) pastu hutang pon bertambah. Kalau masuk tingkatan 6, dlm setahun setengah (STAM less than a year) je korang dah selangka ke pengajian ijazah. 

Kurikulum tingkatan 6 juga setanding IPT. Skrg ada sistem merit kredit debit, semester, bla bla bla. Cuma tak jumpa pensyarah-jumpa cikgu tapi ilmu tetap sama. 

Satu lagi korang dah ada pakej lengkap ke ijazah sarjana muda. Apa pakejnya? MUET. MUET ni bukan tiket ke pengajian ijazah sarjana muda tapi kalau takde MUET ke tak dpt result MUET yg baik (ikot standard IPT) korang mmg tak grad degree dgn jayanya. MUET pulak host di sekolah. Kalau dr diploma ke ijazah, korang kena ambil sendiri (daftar di JPN dan JPN akan bg sekolah mn host exam nanti) tapi dgn tingkatan 6 semua teacher/sir yg urus smpai berjaya.

Jadi jangan malu jangan down untuk ke tingkatan 6. Dulu kakak manja malu, rasa tak best kena sekolah lagi walhal kawan2 semua dah di politeknik (actually kakak manja study poli dulu seminggu dua lepas tu homesick, baru reverse ke form 6). Tapi skrg kakak manja happy sebab tingkatan 6 satu tempat yg sgt bagus untuk kembangkan potensi diri. Kira macam pra peralihan dari sekolah ke IPT. Takde la nak culture shock sgt masuk IPT. Lecturer ckp bt asignment guna APA sistem, kita dah tau. Pastu blh skip subject english di IPT kalau MUET band 4 ke atas. 

Good luck adik-adik sekalian :)

Wednesday, 29 March 2017

Kenangan 💔


Hobi saya shopping (sejak bekerjaya. Dulu suka membaca & tonton tv sebab kurang mampu :p). Ini antara barangan terakhir yg saya beli dr kwn sepraktikal dulu, CheTa. CheTa skrg ni tinggal di Nottingham (sapa penah tgk ForrestGum tau la tompet tu) and in shaa Allah hujung thn ni dia dah hbs PhD. So, dia pon dah bhenti ambik order brg2 dr UK utk fokus pd study dia.

Berbalik pd shopping tadi, kat atas tu brg yg saya shopping utk last trip. Actually masa beli brg2 tu plan nak menikah dan sebab tu ada selit Beckham kat situ tapi apakan daya jodoh tiada. Jadi kenangan ajelah. Sapa bminat blh pm tepi. 

Thursday, 23 March 2017

Penyelia Asrama Part V : Termometer

Assalamualaikum :)
Lama tak story ttg kerjayaku. Well, last year ada bengkel TOT. Masa bengkel ni, kitorang didedahkan dgn satu alat utk kerjaya kitorang. Tujuanny untuk elak/ minimakan kes keracunan makanan di kalangan pelajar asrama. Almaklumlah, kes2 keracunan ni mcm musim durian jugak. Kdg sederet ada kdg takde langsung. 

Bukan semua sakit perut, muntah, beri2 blh dipanggil kes keracunan di kalangan pelajar sekolah (walau bukan kes keracunan tp masih dipandang serius). Biasanya Jabatan Kesihatan akan ambil tindakan bila 5% ke atas pelajar asrama alami simptom2 keracunan makanan. Kalau kurang tu macam 2 3 org je biasa kes salah mkn or mkn makanan luar. 

Jadi, salah satu langkah utk atasi keracunan ialah dgn memastikan bahan makanan (bahan mentah & bahan bermasak) berada dlm kualiti yg baik. Kalau air mesti dididih pd takat 100 darjah celcius. Makanan bermasak yg elok pd takat suhu 70 darjah celcius. Isi ayam dan kulitnya juga mesti dipantau dan dlm suhu yg sama. Kalau kulit 50 darjah tp isinya 10 darjah celcius, maknanya ayam tsebut tidak dimasak dgn sempurna.  Macam mana nk ukur? 

Tadaaaa termometer. Nama penuh dia tk igt la pulak tp inilah alat yg akan kitorang guna utk ukur suhu bahan mentah dan masakan. Termometer yg bulat tu utk letak di dlm freezer utk pastikan suhu tmpt penyimpanan bhn mentah spt mana suhu yg sepatutnya. Yg mcm pen tu pulak termometer utk sukat suhu bahan mentah dan bermasak. Kaedahnya buka sarung merah tu dan cucuk pd bahan makanan atau bahan mentah. Nnt akan naiklah suhunya. 

Selain dr sukat suhu bahan mentah, blh juga sukat suhu badan kalau demam hew hew hew. 

Okaylah, pic last tu merepek je. I ada 4 termometer so mmg dah asing la utk keje dan personal use. Jgn bt loklaq sgt la. Lepas dah guna, basuh, lap dan simpan dlm sarung dia semula. Easy. Btw, termometer ni blh dibeli di kedai2 yg menjual peralatan sains. Kalau yg manual mcm pen tu dlm 80 ringgit. Digital blh cecah hingga 150 ringgit. 

Thats all. Thanks for reading :)

Wednesday, 22 March 2017

#MuhammadHabiel

Someday, I'll be missing you son ❤

Wednesday, 15 March 2017

💔


Tuesday, 14 March 2017

Pingat Pertama

Hidup Rumah Biru!

Assalamualaikum reader :)
Hari ni nak dedicate entry untuk anak tunggal CZ, Muhammad Habiel. Well, undeniable CZ memang jarang up story tentang anak CZ. Sebabnya di usia mudanya (sekarang pon muda lagi)  banyak dihabiskan di dalam wad hospital. In fact sampai sekarang pon still under precaution. 2 hari sebelom hari sukan pon dah kena neb sebab demam kuat & sukar bernafas. Alhamdulillah dlm tempoh 6 bulan baru sekali neb. Compared to few years back, memang ada banyak perubahan positif. 

Okey, berbalik pada topik Pingat Pertama. Pada 9 Mac lepas, SKSL anjur sukan tahunan sekolah. Memang tak dinafikan MH memang eksaited tiap kali ada sukan ke majlis apa2 ke sebab dia teringin nak join (masuk competition) tapi tiap kali itu jugak nama dia takde dlm senarai. Dulu memang sedih jugak bg pihak anak tapi kita pon paham yg cikgu2 nak kejayaan. Buat apa ambil anak kita join kalau tak beroleh kejayaan T_T

Minggu sukan tu ada MH cakap dia lompat jauh kalah budak darjah 6 (skrg MH darjah 3). Tapi spesis mak yg tak pernah anaknya join competition ni, mana nak percaya. In fact semalam bawa MH pegi neb kot. Tapi iyakan jelah. Tak nak MH rasa kecik hati. CZ pon eksaited jugak nak tgk budak2 bersukan sebab sebelum ni tak attend apa2 program di sekolah anak sebab kerja jauh. Jadi bila ada rezeki dah pindah ni, haruslah manfaafkan sebaiknya. 

Tadaa... Inilah pingat pertama MH. Tempat kedua bagi acara Lompat Tinggi. 

Tempat pertama acara Lompat Jauh :)

Terkejut CZ bila cikgu announce nama MH utk naik podium terima pingat. Perasaan tu tak dpt digambarkan. Macam nak panggil press bgtau anak I dpt medal hahaha. Poyo giler #makberanaksatu. Once again, Happy! Mujur ambik cuti. Sekurangnya dpt naikkan semangat anak utk bt lebih baik di masa depan. 

We are proud of you abang ❤

Wednesday, 8 March 2017

John Wick 2

Mrs Jonathan wanna be

Standard kot bila dah beranak pinak, cinema ialah tempat terakhir kita tuju. Since, my ex-spouse taking turn jaga anak so I decided to watch movie. Reward myself. Bukan senang oii nak dapat 'me time'. 



Mula memang nak tgk Logan. Epik giler kot Wolverine tu. Berkepok CD di rumah. Tapi seat tgl depan2 je so I turn to watch John Wick 2. Itu pon sebab Keanu Reeves yg berlakon. Plus CZ pon lone ranger, taknak ambik tix malam2. Takot ar nak balik sorang2.


JW2 was a good film. Worth it to watch. Walau nampak sisi tua KR. Pastu bila dia fight pon nampak dia gagah buat. Tak sehebat zaman The Matrix and Matrix Reloaded tapi masih ada umph! Hahaha. Kisah tentang Jonathan yg kejanya membunuh org last2 dia nak kena bunuh. Ada nota tugas kena setel. CZ bg ❤❤❤❤. Yg lawak sadis kat sini, taktau ending JW2 ni macam mana sebab tetiba siren kebakaran bunyi. Ingatkan latihan ke sabotaj. Rupanya seat terbakar. Buat spoil je. Dah tgl 15 minit last T_T



FYI, CZ tgk movie alone. Takde dating2 pon. Tak payah nak pm tanya kabor anak. Itu untung share anak dgn ex-spouse and family in-law. Korang akan ada 'me time' dan time tu kena manfaat betoi2. Time tu je yg free nak setel segala mak nenek. Mana nak dpt gambar cantik? Trust! Ko kena percaya pd org. Minta tolong adik2 manis ambilkan. Dorang takkan songlap epong you all tu. Dorang pon ada epong jugak. Just don't forget to say thank you :)

Que nak turun dr tingkat 5 gara2 semua panic sbb siren kebakaran. 


Monday, 6 March 2017

Bila Nak Kawen? #2

Credit to Backpakerz

"Ustaz dulu tak minat jadi ustaz sebab masa sekolah dulu Ustaz paling tinggi dan besaq (tegap). Ustaz bercita-cita nak jadi polis. Ustaz pi temuduga polis, masa tu nak jadi inspektor kena ada STP. Pegawai polis tu suroh Ustaz balik sambung mengaji sebab result SPM Ustaz elok. Lepas tu Ustaz pi temuduga cikgu. Tapi masa temuduga tu depa tengok result agama Ustaz elok depa offer jadi Ustaz. Ustaz pi sambung maktab di Kolompo dan jadi Ustaz yang hangpa kenal la ni. Besa la bila mengaji, tengok kawan menikah kita rasa nak menikah. Ustaz buat solat istikarah. Malam mula tak mimpi apa. Malam ke dua solat istikarah pon tak mimpi apa. Malam ke tiga solat istikarah. Ustaz mimpi naik sampan dengan sorang pompuan. Kami kayuh punya kayuh sampai la ke satu bukit. Kami naik bukit tu buat rumah tangga hidup macam orang kawen. Esoknya Ustaz bangun tido Ustaz cari pompuan tu tapi tak jumpa. Bila mak Ustaz kata dia dah ada calon untuk Ustaz, Ustaz redha sebab Ustaz dah lama cari pompuan dalam mimpi Ustaz tu tak jumpa. Masa bersanding barulah Ustaz tengok muka isteri Ustaz dan dialah pompuan yang hadir dalam mimpi Ustaz. Jadi Ustaz nasihat buatlah solat istikarah. In shaa Allah ada petunjuk."
-mantan boss-

Itulah cerita dan pesanan akhir dari mantan boss CZ sebelum CZ meninggalkan office. Perjumpaan terakhir dengan semua AKP sebelum majlis perpisahan. Actually, CZ pon tak pasti apa motif dan kenapa cerita ini diperdengarkan. Bahkan Ustaz sendiri meminta kami merahsiakan (sekarang dah tak jadi rahsia) perkara ini kerana dia sendiri tak pernah bercerita pada orang lain. 

Jadi kalau ingin membuat pilihan. Lakukan solat istikarah. Mohon pada Allah S.W.T. Selalu kita berangan nak kayuh sampan dgn Zayn Malik tapi mana tau tgh kayuh, sampan karam. Tetiba muncul Keanu Reeves selamatkan kita dan bawa kita naik sampan dia sampai ke tebing.! Kan dah dpt jodoh yg lebih stable, tua sikit takpe janji tido malam berbantalkan duit wakakaka. 

Perkahwinan bukan untuk travel sweet2 berdua. Perkahwinan ada saat duka. Ada saat sengketa. Hanya yang sabar, kuat dan matang dalam tindakan mampu mengharunginya dengan tenang. 

Love and Life

Credit to Positive Energy

Yes. Some call me crazy. Some call me weirdo. But all I want is to see him and his sons happy & success. This call LOVE
We only strunggle in LIFE.
Respect makes LOVE & LIFE  better.

Sunday, 5 March 2017

Menyerah Itu Berjuang


Kadang kala kita mengalah. Bukan beerti kita kalah dan menyerah. Tapi kita sedar diri. Kita kurang berkemampuan untuk memikul tanggungjawab yang besar. Jadi tak salah kita beri peluang kepada orang lain yg lebih layak. Yg lebih berkemampuan untuk memikul tugas dan tanggungjawab itu. Kalau sayang, kita harus berkorban. Indah bukan jika melihat org yg kita sayang bahagia dan gembira. Bersama kita mungkin dia lebih menderita...

Menyerah itu berjuang. Berjuang melawan rasa cinta di dalam diri. Berjuang menjadi tabah melihat org tersayang membina bahagia dgn org lain. Berjuang menjadi redha dan rela supaya hati tiada dendam dan prasangka. Yakinlah bahawa setiap manusia akan diuji tapi bukan semua mampu berjaya dgn ujian. Hanya yang kuat sahaja yg mampu melalui ujian dgn tabah.

❤❤❤

Friday, 3 March 2017

Phyllodes Tumour : My Journey

Assalamualaikum. Hola readers :)

Dah lama nak story pasal benda ni tapi selalu tertangguh. Pertama sebab trauma. Keduanya sebab taktau nak mula macam mana. Those who read my previous post about breast lump maybe korang tau serba sikit sinopsis sisi gelap pengalaman kesihatanku. Ceewah :p



FYI bukan semua ketulan di payudara adalah merbahaya atau berunsur kanser. Ketulan pon ada 2 jenis. Bergerak/berubah tempat dan kekal (benign or maligant). Tapi kalau ketumbuhan tu tak dirawat sebaiknya, yg tak bahaya pon blh membahayakan. Ketulan ni berlaku bila sel dlm tubuh mati dan takde cara nak pindah keluar. Lama2 dia mereput dgn sendiri. Masa tu dia akan merembes bakteria dan jangkitan ke sel2 yg masih elok. 



Usually, Malaysian woman face cyst, Fibroadenoma dan Phyllodes Tumour (sgt rare dan jrg dihidapi) di payudara. So here, CZ nak kongsi pengalaman menjalani pembedahan untuk membuang phyllodes tumour. Diharap agar dpt dijadikan panduan bt semua di luar sana. 


Langkah #1
Lakukan pemeriksaan sendiri payudara (PSP) dgn kerap dan tertib. 
Ikut cara pemeriksaan mudah ni.
Langkah #2. 
Eh? Ada ketulan la di payudara kanan. Panik!!! Gulp. What to do? 
Pergi klinik kesihatan/ hospital dan check. Bare in your mind that preventing is better than cure. Threatment is important to maintain your healthy life. 


Tapi saya malu 🙁. Doktor kat Malaysia ni majoriti lelaki. Nanti doktor check apa ekk? 

Well, ada 2 kaedah pemeriksaan awal sekiranya anda mempunyai ketulan di payudara.

#1. Melalui sampel cecair payudara
Doc akan ambil cecair dari ketulan di payudara melalui kaedah jarum suntikan dan dianalisis menggunakan mikroskop. Doc akan bagi korang tgk sel cecair tersebut. Sel kanser akan berwarna kuning dan sel bukan kanser akan bewarna ungu violet. Case saya sel warna ungu violet. Alhamdulillah :)

#2. Menggunakan skup
Jika ketulan tersebut mampat dan tak blh ditembusi oleh jarum suntikan, doc akan guna sejenis alat dipanggil skup. Besar picagari je alat tu dan dia punya muncung mcm sudu sikit. Doc akan cucuk dlm payudara dan pluck (betoi ke pluck? Kutey isi. Nak panggil apa?) sikit isi ketulan dlm payudara tu utk dpt sampel. Pastu hantar gi makmal la kot kan. Nak tau lanjut blh read medical journal.


Refer Letter.
CZ pegi buat check up lepas 2 bulan ada ketulan di payudara. Case handle by Dr. Hardepp Kaur, KKAS.
Suspected fibroadenoma. Rujuk HSB, Alor Setar.

Langkah #3
Ikut jadual pemeriksaan pakar. Tak dinafikan, doc kat Malaysia mmg super advance super suka potong2 orang 😁😁😁. Baru check up 2x dah ajak operate. Serupa ajak pegi tgk wayang je. Tapi layankan jelah. Actually, bagi kes CZ ni special sikit. Sebabnya ketulan tu membesar dengan cepat. Dalam tempoh 6 bulan (+/- dari sedar ada ketulan hingga hari operation, ketulan tu membesar sekali ganda dari saiz awal. Kita sbg patient takkan sedar sebab kita takde aqurate measuring expertise. Doc ada measurement scale). Tapi oleh sebab CZ selalu review pasal breast lump and general medical prosedures so CZ dgn berilmunya minta buat ultrasound. 


Surat temujanji utk ultrasound. Nampak tak doctor ammend tarikh ultrasound sebab doktor dah detect something wrong with my breast lump.

Langkah #4
Ultrasound ke mamogram.
Bagi yang alert dgn breast cancer campaign, mesti selalu dgr tentang mamogram. Takkan pernah bayang ttg ultrasound untuk check payudara. Selalu org check jantina baby je dgn ultrasound. Kan kan... Okay, nak jelas kat sini, to those under 40yo or not yet manopause. Kita akan jalani pemeriksaan lanjut dgn ultrasound. Ultrasound ni utk tgk samada wujud ketulan berangkai yg mungkin wujud di sebalik ketulan major atau lain2 sel yang abnormal di dalam payudara kita. 
Mamogram biasa dibuat utk wanita berusia 40 thn ke atas yg dah monopos. Ia menggunakan alat yg lebih canggih. Agak menyakitkan sebab dia akan kepit breast kita (mcm Apit-G yg korang guna utk kepit kayu masa kelaS KH F3) dan blh mematikan sel breast yg elok. Sebab tu ia hanya diguna pakai oleh mereka yg monopos sahaja. 

Ultrasound saya meragukan. T_T
Sonographer akan buat check up kat korang based on info pada borang ultrasound korang. In fact dorang akan tanya korang tau ke tak apa itu ultrasound? Nape kena buat ultrasound? So takde la dia nak semberono tonyoh korang. Then from time to time sonographer akan bgtau korang kat sini korang pny ketulan. Saiz dia. Ada berapa ketulan yg sebenarnya. Ada lain2 ketulan ke cyst ke? Normal or abnormal. Kalau meragukan nnt ada sorang doc pakar yg standby dlm bilik ultrasound tu utk check korang. Just like my case. Bila pakar turun dan check. Dia diam. Then I guess that it something wrong some where. 

Then the journey begins here. 
Supposely today (April 6th, 2016) I go to hosp for my 3rd check up and also to review the ultrasound results. Hari tu mak I masih di Terengganu. Ziarah kakak I bersalin. Bila jumpa doc, dia review report pastu terus dia panggil pakar. Pakar turun then check my breast as well as my health. The surgeon said, I'll warded you now and tomorrow morning we're handle an operate to remove your breast lump. Aku macam ??? Hilang arah kejap. 
Dah la pegi hospital sehelai sepinggang. Mak takde. Anak di sekolah. Pastu nak operate that sound so serious. Lepas slow talk dgn doc, dorang bagi pelepasan 2 jam untuk I balik rumah packing barang dll. Tapi I mesti register wad sebelum 2pm sebab nak kena layan pakar bius dulu. 
Actually, I bernasib baik sebab I dpt turn operation cepat since ada sorang patient tu dah tarik diri. Maybe dia pegi buat di hosp swasta. Jadi OT ada kosong. Cepat la I dibedah. Kalau tidak mau panjang lagi perjalanan hidup I di hospital tu.


Bukan masuk taman tema je dpt kena tagging. 


1.30pm, 6 April
Done check in at ward 4B, HSB. Dapat bilik sorang. Macam dok hotel je. Toilet tak payah kongsi. Ada tv. Aircond. Tapi kena pakai baju hijau :P
Houseman' doc and nurses come visited me. Macam bagi welcoming greet gitew. Then followed by surgeon, anesthesiologist, intership doctors and few other people who are responsible to handle my case tomorrow morning. Pening kepala nak layan dorang. Dah la dari pagi tak makan sebab takot. Org ckp kalu nk operate kena puasa, tapi taktau kena start bila so aku kira berpuasa dari pagi tadi. Nak lelap kejap pon tak boleh. Kejap2 ada je org masuk check aku. 


Anesthesiologist dtg check saluran pernafasan. Kerongkong. Hidung. Telinga. Tekak. Gigi. Bagi kes ni, esoknya CZ akan dibius sepenuhnya. Jadi sgt penting utk mereka memastikan bahawa saluran pernafasan dan rongga mulut dlm keadaan baik. Ia lebih pada precaution andai dorang terpaksa bagi bantun oksigen dgn tiub andai bantuan oksigen secara nerb tak berjaya. Then barulah dorang bagitau I kena puasa start tgh mlm nanti. 



Doktor dtg 10 org. 6 surgeon. 1org houseman doctor. Sorang doctor yg attend case di klinik pakar pagi td. 2org lagi doktor biasa yg sdg further study surgeon (korang paham ke tak I explain nih?). Dorang dtg check ketulan tu di mana. Penting okay utk pastikan esok tak silap operate. Pastu nak tentukan method operation yg paling practical utk buang ketulan tu. Oleh sebab ketulan tu betul2 terletak di bawah areola jadi doktor akan cuba sedaya upaya mereka utk elakkan dari terbuang nipple I. Apalah erti breast tanpa nipple bukan? Hmmm... Then dorang tny ttg sejarah keluarga kalau ada yg pnh sakit kanser (basic questionaire) bla bla bla. Then dorang explain yg rarely woman ages below 35yo akan bdepan dgn breast cancer unless ada sejarah keluarga. Apa pon dorang ckp kita doakan yg baik2 saja. Thats why they took my case in priority list based on the symptom that I carried out (its similar to those who suffers with breast cancer stage 2). 



Kakak I cakap kaler hijau ni jarum paling besor. Sakit nak mampos. Esok nanti dorang masuk ubat bius kot situ ler. Jenuh nak tabah.


Lepas hbs sesi tarbiah dan soal jawab. Diteruskan dgn sesi dripping. Blood checking. Signing the documents over and over. A mountain of documents to be signed in. Dah la drip tgn kanan. Nak kena sign tgn kanan. Dgn tak makan nasi satu hari. Mak pulak malam ni baru naik bas balik Kedah. Kau rasa tabah ke tak tabah? Nasib baik doktor dan nurse baik. Dpt jugak makan nasi pukol 5.30pm. Pastu pukol 7pm, my cousin dtg melawat. Hantar nasi kandaq lagi. Pheww! Last makan pukol 9pm pastu I pon tertidur. 


No katil 28.
Houseman doctor : Wan Najmi
Nampak tak berat I masa warded? 50kg je. Skrg setahun lepas operate dekat 55kg. Kakak I ckp effect ubat bius bt kita jd gemok :(

Honestly to say, sapa ckp dok hosp blh rehat tu pemuhong kuat. Dari check in sampai tgh mlm dah lena. Pastu kena kejut lagi adalah. From time to time ada je yg dtg jenguk. Kejap doktor pelatih. Kejap pelajar perubatan. Kejap pakar dtg check up berulang kali. Pastu pakar bius. Pastu makcik cleaner. Pastu pramusaji. Nurse toksah cerita la. Selang sejam je heret mesin check blood pressure, ambik darah, bawa dokumen untuk di-sign, tanya itu ini bla bla bla... Sampaikan I pegi toilet lama sikit (walhal toilet dlm bilik je) dorang dah bising satu floor cari I ke mana. Ya ampun! Takot I lari letew.

Tapi I salute pada the whole team. Bekerja untuk berikan peluang I peroleh kesihatan yg baik tanpa kenal penat dan lelah. I notice my houseman doctor was 24hrs standby for me. Walau dia lelaki (ada nurses assist. Jangan gentar ye, bila doktor laki attend kita) memang malu la pd awalnya tapi tgk komitmen dia tu I pon ter-encourage utk buat yg terbaik utk diri sendiri. Dia kejap2 dtg tny keadaan I since dia maklum I sensorang malam tu. Mak baru je otw dr Terengganu. Adik I dtg kejap je melawat pastu ambik keta I bawa balik. Memang agak menyedihkan jugak sebab mcm takde keluarga je huhuhu.

Doaku semoga ia tidak berulang lagi. Syukur alhamdulillah dipermudahkan segalanya dan dijauhkan dari penyakit yang merbahaya.

Discharge note.
Stated next check up for biopsy (HPE) result.

Kadar bayaran yg dikenakan. Tapi CZ tak perlu bayar apa2 sebab penjawat awam. Kalau org awam pon just bayar bil katil dgn makan je.

Special gift from my exUUM roomates.
Thanks mommies!

Ops! Lupa nak story. Luka operation ni dijahit sepenuhnya lebih kurang 3 inci. Kena ulang pegi cuci di klinik terdekat. I cuci hari2 sebab nak cepat baik. Maklumlah dpt MC seminggu je. Seminggu lagi I ambik cuti tahun sebab seriau nak drive jauh. In fact lama jugak bergantung harap pd tgn kiri. 

Alhamdulillah HPE result okay :) 
Doktor sahkan ketulan tersebut bukan berunsur kanser dan dikenali sbg phyllodes tumor. Sejenis ketumbuhan yg bersifat keras/pejal, cepat membesar dan sukar dikesan diperingkat awal. Ia mungkin akan berulang dan mungkin jugak tidak berulang. 

Faktor terjadinya perkara sebegini pada breast CZ kerana 2 sebab. Pertama krn pengambilan pil perancang dlm tempoh masa yg lama (dulu I kawen & fulltime student). Keduanya krn kurang menyusu baby (I exclusively breast feed my son for less than 8 months). Jadi kemungkinan hormon badan menjadi tak stabil selepas beberapa tahun berhenti ambil pil tersebut. Some more mungkin juga ada lebihan susu yg terkumpul then lama2 ia mengumpal tisu yg rosak. Walau benda ni dah dikeluarkan dan I bebas makan dan minum apa saja. Lakukan aktiviti harian tanpa had. Traumanya masih dirasai. In fact I sgt terkesan bila tgk org share tentang penyakit kronik. 

Jadi hargailah kesihatan anda. Apa yg kita makan pada hari ini, kesannya hanya dirasai 10 tahun akan dtg. Banyakkan berdoa dan sesungguhnya Allah S.W.T. tidak akan menguji kita melainkan ia setimpal dgn tahap keimanan kita. 

Tuesday, 28 February 2017

#MoveOn

Credit to BLUSH
Alhamdulillah,
Melepaskan memang melegakan. 
Pada mulanya hati rasa in between. Nak lepas tapi sayang. Tak lepas tapi sakit.
Terima kasih adik manja. Rasa terawang2an pulak lepas talk with you on the phone yesterday evening. Tapi I kena stick with my decision. 

To be honest, I rasa lega. Rasa lapang. Rasa tak teringin nak stalk you anymore. Rasa happy. Yesss rasa happy. 

Arwah abah I penah cakap "apa yang lepas tu kenang sebagai kenangan. Jangan diikot sebagai harapan".

Ya, adik manja akan jadi kenangan cinta 💔 yg paling #deep dlm history. Semoga bila kita terserempak (ini bencana bila jatuh cinta pada sepupu sendiri. Korang I akan rasa seksa je bila ada family reunion ke family gathering) soon, I mampu senyum kat adik manja macam dulu2. 

So long. The end.

Monday, 27 February 2017

Expectation

Credit to BLUSH
Its a good time to move on. Expectation is no wrong. Its mean that I/we had put an effort on something (of course we expect for a good news or victory right?). But sometimes thing won't work accordingly as what we plan it should be. So, just keep doing good and live a better life. 

Love, CZ.

Sunday, 26 February 2017

How To Move On Effectively?

Credit to justbeatz.tumblr.com

Friday, 24 February 2017

Siti Zubaidah binti Shaari

Credit to Power of Positivity

Assalamualaikum readers :)

Hari ini CZ nak dedikasikan entry untuk #bff CZ iaitu Cik Bed. Famously known as Adda. Sejak ber-blogging nih, CZ memang akan pilih sorang personaliti yang akrab dgn CZ untuk CZ dedikasikan dirinya di page sendu ini. Kawan2 yg tak terpilih jgn rasa sedih (kot la ada kawan2 yg terbaca entry ni). In shaa Allah one fine day, mungkin nama anda terpahat di sini. Chewah! Ayat tak ingat. 

Honestly to say, CZ tak dapat recall macam mana permulaan perkenalan kami. Hari pertama di Kolej Proton, UUM, CZ berkenal an dgn Bena, Faizah, sorang budak Sabah (sorry cannot recall her name), Dayang (masuk UUM masa minggu orientasi je sbb parent dia usaha bawa dia masuk Unimas sbb dia org Sarawak). CZ dan Bena satu course dan the day before class bermula. Kitorang dah travel satu UUM tgk class kat mana. Maklumlah masa orientasi tak sempat nak tawaf. Just kenal2 gitu je sbb nak setelkan task masa orientasi. 

Berbalik pada Si Bedah (CZ suka panggil dia Bedah), CZ kenal dia rapat lepas kami byk kelas bersama. Then kami pulak berjiran (baru sedar berjiran dengan course mate lepas dah harung 2 minggu di UUM). Lepas tu kami diberi peluang jadi room mate masa sem 2 sbb kami masing2 ber-room mate dgn kakak senior masa sem 1. Jadi bila senior dah grad dapatlah kami bersama sebilik. Thanks Kolej Proton UUM. Walaupun sempat jd room mate 1 sem saja (masa sem 3 CZ kena campak ke Kolej Bank Muamalat UUM) tapi Bedah antara sahabat yg setia. 

Kenapa CZ panggil dia sahabat setia?
Bedah selalu ada saat CZ memerlukan dia. Walau kami tak bersama utk jangka masa yg lama. Tapi Bedah sorang kawan yg sgt baik. Tak dinafikan mungkin takdir Illahi tak pernah bagi kami peluang bersama dlm tempoh yg panjang. Jadi room mate pon dlm +/- 5 bulan. Bila kami dah sama2 keja, Bedah kawen dan tinggal di luar negara lama. Kami hanya berhubung melalui media sosial. Even sampai sekarang pon. Kami juga tak pernah bertemu selepas tamat pengajian di UUM. Tapi Bedah tak pernah lupa saat pahit manis suka duka selama kami bersama. 

Deep within my heart, CZ bersyukur dikurniakan sahabat setia seperti Bedah. Bukan nak cakap kawan yg lain tak baik. Tak okey. Semua kawan2 baik. Tapi CZ dan MH terhutang budi pada Bedah. Fasa pertama selepas penceraian sungguh perit dan sakit buat CZ dan MH. Luckily Bedah banyak membantu dari segi emosi, fizikal dan material. CZ banyak berkongsi suka duka dgn Bedah dan dia seorang yg sangat matang, berfikiran jauh ke depan, penasihat yg baik walau secara fizikal orangnya genit! 

Hari ini, sudah hampir 12 tahun CZ kenal Bedah. Seiring masa berlalu, manusia berubah dan CZ tumpang gembira dengan perkembangan positif Bedah. Soon, Bedah mungkin akan meninggalkan Malaysia mengikut suaminya ke negara asing. CZ akan kehilangan seseorang yg pandai memberi kata2 nasihat. Perpisahan ini mungkin untuk beberapa bulan, tahun ... Tapi CZ dan Bedah harap Allah S.W.T akan pelihara kasih sayang ini. Kami pon taktau bila akan dipertemukan kembali. Andai kami tidak dapat bertemu di dunia, semoga Allah pertemukan kami di sana.

Terima kasih Yang Maha Esa kerana mengurniakan seorang sahabat yg baik. 

Terima Kasih Adda kerana menerima aku dan anakku seadanya kami. 

Semoga Allah S.W.T. merahmati dirimu dan seisi keluargamu walau di mana jua dikau berada. 

I love you Siti Zubaidah binti Sha'ari.

Wednesday, 22 February 2017

Bila nak kawen ?


Ada sorang teman pernah cakap pada saya,

"kawen bukan untuk aku puaskan tekak orang tapi tekak aku sendiri."

#deep bukan?
Tapi memang betoi apa yg dicakapkan. Dunia hari ini menampakkan kita terpaksa berperang untuk memuaskan hati dan kemahuan org lain berbanding kehendak sendiri. 

Pada satu masa kita akan suka pada seseorang. Mungkin berbalas. Mungkin bertepuk sebelah tangan. Mungkin dihalang keluarga. Mungkin tak sedarjat. Tapi ingatlah kata2 di atas. 

Bila dah kawen, bukan mak bukan jiran bukan kawan yg akan kemas rumah. Lap lantai. Basuh baju. Kemas dapur. Hantar anak ke nurseri. Tapi kita dan pasangan kita yang akan bergilir or kita sensorang yg akan buat semua tu. Bersyukurlah andai ada insan luar yg sudi membantu. 

Jadi, pikirlah tekak sendiri. Kalau cinta ditolak or tak disambut anggaplah diri kita tak sesuai dengan tekak di sana. Sedangkan makanan lagi orang memilih inikan pula teman sebantal.