Monday, 19 August 2013

M0vie : AADC


perempuan datang atas nama cinta
bunda pergi karna cinta
digenangi air racun jingga adalah wajahmu
seperti bulan lelap tidur di hatimu
yang berdinding kelam dan kedinginan

ada apa dengannya
meninggalkan hati untuk dicaci
lalu sekali ini aku melihat karya surga
dari mata seorang hawa

ada apa dengan cinta
tapi aku pasti akan kembali
dalam satu purnama
untuk mempertanyakan kembali cintanya.
bukan untuknya, bukan untuk siapa
tapi untukku

karena aku ingin kamu, itu saja.

Hola. Selamat Hari Raya Aidilfitri :-)
Alhamdulillah syukur di seluruh pelusuk dunia meraikan syawal dalam suasana paling damai.
Bila tiba hari raya, stesen2 TV di Malaysia ataupun Saudi Arabia pastinya menyajikan rancangan2 dan program2 menarik buat tatapan seisi keluarga juga seisi tetamu.
Semalam (Ahad) cZ rasa 1Malaysia menonton buat kali ke-100 atau ke-seribu filem Indonesia - 

Sweet sangat lah citer tersebut walau ia telah 10 tahun berlalu :D
AADC memperkenalkan cZ dengan Melly Goeslow - lagu-lagu-Melly-Goeslow.
AADC membuatkan kami (cZ & niece-FalynaLeong) hunting pasar malam se-Cheras untuk mencari baju yang Cinta pakai utk 1st date dgn Rangga.
AADC buat kami plan nak namakan anak2 kami - Cinta (daughter) & Rangga (son). Tapi hampeh, sorang pong tak choose nama2 tersebut masa masing2 beranak :P
AADC mengajar kami erti persahabatan yg abadi dan berkorban apa saja demi cinta sejati. Wahhh.
AADC juga mengimbau kenangan puppy loves  (masing2 teringin nak ber-boyfren yg puitis dan belajar main gitar macam Cinta) dan kehidupan di Politeknik Kuching :)


Selamat Hari Raya Aidilfitri 1434 H

Aku lari ke hutan, kemudian menyanyiku

Aku lari ke pantai, kemudian teriakku
Sepi-sepi dan sendiri
Aku benci

Aku ingin bingar,
Aku mau di pasar
Bosan Aku dengan penat,
Dan enyah saja kau pekat
Seperti berjelaga jika Ku sendiri

Pecahkan saja gelasnya biar ramai, biar mengaduh sampai gaduh,
Ada malaikat menyulam jaring laba-laba belang di tembok keraton putih,
Kenapa tak goyangkan saja loncengnya, biar terdera

Atau aku harus lari ke hutan belok ke pantai?
enyah saja kau pekat
seperti berjelaga jika kusendiri
bosan aku dengan penat

Monday, 5 August 2013

Ramadhan 1434 H


Hola. 
Salam Ramadhan al-Mubarak dan Selamat Hari Raya Aidilfitri.
It's August and time passed damn fast and next month i'm will be one year old. 
Ramadhan ini kali kedua berpuasa tanpa abah di sisi. 
Sayu dan sedih.
Sebagai tanda kasih, mak buat "rumah" untuk abah. 
Nanti senang anak2 nak jengok abah, kata mak T___T.
Sambutan Aidilfitri kali ini juga nampak meriah walau abah tiada di sisi.
Tiada yang lebih indah bila kami dapat menjalani kehidupan yang jauh lebih baik walaupun abah telah tiada. 
Alhamdulillah.
Terima kasih abah di atas segala doa-doa sepanjang hayat abah yang mengharapkan kami hidup senang dan tenang, berjaya dalam kerjaya dan kehidupan kami :-)


Aidilfitri kali ini juga menjadi Aidilfitri pertama buat my niece, Zarith Falina Leong yang beraya di perantauan. 
Semoga Falina tabah menjalani kehidupan di Riyadh dan semoga berjaya di dalam kerjaya. And good luck in-advance to her hubby, Ainuddin yang akan berangkat ke Switzerland on 4th Syawal. Semoga korang berdua berjaya dalam kerjaya masing2.

Cinta antara benua la lepas ni :P

Buat pertama kalinya, Aidilfitri 1434H akan dapat diraikan bersama anakanda tersayang. For the passed 4 years, 1 Syawal tangan ini tidak pernah bersalam dengan anakanda tercinta so this time inshaAllah, we could make it :-)
Tapi yang lucunya, semalam baru je amik Habiel dari rumah di sana. Tup tup orang sebok pasang langsir dia plak pegi packing baju. Walhal baru 2 jam balik dari sana.
Oh anak, tak best sangat ke beraya dengan Mama ?
But I am happy because i know he don't understand what is the meaning of raya. 
Di sana lebih meriah sebab ramai sedara mara but this time kami beraya berlima je. Sepupu yang jauh semua tak balik. 

We choose pink purple for this Syawal. 
Memang rasa awkward dan over dari kabinet dapur, cat dinding sampai ke baju raya semuanya pink purple
Hope takde la mangkuk yang akan tegur nanti. 

Di kesempatan ini juga cZ nak ucapkan 
"Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin"
 kepada semua Muslim yang meraikannya terutama sanak-saudara dan rakan2 di mana jua anda berada. 
Macam mana agaknya Aidilfitri di Sweden ?

Thanks for reading :)