Wednesday, 5 April 2017

Supplement

Assalamualaikum :)
Seiring peningkatan usia, tubuh badan akan mula kurang produktif in term of pertumbuhan sel baru dan seterusnya badan jadi letih lesu, kulit jadi kering & tak anjal, sistem penghadaman terganggu bla bla bla. Justeru itu, haruslah kita mengambil suplemen atau vitaman/makanan tambahan utk menggantikan proses semulajadi tubuh badan kita yg mybe dah weak or worse.


CZ mula ambil suplemen sejak dari kecik lagi. Mak abah dah bagi Scott Emulsion, Pharmaton. Bila dah kerja, CZ beli suplemen utk cantik bukan utk sihat (normal la kan perempuan). Then bila Allah uji dgn kesihatan, CZ jadi takot nak ambil apa2 suplemen sbb masa tu baru go through the pros and the cons of the supplement yg pernah cuba sebelum ni T_T


Okay, pengalaman CZ dari segi kesihatan. Beberapa bulan sebelum CZ sedar yg CZ ada breast lump, period jadi tak stabil which is selang seminggu red flag. Then continue with rasa sakit sendi tangan kanan dan kebas/ lenguh bahu dan tangan kanan. Keadaan ini (kebas) berlanjutan beberapa bulan selepas operation. Maybe sebab tekanan mcm terpaksa angkat benda berat cth handbag dll. Period pulak on off selama setahun sampai nanges sebab kdg tak sempat baca Yasin malam jumaat T_T.


Based on my own research and reading, I found that collagen unsuitable to those who suffering cancer. Collagen is very good in term of repairing and replacing new cells. Undeniable. Tapi takkan kita nak ganti/ produce sel kanser yg baru kan? Jadi suplemen yg berunsur kolagen mmg CZ elakkan walau testimonial wallaweyh. CZ bukan tahap kanser tapi tetap aware dgn apa yg CZ ambil sebab tak nak harmful diri sendiri. Jadi selama beberapa bulan CZ try buah durian belanda dan air rebusan durian belanda. Alhamdulillah kebas & lenguh beransur pulih (kalau buat keje berat tak dpt den nak nolong). 



Vivix, GLA, Alfalfa & Ostematrix by Shaklee



Tapi period CZ masih on offfff lama. Setelah berbulan fikir dan kumpul duit, dapatlah CZ beli Vivix Shaklee. Memang mahal tapi fikir lagi, duit boleh cari In shaa Allah Dia akan murahkan rezeki dan Dia akan berikan kesembuhan. CZ kena berusaha utk sihat spt sedia kala. Alhamdulillah selepas 2 botol consume Vivix dan 2 bulan makan GLA & Alfalfa, period normal semula dan kesihatan pon nampak semakin baik. Happy :) Solat terpelihara. Urusan dunia dipermudahkan. 



Kepada semua, hargailah kesihatan. Berhati-hati dgn apa yg kita makan, minum, suntik, implan dll. Semuanya ada kesan jangka panjang. Semoga kita dikurniakan kesihatan yg baik berpanjangan. Amin.

No comments:

Post a Comment