Tuesday, 18 February 2014

Memilih Bahasa Asing


Hola :)
Tetiba terpanggil untuk share tentang bahasa & kemahiran berbahasa. Chupp! Chupp! Penting ke semua ni ? Agak penting jugak la kan. Sapa yg pernah or tgh amik bahasa ke3 mesti cakap "Ya". Kat Malaysia ni, especially sistem pendidikan di Malaysia juga memberikan peluang dan encourage warga Malaysia belajar bahasa ketiga selain Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Bahkan masa zaman2 sekolah dulu pun kaum Cina, India, Kadazan, Sikh, Bidayuh, Iban, Siam dll diberi peluang untuk mengambil peperiksaan bahasa ibunda masing2 di dalam peperiksaan awam negara (UPSR, PMR, SPM & STPM) mahupun di peringkat IPTA/IPTS. cZ juga suatu ketika dulu berpengalaman mempelajari bahasa asing di IPTA krn tuntutan memenuhi jam kredit dan pernah terlibat di dalam program khas semasa peringkat menengah bawah. Tapi masa tu cZ tak cukup ilmu dan lack of exposure pasal bahasa2 asing ni. Janji jadual tak clash dgn class lain & senang lulus exam. Apa kaitan bahasa dgn pekerjaan langsung tak amik port. Sekarang baru rasa menyesal :( So vamos check it out bahasa2 asing yang sesuai untuk keperluan anda.

Bahasa Mandarin, Jepun & Korea

Bahasa2 ni kalau korang belajar memang tak rugi. Majoriti syarikat di Malaysia dimiliki oleh masyarakat cina atau pelabur dari negara matahari terbit. Jadi ia akan jadi nilai tambah pada diri korang andai korang mahir berkomunikasi dalam bahasa ini. Lagipun since dari tadika lagi korang boleh belajar or anak korang boleh belajar bahasa Mandarin. Bahasa Jepun pun dah mula diajar sejak sekolah menengah terutama di MRSM dan SBP sebagai persediaan untuk melanjutkan pelajaran ke negara tersebut. Bahkan kedudukan geografi kita yang berdekatan, so memang ia membantu korang banyak sangat kalau korang expert dalam bahasa2 asing kategori ni. Nak nak skrg ni lambakan filem & drama Korea, band K-Pop, J-Pop, Shila Amzah stay kat China lagi so memang seluruh Malaysia memandang ke timur je selaras dgn Dasar Pandang Ke Timur. Style tulisan pon nak hampir sama, fesyen pon boleh lah colour block, pastu awek2 Korea yg tak mandi sebulan tapi maintain cun so mmg terbaik lah kalau korang nak try bahasa category ni. Beside belajar bahasa you all juga dapat belajar budaya yang sama unik dengan bahasanya. Market value bagi bahasa2 ni memang sangat tinggi di sini dan rantau Asia.

Bahasa Arab, Sepanyol & Perancis.

Bahasa kategori ni mempunyai penutur teramai di dunia. Bahasa Arab semua org Islam guna untuk berdoa dan membaca al-Quran. Maybe maksud je kurang mahir. Bahasa Sepanyol merupakan bahasa kebangsaan di 22 buah negara di dunia dengan mempunyai 2 billion orang penutur. Ramai tu. Pendek kata mana2 kawasan korang boleh jumpa Rosalinda & Maria Mercedes :) Manakala bahasa Perancis dituturkan di kebanyakan negara di Afrika, Indo-China (Vietnam, Laos), Timor Leste serta negara2 yang pernah dijajah oleh Perancis. Secara asasnya, kaedah pembelajaran ketiga-3 bahasa ni sama. Jadi kalau korang mempelajari bahasa Arab, korang akan jadi mudah untuk faham Bahasa Sepanyol sebab ia menggunakan kaedah kata ganti nama yang sama dan perubahan kata berdasarkan sistem past tense dan present tense yang sama. Kalau bahasa Arab guna hua, humma, hum, hya, humma, hunna. Bahasa Sepanyol ada esta, estais, estas, estoy. Penggunaan bahasa ni di Malaysia agak moderate. Maybe bahasa Arab yang banyak pon sebab ramai pelajar belajar di sekolah agama tetapi bahasa Sepanyol dan bahasa Perancis di Malaysia agak kurang menyerlah. Yelah Shakira pon menyanyi lagu English fluent. Kalau dia nyanyi lagu Spanish maybe ramai yg die hard belajar Spanish. Tetapi jika anda dapat menguasai bahasa ini anda boleh terkenal seperti Mahadzir Lokman :)

Bahasa Jerman, Russia, Sweden, Switzerland etc

Yang ni jenis2 bahasa ilmu. Bagi korang yg plan nk study abroad macam kat  negara Jerman, Russia, Sweden, Switzerland so you all kena belajar bahasa2 ini. Sebab budaya di negara mereka yang sangat self-esteem. Mereka sangat cintakan bahasa dorang dan tidak sesekali terpengaruh dengan budaya barat (British/USA) dengan mengagungkan bahasa Inggeris. Jika korang ke sana dan bercakap dalam BI memang dorang bolayan dan melayan you all mcm dorang bodoh BI walhal dorang faham cuma dorang tak nak sematkan di hati yang BI tu bagus. Bak kata pepatah melayu “di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung”. Jadi dah korang dok Russia kena la cakap bahasa Russia takkan nak cakap loghat kedah pulak.

Bahasa Tagalog (Filipina)

Bahasa ni selalu bakal2 peguam amik as their 3rd language. Dorang pilih bahasa Tagalog sebab ia senang dipelajari dan patah2 katanya juga sama seperti BM cuma maksudnya berbeza. Jadi senang untuk difahami dan mudah dipelajari. Kehidupan sebagai pelajar memang memerlukan sesuatu yang mudah dan senang. Tak gitu che Senah? Tapi market value agak low sebab ia hanya ditutur di Filipina dan menyenangkan kita semasa menonton cerita Be Careful With My Heart or semasa mengunjungi Philipine market di Sabah :) Tapi cZ rasa tak lama lagi maybe bahasa ni akan glamor sbb kita ada Mark Adam. Dia memang mencuri hati kita semua.

Well, apa pun bahasa yang korang pelajari, yang penting harus digunakan secara berterusan dan learn with your heart. Kalau you all belajar pastu tak amal ibarat pokok tidak berbuah. Ceh! Bukan apa, nanti lama2 tak communicate, you all akan lupa banyak kosa kata, nahu, preposition, dll bahkan azul is blue pon you all tak ingat. Aswad or ammar is black ? Dan jangan pulak dah tau bahasa tersebut jarang digunakan di Malaysia or sektor pekerjaan you all terus you all reject. Apa yang penting ilmu. Peluang belajar bahasa asing bukan untuk lulus exam or tuntutan kerjaya tetapi juga sebagai satu keperluan menghadapi GST era globalisasi masa kini yang mengkehendaki setiap manusia lain daripada manusia yang lain. Kalau korang takde bakat menyanyi so ada bakat komunikasi. Boleh buat duit tu. 

Thanks for reading :)

Sunday, 16 February 2014

Pendidikan Awal Kanak-kanak


Hola :)
Selaras dengan NKRA -Meningkatkan Keberhasilan Pelajar-, pendidikan awal kanak-kanak perlulah dititikberatkan oleh setiap ibu bapa & penjaga. Justeru itu, pemilihan pusat asuhan atau tadika yang sesuai dengan usia dan perkembangan anak-anak perlu diberikan perhatian oleh ibu bapa & penjaga. Disamping itu, ia dapat memberikan nilai tambah kepada kanak-kanak supaya mereka mempunyai kadar literasi dan numerasi yang tinggi sebelum memulakan sesi persekolahan wajib (tahun 1) di sekolah rendah. Jadi kat sini cZ nak berkongsi pusat bimbingan awal kanak-kanak buat semua young parent out there.

1. PASTI (Pusat Asuhan Tunas-tunas Islam)

Basically semua ibu bapa & penjaga yang sangat inginkan anak-anak mendalami ajaran Islam tapi terkial-kial untuk mula mengajar anak-anak tentang Islamic education. cZ sangat menyarankan ibu bapa & penjaga untuk menghantar anak-anak anda ke sini. Di sini pelajar seawal usia 4 tahun (ada sesetengah PASTI mengambil pelajar dari usia 2 tahun) sudah didedahkan serta diajar asas-asas fardhu ain, Iqra' dan pelajaran akademik (BM, BI, B. Arab, Math, Seni, Al-Quran As Sunnah, Komputer etc). Maklumlah kadang kala susah untuk kita sbg parent untuk mengajar or mencari kaedah yang sesuai untuk mengajar anak2 tentang asas2 agama Islam, jadi bila dah hantar ke sini sekurangnya ia membantu kita untuk lebih memahamkan anak-anak kita & balik rumah boleh buat praktikal :) Tenaga pengajarnya terlatih walau mereka bukan lulusan universiti. Kaedah hafazan & hafalan yang digunakan sangat berkesan dan banyak doa-doa serta zikir yang diajar. Seriously, I learnt a few doa & zikir dari anak I. Kat sini juga pelajar akan menduduki peperiksaan 2x setahun, periksa pertengahan tahun & periksa akhir tahun. Akhir tahun ada majlis graduasi & ada satu majlis/ jawatankuasa yang akan pantau environtment PASTI dan tenaga pengajarnya. Dorang akan buat lawatan secara berkala sebanyak 3 or 4 kali dalam setahun. So pendidikan anak-anak anda memang terjamin walau banyak pihak memandang rendah pada PASTI. Yuran yang dikenakan juga berpatutan & disediakan buku teks, buku latihan, pakaian seragam & pakaian sukan. Cuma makan saja kena sediakan sendiri sebab waktu belajar dari 8 – 12 sj (bagi PASTI yang beroperasi 8-4 ada sedia makan).

2. Tadika Cina

Era globalisasi masa kini menyebabkan ibu bapa menghantar anak2 ke tadika cina bagi memberikan nilai tambah kepada anak-anak iaitu kebolehan berkomunikasi bahasa ketiga (Bahasa Mandarin). Terdapat dua jenis tadika cina iaitu tadika swasta dan pra sekolah di Sek. Jen. Keb. Cina. Basically ia sama macam tadika-tadika lain tapi kelebihan daripada aspek bahasa kerana penekanan berbahasa Mandarin. Kanak-kanak juga diharuskan berkomunikasi dan mengikuti kelas tambahan serta ujian berperingkat bahasa Mandarin untuk menilai tahap kefasihan & kefahaman mereka di dalam bahasa tersebut sebelum mereka mengikuti pengajian sepenuhnya di dalam bahasa Mandarin. Yelah kalau tak faham bahasa Mandarin macam mana nak baca & belajar dalam bahasa Mandarin kan ?. Of course akan ketinggalan nanti. Jika mengikuti kelas pra sekolah, anak-anak you all akan tetap mengikuti pengajian Islam seperti pelajar sekolah kebangsaan yang lain so don't worry. Bagi ibu bapa yang bercadang menghantar anak-anak ke sekolah cina pada tahun 1, disarankan untuk menghantar anak-anak mengikuti tadika cina sekurangnya setahun atau mengikuti kelas-kelas tambahan yang dikendalikan oleh guru-guru SKJC di kawasan anda kerana mereka akan menilai kadar LINUS anak anda sebelum melayakkan mereka ke tahun 1 di SJKC or else anak anda akan ke kelas peralihan terdahulu.

3. Tadika/ taska kemas
Tadika paling famous di malaysia. Ia dikendalikan oleh Kementerian Kemajuan Masyarakat dan guru-gurunya terlatih dengan sekurang-kurangnya memiliki diploma pendidikan awal kanak-kanak dari institusi pendidikan. Okay, sejak beberapa tahun lepas, KEMAS telah memperkenalkan taska buat kanak-kanak berumur 2-4 tahun dan tadika bagi 4-6 tahun. Taska dibuka dari jam 8 pg – 4.30 ptg manakala tadika jam 8-12.30 tgh. Makanan, pakaian & alatan P&P disediakan. Sebab tu ia famous di malaysia. Parent tak perlu bangun awal untuk sediakan bekal kpd anak2 dan makanan yang disediakan juga berkhasiat dan sesuai untuk peringkat umur anak-anak anda. Selalunya ia sold out dan perlu mendaftar awal. Ia menyediakan pembelajaran mengikut silibus dan program pendidikan kebangsaan. Kanak-kanak tadika juga aktif dgn aktiviti kemasyarakat dan kawasan parlimen setempat. Mereka selalu menyertai aktiviti luar seperti pertandingan bercerita, koir, hari kebangsaan & sambutan hari kebesaran setempat, pertandingan mewarna. Pendek kata apa sahaja aktiviti yang melibatkan Jabatan Kemajuan Masyarakat, student tadika kemas wajib involve. Jadi memang sesuai bagi anak-anak yang aktif atau ibu bapa yg inginkan penglibatan menyeluruh terawal anak2 anda sebelum memasuki era persekolahan sebenar.

4. Pra sekolah
Ia merupakan satu inisiatif Kementerian Pendidikan Malaysia untuk memberikan satu tahap pengenalan kepada kanak-kanak yang berumur 5 dan 6 tahun tentang suasana persekolah sebenar. Mereka yang memasuki pra sekolah akan belajar di mana-mana sekolah kebangsaan/ SJKC atau SJKT di seluruh malaysia. Tenaga pengajar terdiri dari cikgu-cikgu dgn dibantu oleh Pembantu Pengurusan Murid (PPM). Terdapat juga pra sekolah untuk kanak-kanak istimewa/ masalah pembelajaran yang mana mereka mungkin ditempatkan di asrama dgn dijaga oleh PPM. Masa persekolahan bermula jam 7.45 – 12.30 tgh dgn diberikan 2x makan, sekali breakfast dan rehat tgh mengikut menu yang bersesuaian dgn pelajar. Setiap pra sekolah disediakan dgn taman permainan dan pelajar diberi peluang 3x seminggu bermain di taman ini. Pembelajaran iqra' diajar untuk persediakan kelas KAFA selain pembelajaran wajib yang lain. Peperiksaan juga diadakan mengikut kurikulum peperiksaan sebenar. Bagi yang mendaftar di pra sekolah, mereka akan terus diserap ke sekolah tersebut di tahun 1. Save masa kan? Save juga minda dari berfikir bila nak daftar tahun 1 & nak daftar di sekolah mana. Okay terdapat juga keadaan di mana pihak sekolah menawarkan pelajar berumur 6 tahun yang lahir pada bulan Januari untuk terus ke tahun 1 jika kadar LINUS mereka tinggi. Jimat setahun lagi kan ? Pengambilan pelajar pra sekolah ditumpukan kepada pelajar dari golongan berpendapatan rendah/ sederhana.

5. Pra sekolah permata / tadika permata

Tadika permata dikendalikan oleh KEMAS dan ada juga KPM (pra sekolah permata). Ia memberikan tumpuan kepada kanak-kanak dari umur 3 tahun. Kanak-kanak ini akan masuk awal ke tadika/ pra sekolah permata kerana mereka diajar pelbagai seni, kebudayaan dan P&P biasa mengikut kecenderungan kanak-kanak tersebut dan umur dorang. Ia merupakan inisiatif yang bagus untuk penialai awal tahap kebolehan anak-anak supaya bakat dan potensi mereka dpt disalurkan dan dikembangkan dgn sebetulnya. Selepas tamat belajar di sini mereka boleh terus belajar di sekolah seni atau sekolah berprestasi tinggi di Malaysia. Hari ini setiap parlimen sudah disediakan tadika/ pra sekolah permata. Keutamaan diberikan bagi pendapatan bulana RM2.5k ke bawah, kanak2 mesti bijak mengikuti setiap arahan (belajar secara permainan) dan mempunyai kecenderungan & kadar LINUS yang tinggi. Mungkin juga mereka akan melalui temuduga ringkas kerana tempat terhad dan pengambilannya betul2 strict untuk kanak-kanak yang bijak pandai & berbakat. Keperluan P&P, makanan & pakaian disediakan dengan tenaga pengajar kelas A.

Semua tadika/ pra sekolah akan membuka permohonan seawal bulan Jun – November setiap tahun. First come first serve. Jadi please alert dan mark on your calendar supaya korang tak terlepas peluang ini. Bagi tadika KEMAS, borang permohonan boleh download dari laman web dan submit di mana-mana tadika kemas. Bagi pra sekolah /PASTI / tadika cina, kena p amik borang di sekolah/ pusat asuhan.
Yuran tadika ada 2 jenis iaitu yuran tahunan dan yuran bulanan.
Setiap permohonan haruslah disertakan dgn
  1. gambar anak anda (size passport)
  2. salinan sijil beranak
  3. salinan IC parent
  4. salinan slip gaji parent
  5. bawa surat beranak ori semasa hari pendaftaran
Bulan 12 blh check jawapan status pendaftaran anak korang di tadika/pra sekolah tersebut. Tak pun dorang call/ hntr surat. Parent juga kena terlibat aktif dgn mesyuarat atau aktiviti yang dianjurkan. Semua tadika/pra sekolah ada rombongan tahunan, majlis graduasi, jamuan akhir tahun, jamuan hari lahir, jamuan hari raya dsb. Pendek kata serba serbi lengkap. So rebutlah peluang untuk kebaikan anak2 anda. Kalau yang menangis sbb terlalu awal ke sekolah, that's normal

Good luck everybody & thanks for reading :)

Tuesday, 11 February 2014

Perancangan Kewangan


Hola, 
Semenjak harga ikan kembung melambung naik bebaru ini, cZ dapati ramai rakyat Malaysia baik yang duduk di Gua Musang atau yang tinggal di Manchester United terkesan dengan perkara ini. Dan bebaru ni jugak masa CNY celebration that day cZ sempat pegi melawat kawan lama. Dan pokok utama yang kami sembang tentang duit, duit, duit dan macam mana saya kaya :P


"Kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan"

Bahkan di dalam agama Islam juga menekankan tentang kepentingan perancangan kewangan dan kesan bebanan hutang bagi mereka yang telah meninggal dunia. Tambahan dengan era globalisasi, pluralisme, kapitalisme dan segala macam terms lagi, duit mengalir ibarat bullet trains
Okay berbalik kepada story kawan saya tadi, dia mula berdepan dengan masalah kewangan selepas berkahwin T___T. Tambahan pula dengan hubungan PJJ - Melaka - Penang - Melaka, anak, hutang pinjaman peribadi, keinginan untuk beli semua barang yang iklan di TV, radio, newspaper, dll buat dia stress dan sampai sekarang dia masih fighting to get out of this shit :(

Melihatkan situasi dia yang kronik saya rasa bertanggungjawab untuk guide sebilangan besar masyarakat Malaysia yang boros, suka berhutang/ buat pinjaman mudah, dan mereka yang baru menceburi sektor pekerjaan. Ini berdasarkan pengalaman saya tiada side income langsung. cZ tak pernah buat MLM, online blogshop ke, jual barang Hai-O ke, jual double stemcells ke, terbit journal, tulis cerpen/novel, menjahit baju ke, semua tak pernah. Saya hanya bergantung pada satu gaji saja, yakni kerja saya sekarang. Dan kerja pertama saya dulu pon gajinya kurang RM 1k but i'm survive. Jadi bukan alasan gaji kecik atau buat satu kerja menyebabkan anda dilanda hutang or duit tak cukup/ cepat habis. Tapi I figure out that cara penggunaan duit yang korang amalkan tu yang salah dan lead you all to the wrong path. 

Habiel                      10%
Saving                     10%
Emergency              10%
Fun/miscellaneous   5 %
Expenses                65%
TOTAL                   100%

Ini kaedah yang saya guna sejak 5 tahun lepas, since saya mula berkecimpung di dalam sektor pekerjaan. Bukan mudah tau nak manage duit. You all out there patut bersyukur sebab hari pertama you all bekerja dan hari pertama you all dapat gaji you all still bujang either available or not available. cZ ketika itu sudah bertanggungan seorang anak dan soal kewangan harus diagihkan dengan saksama. Until today, cZ masih belum merasai istilah joli katak masa gaji pertama or berseronok dengan tunggakan gaji yang menimbun :(

Portion yang cZ bagi di atas ni memang sesuai untuk semua rakyat Malaysia. cZ spend 10% setiap bulan untuk Habiel (putera cZ) untuk beli susu, pampers, botol susu, barang sekolah, bantal busuk baru, kasut, barangan sekolah dll ikut kesesuaian semasa Habiel. Memang Habiel dapat nafkah lain tapi yang tu cZ put aside untuk saving dia & belanja untuk special day macam besday dia ke, raya ke, jalan2 or persediaan ke sekolah. Bagi korang yang takde anak, boleh guna 10% ni utk wedding preparation, down payment kereta, down payment rumah/ rumah sewa, belanja raya or special day, untuk haji/umrah, beli gajet ke semua tu perlu belanja yang besar dan harus menabung dari awal. 

Then, 10% a month for saving is oblige! Ini untuk bright future. Jangan ingat bf/gf yang superb je boleh brighter your future, saving yang ciput ni boleh bagi pulangan yang lumayan jugak. Simpanlah sehari seringgit pon its okay sebab tak cukup seringgit korang dok la bertapa kat tol tu kalau palang tol akan terangkat untuk korang. Simpanan ni korang boleh simpan sendiri -transfer from one account to another ke, masuk fixed account ke, buat loan ASB dgn RHB pastu 5 tahun lagi dapat RM10k, saving melalui insurance, Tabung Haji, tabung ayam dan macam2 tabung lagi la. Jangan simpan di rumah sebab simpanan jenis ni tak dijamin oleh kerajaan Malaysia :) Apa tujuan simpanan ni ? Kadang ada manusia yang tanya diri sendiri. Simpanan ni untuk bantu kita bila perlu duit untuk tambung kos perubatan di masa tua, bayar bil universiti anak, wang ad-hoc bila isteri bersalin anak kembar (double expenses), nak tambah cawangan baru (for business purposes or non-business purposes), beli kereta/rumah baru dll. Semua memerlukan modal tambahan. Jadi menabung lah dari sekarang.

Untuk kecemasan wajib juga simpan 10%. Ikot korang la kalau rasa diri seorang yang cemerkap kena la saving banyak sikit. Tapi orang yang jenis careful, jangan berlagak dengan tak menyimpan. Sebab ramai org yang cemerkap di Malaysia yang akan buat hidup korang lebih parah dari mereka. Simpanan kecemasan ni lebih penting dari simpanan2 lain. Cuba bayangkan anda meninggal dunia di usia 35tahun dan mempunyai seorang isteri/suami dan dua anak kecil. Sudahlah urusan jenazah anda mencecah RM2K, isteri maybe tak bekerja, anak baru bersekolah or masih kecil. Mereka memerlukan modal untuk meneruskan kehidupan dan dari mana datangnya capital kalau bukan dari simpanan ini. Harus diingat ye kalau korang kata korang kaya insurans, EPT berkepok, korang keje pegawai kerajaan jadi bab kecemasan ditanggung beres. FYI, standard procedure utk proses kewangan memakan masa 3 bulan sebelum isteri/suami/ anak anda mendapat manfaat kewangan tersebut. Tiga bulan tu lama 0000... Bukan nanti nak tunggu kereta eksiden or anak sakit je perlukan duit kecemasan, renewal roadtax & insurance kenderaan pon perlukan sum amount yang besar. Jadi ia memang membantu. Simpanan ni harus kekal berterusan dan fix setiap bulan. Kalau boleh jangan usik juga kalau tak digunakan sepanjang tahun. Biar dia beranak subur :)

cZ memang tekankan sikit untuk saving for fun & miscellaneous ni sebab selalu berlaku perkara2 yang tak dirancang di dalam kehidupan. Nak-nak pulak tetiba dapat surat pergi kursus or lawatan kat Pulau Langkawi sebelum hari gaji. Dah la masa tu tinggal duit cukup2 je. Time ni lah nak kena korek tabung. Lagipun duit ni memang tujuannya untuk diguna tapi cZ pecahkan dari expenses supaya korang semua nampak. Okay, kalau korang jenis suka berjalan, makan2, join family gathering ke apa saja lah. Gunalah duit ni. Duit ni lebih kepada belanja2 yang bukan rutin macam belanja untuk farewell party, beli hadiah besday kawan, celebrate besday anak, sedara datang rumah then bawa dorang keluar makan seafood, kena attend majlis pengkebumian sedara di Pahang, pembelian alat make up, weekend holiday ke, etc. Kalau bulan tersebut tak guna so boleh extend ke bulan berikutnya. 

Lastly, cZ provide 65% a month for expenses. Yang ni merangkumi keseluruhan perbelanjaan sebulan yang rutin macam shopping barang di Tesco, bayar installment kereta, rokok, bil utiliti, topup, bayar Aeon Credit, kad kredit, duit kutu, duit Vit-C, PTPTN, yuran sekolah anak, duit belanja anak, makan, minyak kereta, topup T&G, dll. cZ tak bayar rumah sewa sebab dok serumah dengan mak tapi jangan ingat cZ abai you all yang kena bayar sewa rumah sebab cZ dah gantikan dengan expenses minyak kereta kerana jarak rumah ke sekolah 100km. 

Jadi siapa kata satu gaji akan buat kita mati ? So far alhamdulillah, dari pergi kerja jalan kaki sampai berkereta kami tetap boleh menikmati kehidupan yang sempurna. Boleh ber-weekend trip, boleh beraya dengan pakaian baru, boleh beli make up MAC, 3D2N ke JB dll lagi. Tak perlu gaji RM3k baru nak plan duit but plan from nothing because it will give you to something :)
Bagi yang dah berkahwin especially perempuan, korang lagi la kena buat plan. Memang husband tanggung segala tetapi gaji you all tak semestinya untuk korang sorang je. Dan cuba cut cost bagi perkara yang tak perlu macam try potong rambut di kedai nyonya, tanam sayur hidroponik, masak sendiri & bawa bekal ke office/school anak2, parkir di free-parking & jalan kaki ke office (jauh tapi exercise), dll.



Andai kata setelah membuat seperti mana dicadangkan di atas, tetapi masih belum berhasil maka tengok diri anda. Audit semula keberkatan pekerjaan anda dan amalkan doa di atas. InshaAllah you all akan berjaya. 

Thanks for reading :)