Tuesday, 1 April 2014

Emak kami !


Hola :)
Hari ini dan hari-hari seterusnya nak senyum pon rasa kelat. Semalam mak kami disahkan menghidapi penyakit darah tinggi. Darah tinggi penyakit yg sinonim dgn masyarakat skrg. Bila berusia sikit kalau tak dpt darah tinggi/ kencing manis mmg tak hot. Buleh ke mcm tu? 
**angkat bahu**. 
Sedih. Yup, I'm very sad for her. I know she's upset too and might be pressured with the doc's statement. 

"Mak makan nasi sikit jer."
"Sejak abah takde kita jarang makan sayur."
"Mak buat gulai tak boh santan pon hari ni."

That was among the things she said to me when I reached home yesterday :(
Hari ni masa nak datang kerja, mak masih mcm pagi2 biasa. Bangun & siapkan sarapan untuk kami semua. Ia rutin harian mak sejak 40 tahun lalu. Tapi masih boleh nampak kat wajah mak, yg mak tak dpt terima hakikat bahawa kini dan selamanya mak harus bergantung pada sebiji or berbijih-bijih ubat setiap hari for the rest of her life.

Cucunda yang super buas

Mak kami seorang superman, batman, the avenger, incredible hulk, the thor dll dlm versi wanita. Dia mengharungi kehidupan yg aku sorang je tau rahsia dia. Pada aku jer dia cite semua kisah suka duka zaman remajanya. Mak seorang yg tabah dan kuat. Aku mungkin memiliki genetik mak yg ni sbb aku seorang yg sabar :P **blushing**
Tapi dek kerana kejutan selepas disahkan menghidap darah tinggi, air muka mak mula berubah. Memang ia bukan penyakit yg pelik sbb dah ramai yg terkena tapi bagi mak ia tetap something yg rare.
 Mak sibuk bekerja yg mengerah kudrat dari pagi sampai malam. 
Mak jarang makan dan kekadang terskip masa makan sbb lambakan kerja.
Mak kurang berehat bagai queen sbb memang tak dan nak berbuat demikian. Baru nak letak bontot dah ada benda lain mai melintas di depan mata.
Exercise. Setiap hari mak exercise lebih hebat dari kami semua.
Itulah kadang sukar kita nak menduga sesuatu yg di luar kemampuan kita.
Mungkin sudah takdir.
Mungkin ia faktor keturunan.
Mungkin faktor globalisasi, trend semasa or ???
Aku harap mak kekal sihat walau sudah terkena darah tinggi.
Aku harap mak tetap mampu ke surau untuk sembahyang terawih tahun ini.
Semoga Allah memelihara mak selamanya. Amin.
Kami sayangkan mak. Don't get pressure :)


Thanks for reading :)
#PrayForMH370

Penyelia Asrama Part IV : Tapisan Keselamatan


Hola :)
Exam passed excellento and induksi pon lulus dgn bergaya. So skrg masa utk pengesahan ke dalam jawatan dan urusan taraf berpencen. Dalam dok submit borang2 utk tujuan tersebut, kenalah buat tapisan keselamatan dulu. Tapisan keselamatan ni dah jadi kewajipan bagi semua penjawat awam. Masa mula2 nak lapor diri kena buat akuan bersumpah bahawa  :
  1. saya bukan penagih
  2. saya tidak pernah dihukum oleh mahkamah
  3. saya tidak pernah disabit kesalahan oleh mahkamah
  4. saya tidak pernah mencuri/ ditahan reman oleh polis
pastu buat urine test sebagai bukti. Dah masuk kerja kena lagi buat tapisan keselamatan sebagai kesahan bagi pengakuan kita yang dulu tu. Tapisan keselamatan boleh buat sendiri secara on9 kat laman web ini melalui manual guide yang depa provide nih. 


First thing first wajib daftar dulu. Pastu dia keluar page mcm kat atas ni and  please fill in the blank. Don't forget to click <Daftar>. 


Lepas dia akan naik seperti yg dibold merah tu dan buka emel korang untuk semak ID and password as provided. Then log in sekali lagi guna ID dan password yang diberi. 


Selamat datang pemohon :)


Korang kena klik pada <PERMOHONAN BARU> dan <JENIS LANTIKAN>. Saya dilantik oleh SPP jadi saya pilih as red bolded


Korang akan jumpa page ini dan please fill in the blank once again. Godek ler gambar passport korang ye :)


Masa isi bende alah ni, cZ terklik <SIMPAN>. So untuk retrieve balik kena buat mcm bertanda merah di atas. Korang kena igt ler tarikh masa first time log in tadi. 


Then korang klik pada <DISIMPAN> untuk isi semula data2 korang yang tak dan nak isi tadi. Continue fill in the blank sampai takde bende nak isi dah.


Lastly buat pengakuan dan submit application korang. 


Tahniah! Permohonan anda berjaya dihantar =) Tunggu jelah keputusan and check from time to time. Bape lame nak tunggu? Empat ke lima bulan bergantung kepada maklumat yang anda berikan. Kalau rasa password yg depa bagi tu mmg tak boleh igt, korang boleh tukar password sendiri by click at <PROFIL> , <KEMASKINI KATA LALUAN>. Password ni penting sbb ramai tak dpt check result sbb hilang ingatan kat password

Thanks for reading :)
#PrayForMH370