Thursday, 10 December 2015

Breast Lump



Assalamualaikum readers :)
Lamanya tidak meng'update' di sini. Rindu!
Tak tahu bagaimana ingin bermula tapi berharap ia akan jadi baik2 saja.
Last 2 months cZ perasan ada breast lump saiz 3cm x 3cm. cZ panik & serbu ke klinik ke hospital.
Lastly I ended with perubatan kampung. 
Actually, my friends juga berdepan dgn masalah yg sama 8 years ago & she undergo surgery to remove it but its re-appear at the opposite breast.
That's the reason why I choose perubatan kampung. Actually I have no choice because my mother disagree with the surgical things so I just obey her..
Selepas 2 bulan berubat kampung, cZ perasan the breast lump semakin mengecil. 
Based on the experience, bukan semua breast lump itu cancer. Tapi peratusan untuk menjadi cancer sangat tinggi. Nauzubillah. Mohon dijauhkan.
Bukan semua breast lump perlu dibuang tapi ia seharusnya dihapuskan untuk mengelakkan masalah di kemudian hari & memudahkan pemantauan.
Right at this moment, cZ masih risau. Masih lagi keliru samada ingin teruskan rawatan di hospital atau bergantung pada perubatan kampung. 
My breast lump is not harmful myself. I still can dancing, jumping & doing everything like before.
Semoga Allah S.W.T. kurniakan kesihatan yang baik. Amin.


Thanks for reading :)

P/s : sambungan cerita ini boleh dibaca pada entry ini.

Saturday, 12 September 2015

Tudung Sekolah

Bismillahirahmannirahim,


Tudung Sekolah Rendah
RM 13/ helai
Material : Lycra
Kain lembut & sejuk. Sesuai untuk cucian mesin. Awning tidak kelepet. 


Caj penghantaran :-
RM 7/SM
RM 9/SS
Tambahan RM1.50 untuk 4 helai ke atas.
COD Alor Setar/Jitra/Yan/Guar Chempedak/Gurun

Wednesday, 7 January 2015

Temuduga PTD #2

Persediaan fizikal untuk menghadapi temuduga

Assalamualaikum.
Hola everybody :)
Syukur alhamdulillah semalam cZ selamat ditemuduga bagi jawatan PTD buat kali ke-2. Hoyeh lepas ni boleh simpan semua nota & continue baca novel :P
For overall cZ simpulkan temuduga kali ni sbg temuduga paling sempoi, padat, berilmiah & menyelami dunia PTD yang sebenar.

Okay back to the interview session, this time there were 2 types of iv session which is conducted in 2 different ways.
  1. first session is an iv for those who are passed for PTD's writing examination that had been seated before/last year (my session).
  2. 2nd phase is an essay writing & an iv for those who are passed the PTD's online examination
Frankly speaking, I was shocked when I receive a message saying that I have been listed as the interview candidates.
  1. Because I didn't seat for the PTD's online examination due to lack of internet sources at my home and
  2. Because I failed in last year PTD's iv
I find out that I'm the luckiest girl that has been given a chance to repeat my last year's iv so I put 100% effort & study smart for this time.

Temuduga kali ni juga lebih besar kerana melibatkan 3 buah bilik temuduga. Compared to my previous iv, it just took one iv room and its handled by 2 panels in each room. Bagi bilik temuduga 1 (my iv room) ada 27 orang calon yg layak utk temuduga terus. Itu tak termasuk calon2 yg melalui ujian penulisan esei.
Sebelum melangkah jauh, cZ ada tips kpd semua bakal ditemuduga. 
  1. Banyakkan berdoa dengan sepenuh hati minta kpd Allah S.W.T. supaya panel terdiri drpd pegawai kanan yg soo soo cool, tidak memberikan tekanan maksima & chill serta kurang provokasi. Benda2 mcm ni mmg bagi effect side kick pada jawapan kita dan melemahkan jawapan yg konkrit.
  2. Tolong siapkan segala dokumentasi seperti yang tercatat pada surat panggilan temuduga. Buat salinan sijil2 yang dikehendaki & susun sijil2 dalam clear folder dengan tertib.

Pasti ramai yg menanti soalan spot dari cZ kan? Soalan kali ni jauh berbeza dr temuduga dulu sebab ia mengkehendaki jawapan yg berunsur cadangan, cadangan, cadangan, saranan & cadangan. Bahkan TAKDE sesi perkenalan diri, TAKDE tanya kementerian mana nak keje, TAKDE peluang calon tanya panel, TAKDE, TAKDE, TAKDE langsung kaitan dengan nota yg cZ baca. Kronologi temuduga semalam spt di bawah :-

Ketuk pintu >> bagi salam >> letak CV & duduk >> Q&A.

Gelabah bukan ???
Panel bagi bilik temuduga 1 ialah Dato' Zainol bin Othman (wakil SPA) dan seorang wakil jabatan berpangkat Dr...

Dato' Zainol bin Othman bertanya ...

Cik Zinnirah,
  1. Apa kaedah utk tingkatkan integriti penjawat awam ?
  2. Malaysia berhasrat menjadi negara berpendapatan tinggi dan semua rakyat mempunyai ekonomiyang kukuh. Tapi kenapa perlu bagi BR1M ? Dan kenapa saban tahun penerima BR1M meningkat ? Bagaimana untuk capai negara berpendapatn tinggi jika hal ini berlaku?
  3. Bagaimana nak wujud persekitaran kondusif dalam masyarakat supaya semua dasar dapat diterapkan dengan baik kepada masyarakat & masyarakat boleh terima dasar kerajaan?
  4. Selain memberikan geran, kursus kemahiran dan bantuan keusahawanan, apakah cara paling berkesan utk bantu naik taraf rakyat berpendapatan rendah?
  5. Bagaimana nak tingkatkan penyampaian awam dan memastikan penjawat awam mencapai tahap integriti yang tinggi dalam pekerjaan mereka selain daripada kaedah sedia ada?

Wakil dari jabatan kerajaan bertanya :-

Cik Zinnirah, dari transkrip yang diberikan saya mendapati anda lulusan Pengurusan Hal Ehwal Antarabangsa. Jadi ...
  1. Apa yg awak nampak dalam dasar luar sekarang dari aspek ekonomi? 
  2. Dato Seri Najib mengamalkan dasar luar berbaik2 dgn semua negara tapi ekonomi malaysia berkembang setara berbanding dasar luar zaman Tun Dr. Mahathir tapi ekonomi negara pd masa itu jauh lebih baik. Kenapa ? Apa pandangan anda ?
  3. Malaysia mengamalkan dasar luar berbaik2 dgn semua negara, adakah ia memberikan banyak faedah kpd negara ?
  4. Negara2 maju kedekut utk berkongsi teknologi tapi knp kita masihmenjalin hubungan lebih erat dgn negara maju?
  5. Pada anda, Malaysia perlu menjalinkan dasar luar dan meluaskan rundingan perjanjian yg lebih erat dgn negara mana? Kenapa?
  6. Apakah jenis dasar luar ekonomi yg dibawa oleh Dato' Seri Najib dan ia memberikan kejayaan besar kpd malaysia?
Sebenarnya soalan pokok yang diajukan hanya 3 soalan setiap panel. Tapi sebab jawapan yg dikehendaki bukan fakta tapi cadangan. So banyak cadangan ridiculous yg rubbish je cZ bagi sebab mmg totally out of my mind. Nak pulak kena bagi solution ad-hoc memang tetiba otak teringat pagi semalam lupa ambil vit C. T__T 

Soalan yg diberikan dalam bentuk study case dan calon kena come out with a great solution to counter the problem. Masa mula2 dengar Dato' cakap memang cZ rasa nak garu kepala sebab tak tau Dato' ni tengah bertanya soalan or bercerita. Nama pon study case jadi panjang berjela mukadimah dan dalam tu terselit soalan yang agak tricky dan perlukan penyelesaian pantas. Nampak la panel angguk-angguk kepala beberapa kali tapi banyak kali jugak panel potong masa cZ cakap. Jelas kat situ point kita tak sampai ke tahap yang dikehendaki dan sudah terbabas dari isu yg dibincangkan. 

Tapi seperkara yg buat keyakinan tak turun ialah temuduga dijalankan sepenuhnya dalam Bahasa Melayu dan panel benar2 meletakkan diri kita di tempat PTD dan perlu utarakan cadangan untuk isu2 yg dibangkitkan. Memang dirasai tanggungjawab PTD sebagai tulang belakang negara dan tertanya kat diri sendiri mampu ke galas amanah kalau berjaya nanti? Gulp!


Lastly, I pray for a good news to everyone of us. Semoga kita semua berjaya di dalam apa jua bidang yg kita usahakan. Good luck everybody. Semoga tahun 2015 memberikan kejayaan dan kemakmuran kepada diri & Malaysia tercinta.

Thanks for reading :)