Sunday, 28 April 2013

2nd Trimester 2013's Story

Hola, lamanya tak update blog kan ?
Beberapa hari kebelakangan & kedepanan ini cZ sgt la happy sebab dikurniakan dgn berita gumbira, berjumpa unexpected person & baru lepas lepak (ayat tu mcm tgh berlepak) actually semalam lepak dgn group Gonjeng Suria Jerai :)

Happy #1 >>>


Terjumpa pelakon ini (K-U-Z-A) di Tesco Stargate (buleh nmpk background shampoo). Ramai gak geng-geng artis dtg sempena kempen GE-13 & for sure campaign for BN (mana ada parti lain buleh kempen dlm tesco)
p/s : ramai kwn FB ckp muka kami seiras :P


Happy #2 >>>

Esok dapat laptop baru ;-)
The best thing here is masa pegi beli di kedai Suria Jerai Electrical Sdn. Bhd. (sj nak promote) , MD SJE merangkap Ex-Big Boss ada sana. Kautim sambil kenyit2 mata, Boss bagi la special price for his social special ex-staff
Inilah yg dikatakan "Tuah Ayam Nampak Di Kaki, Tuah cZ Mmg Dgn SJE"
p/s : SJE SB tgh bt promotion "Labour Day + GE13". Kpd yg tgl d kawasan Kedah blh ke cawangan SJE or else ke Dewan MPK, Kangar utk fair promotion ended this weekend (sapa kata cZ ex-staff yg tak bgs ? siap promote free lg dlm blog dah tu jadual fair pon still hafal even dh 1year quit)


Happy #3 >>>

Suria's Day on 27-04-2013 dgn tema "Himpunan Jutaan Suria-an"
maklumlah company ni staff-nya asyik in-out je umpama membayar toll di Exit Gurun menggunakan kad Touch & Go malahan ada juga style enter keje mcm Smartag (melalui toll & 2saat kemudian dah tak nmpk rupa)

Himpunan staff & ex-staff SJESB telah berjaya di-organize oleh kami (Anas, cZ, Kak Hafni, Ida, Sya & Wani) dgn jayanya. Mana tak berjaya kalau biasa rehat sejam je, sapa masuk  lewat 15minit dan seterusnya wajib gaji dipotong. Semalam tgk depa dgn beraninya rehat melebihi 1jam 15minit.
Means that depa merelakan gaji depa dipotong or depa takes extra hour with immunity ?
cZ perasan HR Clerk - SYAHIRA - namanya pon join sekali. Dia pon releks je so ini bermakna depa semua ada immunity. Patot depa nmpk mcm nk tuang trs sekerat hari :)

Penaja utama majlis of course-lah cZ (ayat terpaksa! tp kami ikhlas okey) . 
Kes mcm "Pecah Kaca Pecah Gelas, Depa Dah Penah Belanja So This Time cZ Balas" :)
Sempena genap 4bulan keje dgn Najib Razak & Muhyiddin Yasin (Menteri Pelajaran Malaysia) so dgn penuh takzim cZ pon bt menu as requested :-

********
Suria's Day Main Course
********
Masak Acheh Ikan Tongkol
Ayam Goreng Berempah
Kerabu Jantung Pisang & Ulam Raja
Minuman Oren Bancuh, Teh-O Ais, Sirap & Air-0



Ini bajet utk 3orang unta di rumah nak makan. 
Yummy, delicious-kan ? Patot bt decoration potong cili merah & letak daun bwg sikit



Inilah gambar asal sebelum diolah menjadi resepi yg enak dimakan.


Happy #3.1 >>>

Masak Acheh Ikan Tongkol. 

Resepi buleh get from here !
Malas nak taip panjang2 ni pon nak taip tak senang, student asyik mai je. Kalot betoi depa nk tau blog org.


Happy #3.2 >>>

Ayam Goreng Berempah
  1. Ayam 1ekor setengah (bergantung kpd bilangan pemakan. cZ igt Kak Hanif Hafni nk mkn sbb tu guna ayam byk sikit)
  2. Serai 2-3 batang
  3. Halia 2inci
  4. Lengkuas sebatang
  5. Bawang Kecik 4ulas
  6. Bawang Putih 4ulas
  7. Bawang Besar 2labu
  8. Serbuk Kari Daging/Ayam 1peket
  9. Kunyit sesudu / 2sudu
  10. Garam 2cubit
  11. Gula 2sudu
  12. Minyak utk menggoreng
  • Ayam basuh secucinya guna tepung gandum & potong la besar mn rs sesuai dgn mulut & tgn nk mkn. cZ tak potong tp penjual dh siap potong so taktau la kerat-14 ke kerat-16
  • Bahan no.2 - no.11 kena campakkan dlm blender (blender pon cZ beli jat SJE jg). Before that kupas mn yg patot & letak la air setitik dua utk elak blender jammed.
  • Gaulkan ayam & bahan kisaran td seperti gambar di bawah ini. Kalau ada daun kari blh add-in utk mengharumkan lg masakan anda.


  • Panaskan minyak pd suhu 65darjah dan goreng. Hasil setelah digoreng mmg akan nmpk hitam kehangusan tp dia tak hangus. 
  • Selamat Mencuba.


Happy #3.3 >>>

Kerabu Jantung Pisang & Ulam Raja

  1. Jantung Pisang 1biji
  2. Ulam Raja RM1.00 (beli kat pasar tani. kalau makcik tu jual RM2.00 so RM2.00 la)
  3. Bawang Besar 1labu
  4. Bawang Kecik 5ulas
  5. Halia 1inci
  6. Cabai Kering 4tangkai (potong & rendam air panas)
  7. Belacan secubit
  8. Kerisik 2sudu
  9. Garam secubit
  10. Gula 2sudu
  11. Air Asam Jawa beberapa mililiter
  12. Kelapa Parut segenggam


  • Rebus Jantung Pisang sampai empuk. Potong dadu. Kalau nk cincang pon suka hatilah sbb mulut hampa yang nak makan.
  • Ulam Raja basuh dan wajib dicincang /dihiris haluih-haluih. Kalau hiris kasar nnt dah makan lekat kat gigi. Sapa yg malu ? Lantak hampa-lah.
  • Bahan-bahan no.4 - no.11 sekali lagi campak dlm blender. Kisar halus dan masukkan bahan no.12 dan continue kisar. Masa ni kaler akan berubah dr merah ke jingga.
  • Bawang Besar dipotong slices yang paling nipis yang hampa buleh potong.
  • Pastu senang campakkan semua bahan yg dh dipotong dadu, dicincang haluih, dikisar dan dipotong slices ke dalam bowl. Stir it wisely. Kalau nak lebih enzim utk digestion boleh gaul dgn tangan kanan sahaja. 
  • Selamat Mencuba.


Ke-happy-an ini cZ dedikasi kepada semua yang sudi makan sampai habis lauk yg dimasak. Kalau nak order boleh skype/tweet/mail/call. No duty excise dan bayaran tunai MYR saja.
Unforgotten  and maybe its not too late, the whole Suria-an Empire wish 

Selamat Bertunang kpd Kak Hafniyazat & Pasangan

Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat. 

p/s : Kak Hafni jgn lupa kembalikan periuk tahan haba cZ & pastikan berbalas mee kari :)

Thanks for reading.