Tuesday, 31 January 2012

Binti Mahd Yusop

Selamat petang readers !
Petang yg suam2 sunburn dgn hati panas2 Kopi "O" Kedai Kak Madu OH! SEDAP ...
Opis hari ni actually minggu ni aman damai krn our H.O.D. masih on leave. SYOK! Tp yg tak syok bila tgh best bkerja HARDWORKING (sbb b'azam nk jd best employee :P) di ggu dgn kes budak bernama BINTI MAHD YUSOP.

Siapakah BINTI MAHD YUSOP ???
Firstly, aku bg pihak diri sendiri ingin mohon maap kpd penama di atas krn aku tk patot beraksi tlalu over tp aku jg manusia & dia WAJIB tau sbb dia mmg perlu tau.
To : BINTI MOHD YUSOP, ampunkan sy tp ini hati saya actually kami ber4 dlm bilik yg kondusif ni. 

Kenapa aku begitu teruja marah dgn BINTI MAHD YUSOP ??? 
Sampaikan wall FB aku pon blh lekat nama dia ...
Serius aku mmg muntah darah dgr nama dia bahkan tgk muka dia pon aku rs mcm OH, HUH!!
Serius jg aku bgtau yg BINTI MOHD YUSOP ini cantek dgn muka suci, halus-mulus, parut jerawat pun tiada, tinggi & yg paling penting dia selalu bermekap. Muka dia sentiasa ceria dgn rona mekap yg soft tp menyerlah. Aku tktau mcm mn nk describe kan d sini tp dgn mekap dia tu menambahkan lagi keayuan dirinya ++ nmpk dia sgt elegant :)
Cuma yg slack ialah sikap dia + mulot ketoi mas :(

Sepanjang bkerja dgn BINTI MOHD YUSOP; ini merupakan pderitaan yg sgt derita bg aku krn rs serba salah. Ape yg aku merepek nih???
Seingat aku ; dh 2x aku ayat dia (bhs lembut kpd torturing) tp dia tetap dgn muka
"AKU TIDAK BERSALAH"
... 0h Tuhan, saat ini aku rs aku bkerja dgn lembu pon dia akn bg RESPONSE yg RELAX sbg tanda dia RESPECT kt haku. 
Ingin ditekankan di sini aku bkn nk org respek bkipas2 kt aku but really appreciated if you are paying attention to what I am saying because I teach you to do the right things at the right time. (lega rs bila blh luah kn wlu aku tau engkau si BINTI MAHD YUSOP tk kn bc)

Patutkah aku marah pd BINTI MAHD YUSOP ???
YESANGATPATUT!!!
Sbb dia telah menyebabkan 1 opis emergency. Aku tk fhm knp manusia bdiam diri? Yang aku tau DIAM-DIAM UBI BERISI DIAM TIN KOSONG ; bising + bingit = sakit telinga!
Tugas BINTI MAHD YUSOP d opis ni ialah Pembantu Audit bmaksud sebilik dgn aku sbb sedepartment. Masalah dia akn jd mslh aku tp mslh kami dia bolayan. Keadaan ini sgh sesak kn dada kami aku. 
FYI,
BINTI MAHD YUSOP ni graduated from APEX UNIVERSITY located in K.L. Glamor u study d bandar tnama. Aku lulusan university dlm hutan je nun jauh d sempadan negara T_____T. Sgt tk glamor; siaran radio pn tk dpt :(
PLUS dia jg student sekolah cluster berasrama penuh yg mn sekolah dia ade swimming pool (antara sekolah elite d KEDAH) tp dia pny pala hotak ... hak tuih!!!
Aku & opis mate a.k.a. head dia ; adik kpd H.O.D. sgt BENGANG + HANGIN dgn sikap & pwatakan dia yg SEPI & MENYUSAHKAN (pandangan aku&dia).

kdg aku tfikir adakah dia mmg seorang yg tk sk bgaul or what ???
Tp ini dunia pkerjaan & bkn zmn main cilok eseimen kwn or curi tulang during group assignment presentation. Please be alert and response to your surrounding. If you found difficulties, find your solutions. Don't be shy to admit your wrong & learn from your mistake. Practice to make thing perfect & ask for guidance. SPEAK UP !!!

Mmg pendek cerita mood bkerja kami semua pd hari ini d spoil kn oleh dia ;
BINTI MAHD YUSOP!!!

Seriously my dear BINTI MAHD YUSOP, aku kami tk pnh tuding jari pd dirimu sbb aku tau ko tlalu fresh dlm bidang pkerjaan & byk guidance yg d perlukan. Tp kami tk blh nk suap suap suap sbb U perlu cari kesesuaian sendiri, bcakap pkara yg penting (jgn ikot kami sk bgosip tp kje kami jln hokey!), suara kn yg tbuku d hati krn kdg2 kita plu luahkan sbb hny kwn skerja yg fhm kerja kita, pendek kata "WE WANT YOU TO SPEAK UP" because its really help us in many ways. Jika tk ckp hal spt mn hari ini akn berulang setiap bulan & smpai mn pn BINTI MAHD YUSOP pergi ia akn di bawa sekali.


wif lurve : CZZ


Sunday, 29 January 2012

My BFF

Salam 1 Malaysia :P
Langit cerah dgn angin sepoi2 bahasa dgn ini aku nak umumkan my BFF just past away T______T
Sedeh, sayu, pilu ...
Perasaan sukar digambarkan :(
Aku kenal dia sms d bangku sekolah lagi dan sememangnya aku tk pnh rapat or bmesra dgn kwn2 sekolah sms bsekolah.
Tapi ketentuan Allah S.W.T. menemukan kami & mjadikan kami BFF. Byk pkara yg tlh d kongsi & bkongsi Dan byk jg yg telah diajar & mengajar. 
Pmergian my BFF nie mmg sesuatu yg sukar utk aku...
Dia kini tiada lagi d sisi, d telefon tp akan sentiasa d hati.
Aku akan selalu merindui my BFF dan semua jasa baik, ilmu dll akn mjadi panduan bt aku d sini.
Semoga my BFF aman damai bahagia & aku bjy. Amin



Saturday, 28 January 2012

Double Prosperity :)


Happy Chinese New Year 2012 - The year of Dragon !!!
Alhamdulillah, permulaan tahun Naga dimulai dgn kemurahan rezeki, Amin....
BTW, nk wish to my BIL; Zulkiflee Leong & family Slmt Tahun Baru Cina, smg sehat, gembira & bahagia dgn cucunda semua :)
Kemeriahan Raya Cina tahun ni bganda2 seronoknya sbb :-
1. dpt DUIT free
2. dpt DUIT free
S0oo... mmg DOUBLE PROSPERITY this year and hope for a happy ending soon. Amin!

************************************************************************
Cuti weekend sempena Raya Cina this year, kekanda ku bsama bam-bam balik kg. Btambah2 meriahlah rumah ngn gelagat bam-bam & kazen yg tk bape bam-bam...
Rs sgt tk puas 2 days bsm dorang cz that time aku msh kje T________T
Miss you Bam-Bam :*

 Bam-Bam dlm buaian bsm Mr. Rabbit
 Bam-Bam @ kanggaroo :)


@ Stesyen Keretapi Gurun T____T

Bam-Bam tetiba tidak photogenic :(

My sis & BIL balik kg this time naik bus so balik ke Joho ngn ketapi..
Mlm naik ketapi ni ialah mlm mkn besar & langit agak meriah dgn pancaran bunga api tp ketapi plak delay :(


 Stesyen dlm renovation 

Kepala ketapi yg dinanti dh tiba :) 

 Inilah rupa badan ketapi. Bila nk naik ketapi?


Rindunya pd Bam-Bam huhuhu....
Jom layan kazen Bam-Bam a.k.a anak aku yg jeles bila phatian teralih kpd Bam-Bam.



Habi3l merajuk T_________T

***********************************************************************
So berbalik kpd cite DOUBLE PROSPERITY td, aku dgn penoh sukacita nk sharing kegembiraan dgn seantero dunia hahhaha
Huduh benor eh :P
Actually aku mmg sgt gumbira di thn 2012 krn dilimpahi kegembiraan & rezeki a.k.a durian runtuh. Bende dpt free sape tk suka kn? ++ bkn sume org dpt.
1st PROSPERITY of cause annual bonus :)
Memandangkan dh genap setahun bkeje so dpt lah bonus pberian En. MD wlu tk byk tp dpt gak beli yg nih ...

Pinky watch .... dh lama berangan kini ku miliki :)

Seronoknya ... Gumbira ...

************************************************************************

Belom habis dgn kgembiraan ptama aku dikejutkan dgn yg ini >>>>>
My 2nd PROSPERITY


Pmohonan BR1M telah diluluskan. Amin! Yeah DOUBLE PROSPERITY :)


Wajib ada jemputan ini or else sesia je sbb jemputan ini dorang amik balik then exchange dgn baucer di bawah ni ><


Tadaaaaaaaaaa....
Inilah baucer yg menjadi rebutan. Dah dpt baucer ni then beratur panjang lagi dlm kepanasan tp sbb  DUIT sanggupkan sj :P


Session aku dh yg ke berapa pon tktau lah yg pasti this time dorang bg ikot kawasan mengundi. Big thanks to government bcz aku bkn pengundi bdaftar :P


Wow... Syukur & syukron jazilan kpd yg mberi. Sesungguhnya tgn yg mberi lbh baik dr yg menerima. Dan aku menerimanya dgn penuh gembira :)

Thursday, 19 January 2012

Opss!! No Wikipedia ??? T_T


Salam Tahun Naga ngengenge... (mood cuti2 CNY :P)
Semalam heboh diperkatakan di media massa ttg penutupan Wikipedia (tutup bt smentara waktu) krn protes terhadap Akta Cetak R0mpak di US (actually sy kurang pasti akta yg sbenar ttp lebih kurang mcm ni lah)...

Apakah WIKIPEDIA???
Wikipedia ni bg student ialah perpustakaan bgerak yg maya heheheh... Wikipedia ialah sebuah/sejenis (apakah term yg sesuai erk???) ensiklopedia PERCUMA yg dibangunkan oleh sekumpulan sarjana utk mbantu masyarakat dunia ttg apa2 pkara yg ingin diketahui. Pendek kata uols type je dlm page wikipedia apa2 je yg uols nk tau complete set dia akan keluar. 

Wikipedia & keberkesanannya mmg diakui oleh semua bebudak universiti d dunia smpai lecturer aku dulu pon siap bt rap lg d class WIKI WIKI ... WIKIPEDIA :P
So bila diumumkan penutupannya selama 24jam smlm, aku merasa sgt sedeh & hilang dunia T_T (statement paling poyo)...

Aku bukan menyokong cetak rompak 0key!
Cuma,
Pd pandangan aku, WIKIPEDIA bukan medium cetak rompak. Ia sebenarnya lebih kpd perkongsian maklumat & penyumbangnya juga tdiri dr pelbagai lapisan masyarakat. Ada yg mmg knowledgeable dlm bidang tsebut mahupun mereka yg ingin bkongsi maklumat yg diketahui. 

Tambahan pula, WIKIPEDIA ialah sumber utama yg paling significant oleh semua manusia yg menggunakan kemudahan maya. Ia sangat membantu memberikan gambaran awal ttg sesuatu yg ingin diketahui or selidiki. Bahkan jika kita mbaca artikel yg dimuatkan dlm page WIKIPEDIA ni, sudah memadai utk kita mengtahui basic story pkara yg sdg kita kaji. So tolonglah anda fikir hidup anda tanpa WIKIPEDIA.

Kalu skrg sy student sy rs sy mgkin dh mati smlm krn sy mmg pelanggan tidak berbayar laman web ini & akan setia mengunjunginya apatah lagi jika FINAL EXAM tgh hebat blangsung saat ini. Probably jg, esei exam sy pg ni konpom DOWN DOWN DOWN and goreng sampai hangus pon NO FACT NO POINT. Sekian.

Dlm pd itu (ayat pberita), mmg diakui AKTA CETAK ROMPAK or yg seumpama dgn nya plu dilaksanakn memandangkan keadaan dunia kini yg tiada sempadan. Bahkan aktiviti hacking & hijacking maklumat serta idea/ kretiviti org len mmg sgt bleluasa pd ms kini (ayt pbentang d Parlimen) so that mmg releven sgt2 mewujudkan & mengimplementasikan (ayt org gila bahasa) perkara ini. Tapi aku rs kdg2 kita perlu jg memikirkan kepentingan umum dan meletakkan clause bagi memastikan pkara yg penting tidak dinafikan.

Sekian, renung2 kn & selamat beramal.

p/s : Ini merupakan pandangan peribadi sy shj. Tkde kene mengena dgn mn2 pihak. PEACE!

Monday, 16 January 2012

Just Do It

Selamat petang yang bahagia :)
Well, semalam ialah Hari Keputeraan Sultan Kedah & bsempena hari cuti umum d Kedah, aku spends time ngn family msk & mkn (gemok lah aku klu slu amal xtvt ni)...

Dalam dok spending time tue actually we discussing about BR1M yg tgh HOT di perkatakan oleh seluruh ketua isi rumah d Malaysia yg total monthly income dorang under RM3 K. Salah sorang yg memohon ialah AKU & ABAH AKU :P

Alhamdulillah today my father received the RM500 voucher. 

cengginilah bentuk baucer nye ...

Bantuan sebegini mmg sesuatu yg sepatutnya diberikan kpd rakyat krn mmg dah mjadi tanggungjawab kerajaan mengagihkan cukai yg telah diberikan oleh pembayar cukai a.k.a. rakyat Malaysia yg berkemampuan kpd satu golongan yg low-end or middle-end krn mereka jg menyumbang kpd negara. Sharing is caring tk gitu :P

Tambahan pula bukan semua keluarga yg tidak bkemampuan, ibu or bapa tunggal, warga emas layak mnikmati elaun bulanan JKM. So dgn adanya inisiatif sebegini sekurangnya pihak yg tidak pnh menerima bantuan kerajaan akn turut diberikan bantuan tambahan wlu ia cuma sekali seumur hidup.

Bercerita ttg bantuan sebegini, aku teringat akan quote yg selalu mak aku bg iaitu :-

IF YOU WANT TO DO SOMETHING, DO IT WHILE YOUNG. 

Sejak bile mak aku pandai speaking London nih ??? Heheheh 
Apa kaitan pepatah mak aku ni dgn BR1M ???

Actually, aku cuma menyedarkan diri sndiri sj ttg kepentingan menyiapkan diri utk ms dpn krn bila kita tk plan ms dpn dgn baik maka BR1M ialah sesuatu yg diharapkan. Tk taulah 20thn lg akan ade ke bantuan sebegini di Malaysia.

Mak aku selalu pesan klu nk simpan duit ke, nk belajar ke, nk melancong ke, nk mkn angin ke pendek kata nk bt apa2 jelah lakukan pd usia msh muda. 
Apakah rasionalnya??? 

Rasionalnya ialah ms muda ialah ms mengumpul kekayaan, ms tenaga msh tersimpan, ms utk menerokai seluruh alam, ms belom pny komitmen besar, ms semuanya 
POSSIBLE NOTHING IMPOSSIBLE
ms kita msh kuat bkerja & berusaha...

Kita nk beli apa, nk mkn apa, nk ke mn semua boleh. JUST DO IT , NO BARRIERS :)

Bila dh tua kita dh tk blh nk kumpul duit(cz tggn dh byk, ank dh ramai so duit utk pelaburan dh byk mlabur utk pkara lain), dh tlewat utk beli umh or kereta or tanah (bank dh tk bg bt pnjaman sbb over age), dh tk bdaya utk mjelajah alam ini; naik kereta lelame pon dh sakit lutut, jln jauh je jenoh singgah petrol pump (asyik ulang tandas sbb digestive & urinary system malfunction), myb jg dh kene pantang mkn itu dan ini bcz tkena penyakit org kaya.

So pd ms itu, yg kita ada & hrp ialah BR1M (itupon klu kita msh tinggal d Malaysia or bantuan sebegitu diluluskan sms belanjawan tahunan negara) & akhirnya menyalahkan pihak lain krn mensia-siakan usia muda dgn bfoya2 hingga lupa hari tua.,

Sebab itu, mak aku ckp jgn mharapkan pd org. 
Grab it with our own effort & we'll experience the value of it...
So bpegang pd kata2 itulah aku mrencanakan kejatuhan aku dgn sbaiknya & berusaha dgn bsungguh2 sms usia aku msh muda..

Hasilnya skrg aku satisfied dgn pcapaian aku (bt ms nilah) krn aku telah temui jln yg benar & aku akn teruskan sehingga mperolehi kejayaan spt mn yg aku idam2 kn...

InsyaAllah, jika niat kita baik, semudah itu jg jln akn tbuka bt kita...

JUST DO IT & JANGAN PANDANG BELAKANG 

Thursday, 5 January 2012

Demam Redeem Baucer TNB

Selamat tengahari yg berbahagia :)
dan Selamat Tahun Baru 2012... msh panas lg tahun bru ni & kebahagiaannya masih terasa hik hik hik :P
Tahun baru, bulan baru keje masih lama.. keje lama ???
FYI, sy msh bkeje d opis yg HOT ni as ??? 
nnt big boss akan mention kemudian sbb dia pon tktau nk letak aku d mn :(


Actually aku nk cite ttg 1 fenomena yg tgh HANGAT melanda company aku ni iaitu psaingan redeem-meredeem baucer TNB..
Mangsa : orang kg, BF, BFF, jiran kg sebelah, sedara mara, etc


Oklah, mst uols sume pk aku telah biol kn?? tk bek tau jk pk begitu :D
Meh beta hebahkan ek..


Baucer TNB ni diberikan oleh pihak Kementerian Tenaga, Air & Teknologi Hijau melalui Tenaga Nasional Berhad (TNB) bmula dari ptengahan tahun 2011 lagi. 
Ia merupakan satu inisiatif kerajaan untuk menggalakan pembelian barangan elektrik yang JIMAT TENAGA. Dan bagi kempen ini ia dimulakan dengan pembelian peti sejuk dan penyaman udara JIMAT TENAGA (sila klik 4 more details)


Geran yang diberikan ialah RM 2 Juta dan ia mungkin akan ditambah lagi krn program ini masih berjln (klu ikot kn last date ialah 31 Disember 2011 ttp sehingga kini kami msh proses pmohonan yg lyk).


P/S : sape yg nak beli peti ais & air-cond sila PM sy :P

Syaratnya mudah je; iaitu setiap pelanggan mesti ade bil elektrik dan penggunaan sebulan mestilah di bawah RM 150.00
Setiap pelanggan yg lyk akan diberikan diskaun sebanyak RM 200 dan RM 100 bagi setiap pembelian barangan elektrik JIMAT TENAGA (5-STAR).


TAPI, tk semua peti ais dan air-cond lyk claim TNB baucer bcz hny jenama tertentu shj..
Jenama yg blh redeem ialah Hitachi, Panasonic, Samsung etc.. Barangan jenama LG tk lyk huhuhuhu


So far sy tk beli sebarang peti ais or air-cond pon tp oleh krn sy staff yg CEMERLANG :P
sy lyk dpt free RM300 beli brg elektrik guna baucer ni :)
Sy baru bjy beli redeem 2 baucer a.k.a. RM600 beli DVD player + Termopot + Coffee maker + camera digital Samsung =))


Misi sy seterusnya ialah merembat beberapa unit telefon bimbit Samsung & Oven Elba serta Periuk Nasi SERBAGUNA Panasonic & last but not least kipas angin Khind..
Kpd sesiapa yg ada bil elektrik lg tolonglah PM sy sbb sy tamak nk redeem nih T___T


Thanks kpd Kerajaan Malaysia, Kementerian Tenaga, Air & Teknologi Hijau, TNB & syarikat sy  :P


p/s : singgahlah ke mana2 cawangan syarikat sy di sekitar Perlis, Kedah & Pulau Pinang utk sama2 kita redeem baucer ini :)