Sunday, 23 September 2012

Mad Markets :-)

Bismillahirahmanirrahim ;
Alhamdulillah syukur masih bkesempatan mhirup udara segar Bandaraya Alor Setar pagi ini since dah few days asyik hujan je. Seyes tk faham knp hujan turun tk bmusim dh nowadays???

Como esta's readers ? Hope you all sume muy bien & feliz sepanjang minggu ini. 

Today I nak share 1 program TV9 yg tbaru >>>> "MAD MARKETS"
Sound crazy rite? Mmg absolutely happening, crazy & dying to shop, to travel :P
It is hosted by our superb famous blogger miss Hanis Zalikha.
Accompany with other Asian's famous blogger & this is a travelogue program. 
So far dh masuk episode ke-2 & smalam (episode smlm ulangan je ; actually its on air on Every Wednesday 10.30 p.m. only on TV9) dorang dia ke Singapore ditemani oleh blogger cun miss Qiu Qiu yg sgt Barbie Doll.

Honestly, I love a travelogue program! Tk kesah le mengembara ke hutan ke mkn angin obersi ke, cari resepi temurun ke. As long as ia bjalan dr satu tempat ke satu tempat yg lain + ade makanan + place to shop & relaxation = awesOme :)

Sesungguhnya sy bukan seorang yg suka mengembara / bcuti, bukan jg shOpaholic tp sy suka tgk program mcm ni sbb TERBAEK ! 

Mana la tau tetiba kena pegi ke tempat2 yg tertentu at least dh exposed d TV so sng lah nnt nk explOre... Early exposure is really important spy nnt tkde la awkward :P

One kind yg I suka dgn program ni ialah host dia >_< 
She has a wonderful shopping list yg mmg dying to buy. Like the previous episode in Melaka where she bought a 'terOmpah' - pink in colour. Bagi I yg dilahirkan zaman 50-an & classic nih, mmg sesuai la beli brg2 mcm tu when U visit Melaka. Sometimes kita nk trademark tempat yg kita pegi and .... tadaaaaa nice pink 'terOmpah' is ready to be used in special event. Bukankah awesOme begitu ???

Plus she went to travel wif local people-blogger, like yesterday; Singapore Episode mmg sgt TERBAEK! sbb Qiu Qiu bw host pegi sume shopping heaven but her suggest to window shopping dulu until they arrived at the rite shopping heaven door. Mmg puas hati la kalau pegi jenjalan mcm tu. At least dpt elak tertipu & save budget because blh dpt brg yg sm kualiti & kuantiti dlm harga yg leebiiiih affordable. 
I love the Qiu Qiu shopping trademark-CHEAP-

In conclusion : I fall in love with this program !

It is very informative & guide us to place we should & shouldn't go - shop, eat & sleep. These 3 things is necessary when U are traveling especially to those who plan to travel alone or with colleague yg rata2 hingusan / gamble je redah ke tempat tsebut utk vacation. 

So this program sgt bmanfaat utk anda & utk sy jg yg plan nk ke Melaka hjg thn ini. Now dh siap2 budget which place to go & to shop :)
Pasni kompom tk awkward :P

The end & thanks for reading ;-) 

Sunday, 16 September 2012

Berdua Bersatu

Assalamualaikum, Selamat Hari Malaysia yg ke-49 :-)
Hari Malaysia disambut setiap 16hb September setiap tahun semenjak 1963 sempena kemasukan negeri Sabah & Sarawak ke dalam Persekutuan Malaysia (those day called Tanah Melayu). Ia macam BERDUA BERSATU la...
Suruhanjaya khas iaitu Suruhanjaya Cobbold telah dibentuk utk mdptkan reaksi penduduk di both states samada mereka bersetuju or tidak bersetuju dgn cadangan penubuhan Negara Malaysia melalui penggabungan Tanah Melayu, Singapura, Sabah & Sarawak.
Justeru itu terbentuklah sebuah negara Malaysia yang merdeka pada 16-09-1963. Namun demikian, Singapura telah keluar dr negara Malaysia pd thn 1965 utk mbentuk negara sendiri - Republik Singapura.
According to my history teacher, Pn. Muniroh; selain faktor utk mberi peluang Tanah Melayu, Singapura, Sabah & Sarawak mcorak pentadbiran sendiri (negeri2 ini dahulunya ditadbir oleh Gabenor British), tujuan lain both states ni bgabung dgn Tanah Melayu utk mbentuk negara Malaysia ialah krn faktor ras kaum. Rite at that moment, Tanah Melayu dipelopori oleh kaum Cina, India serta pendatang lain. Oleh demikian, bilangan kaum Melayu & Bumiputera tdk dpt seimbangkan bil. kaum lain yg semakin mbanjiri Tanah Melayu. Jadi dgn mbawa masuk negeri Sabah & Sarawak ke dlm Persekutuan Malaysia dihrpkn keseimbangan kaum dpt diwujudkan & menolak anasir negatif.
Since 16 September is gazetted as 1 of nationals public holiday, so byk la jemputan majlis perkahwinan dilangsungkan on this day. Biasalah Malaysians ... :)

.
.
.



This is Erniy Handayani. Famously known as Erniy Zaini. She is my best buddy. We met on my 3rd sem in UUM after a tragical moment after i had been dumped from Kolej Kediaman Proton To Kolej Kediaman Bank Mualmalat.
 Reason : ANDA DIBUANG KOLEJ KERANA TIDAK HADIR SEMASA SESI PILIHANRAYA KAMPUS BERLANGSUNG :P
She is mix so that she is pretty & has a fair skin :)
She is expert in IT & a good programmer. Thanks 4 helping extracting the contain of that cell-phone memory card & teaching me to use movie maker. Sgt2 mhargai jasa baikmu itu.

.
.
.



This is Mr. Kayroll, Erniy's husband to be opss today he is officially Husband T0 Erniy ...
I believe he is a good man. Or else tk mungkin my sweety Erniy tpikat. Wah...gitu !

.
.
.



They are among thousands of Malaysians yg memilih tarikh 16 September utk diabadikan sbg tarikh bsejarah dlm lipatan memori kehidupan mereka... 
.
.
.








SELAMAT PENGANTIN BARU

.
.
.


nak jugak interprem :P


My dear Erniy Zaini ...
1. Akak ucapkan Selamat Pengantin Baru. Sorry tak dpt attend majlis U yg gilang gemilang sbb keje :(
2. Akak doakan Erniy & Mr. Kayroll bahagia d dunia & akhirat. Amin!
3. Akak doakan Erniy mjadi isteri & ibu yg solehah & mithali. Semoga nnt dpt menang award Ibu Mithali tahun 2050  :)
3. Byk2 bsabar okey !! 
4. Akak ucap trm ksh bebyk sbb support akak selama ni & this time 4 me to reply it back.
Thanks teman akak d KL Sentral that day, thanks belikan buku2 pdidikan utk Habi3l, thanks hadiahkan akak gift gedabak ms akak deliver Habi3l, thanks jaga akak ms pregnant d UUM, thank you for everything.
5. Akak hrp Erniy tk sedeh2 lg & never look back. Focus on your marriage life & utamakan husben okey. Don't play2... tak cium bau syurga nnt.
6. I Love You Erniy Handayani Zaini !!!

Sweet Dedication to Erniy, The End.

Monday, 10 September 2012

Sweden



Hola :)
Hari nie kita akn study ttg negara Sweden.
Sweden ialah negara yang berjiran dengan Norway & Findland serta dihubungi dengan Denmark oleh Jambatan Oresund yg pjg nya 8km. Fakta skema giler anak aku pon pndai nk elaborate nih :P
Bg aku personally, Sweden ini tkd la glamor or mjadi pujaan hati sgt pon berbanding negara Eropah yg lain walau ia merupakan negara ke-3 tbesar di benua Eropah. Once again fakta yg bguna dr Wikipedia, thanks !.
Ape kes la dok cite ttg negara bendera biru berbelang kuning ni???
Bg aku yg mmg tk ekonomi lgsg ni, mmg aku tktau pape la ttg Sweden. klu Switzerland tu ye$$$$$$$$$$$$$$$$$ !
F.Y.I. Sweden jg negara yg 2nd competitive d Europe + negara ke-8 mempunyai pendapatan per kapita tetinggi d dunia. WOW, hebat kn??
Tp psl pa Sweden tkd plak jd Negara G8 ??? Oh malunya jd student Int. Affairs Mgmt bende ni pon tktau. Zinnirah pls wake-up!!!
Apa yg ada di hotak ku saat ini ttg SWEDEN ialah org lelaki pakai topi bertanduk d kepala mcm dlm cite DVD yg ank aku selalu lyn tu.
THAT’S ALL !!!
Sesungguhnya aku mmg 0% ttg ni tp I dedicate this entry solely to my friend yg bakal berhijrah ke sana. 

Wish you all the best & hope you pray for me too :)

 inilah bendera rasmi Sweden. Sapa tk tgk Euro Cup mmg tk pnh la tgk bendera ni

 Yg ni la Jambatan Oresund ; among futuristic bridge d dunia sbb ada under-sea tunnel di pertengahan jambatan tu. Mcm best je kn?

 Hok ni pic bandar Stockholm yg aku google.. best gak bandar dlm air ;)

The End. 


Monday, 3 September 2012

Monday Blues :(

السلام عليكم
Hola, wish all of you guys out there a happy & joyful day today, tomorrow &  for the entire weekdays :P
Today, I am seriously trapped in
 and


hoping that today will be ended fast & without furious 


if not, i am hoping to punch this day or shout out loud to its ears so that it knows I hate it so much because MONDAY is 
M = Moody     
O =  Off & Out
N = Narrow    
D =  Dateline 
A = Angry       
Y = Yelling      

 Finally, I hope that there is a free trip to heaven on MONDAY :)