Sunday, 16 July 2017

Habiel turns 9

Birthday cake as his wish.


The birthday dishes. Cooked by Tok Piah.

My son and I




Tuesday, 11 July 2017

Selamat Hari Lahir Sayang!

9 years with ❤

11 Julai 2017.
Hari ini genap 9 tahun kami bersama. Nama anak saya Muhammad Habiel dan nama ini diberikan oleh arwah abah saya sempena kelahiran anak saya pada 8 Rejab 1429H. MH dilahirkan pada hari Jumaat jam +/- 3.40 ptg seberat 2.45 kg. Sejak hari pertama saya tau saya mengandung, saya berharap sgt saya beroleh anak lelaki, bertangan kidal, berlesung pipit, putih mcm ayah dia, dan saya nak lahirkan anak saya pada hari Jumaat krn ia hari yg barakah. Alhamdulillah hampir semua keinginan saya dimakbulkan kecuali tangan kidal :)

Jujur saya katakan bahawa saya tak pernah berangan akan ada anak sebelum tamat pengajian ijazah walaupun usia perkahwinan kami sudah mencecah 3 tahun. Bahkan saya dan ex-spouse mmg merancang keluarga dan kami wat lex wat peace je bila disoal ttg zuriat. Pernah juga timbul rasa takot sbb terlalu lama merancang keluarga. Ada kawan ckp lama sgt makan ubat nnt boleh effect tak dpt anak langsung. 

Pertama kali saya tau saya memgandung pada malam hari raya Aidiladha 1428H. Tgh busy bt persiapan nak raya, time tu saya vomit yg maha dahsyat. Ingatkan keracunan makanan rupanya doctor bagitau saya mengandung. Perasaan masa tu bercampur baur. Happy, sad, suspend, nervous, eager, love bla bla bla. Tambahan pulak masa saya mengandung tu saya di semester akhir pengajian. Ketika itu usia kandungan saya sudah mencecah 2 bulan. Oleh kerana saya tiada alahan (saya hanya alah 2 hari sahaja dan pada masa tu baru saya tau saya mengandung) jadi selama 2 bulan pertama kandungan saya, saya masih amalkan pil pencegah kehamilan. MasyaAllah, mmg kuat kandungan saya dan hebatnya kuasa Allah S.W.T.  Alhamdulillah anak saya dilahirkan normal dan tiada sebarang kecacatan fizikal mahupun mental. 

Tapi...
Tapi anak saya ada AB-O prolonged jaundice atau lebih sinonim dgn penyakit kuning dikalangan bayi baru lahir. Apa AB-O prolonged jaundice? Kuning jenis ni terjadi dlm satu tempoh masa yg lama dr bayi normal dan ia berlaku dikalangan bayi yg mana ibu bapanya dlm kumpulan darah AB dan O. Macam kes anak saya, saya berdarah AB dan bekas suami berdarah O. Jadi mmg lamaaaaaaaa kuningnya sampai usia 40 hari msh kuning yg tinggi. Usia 50 hari kena buat scan ultrasound pundi kencing utk pastikan ginjal anak saya berfungsi dgn baik. Oleh kerana anak saya ada AB-O prolonged jaundice, dia agak fragile dan senang terkena jangkitan, demam on off, alergi kpd asap dan ais krim. Perkara ni berlarutan selama 4 tahun dan selama 4 tahun jugak hospital umpama rumah kedua kami. Pernah sekali tu dia discharged pagi, malamnya warded semula T_T

MH juga kuat tantrums mcm anak hampa. Tapi saya ada sorang jiran namanya Kak Kiah. Kak Kiah ni ada anak 8 org. Jadi dia selalu nasihat saya berbunyi begini "biasalah budak2. Esok dia pi sekolah dia cerdik sikit hilang la perangai dia tu. Anak2 kak Kiah pon macam tu laaa". Dan mmg pengalaman dia tu berguna utk saya. Bila MH dah bersekolah, saya nampak perkembangan positif dlm diri MH dan tahun ke tahun MH semakin well behave, mudah diurus dan lebih memahami. Perkara yg paling disenangi ttg MH ni, dia takde drama air mata bab bangun pagi ke sekolah. MH sgt mudah bangun utk mandi dan bsiap ke sekolah. Maybe dia takde kawan di rumah jadi dia suka ke sekolah sbb ramai kawan. Maybe...

Setelah bertahun MH lahir. Ada yg cakap "seronoknya anak dah besar" "mak masih muda bergaya, anak pon tak pernah ada masalah. Kami ni keja ulang alik klinik je minggu ni. Pakai tudung pon main sarung ke". MH jugak jatuh, bengkak, luka berdarah mcm anak hampa. MH memang byk tido bangun di hospital tapi dia aktif. Oleh sebab itu, doktor tak berapa risau dgn tahap kuning MH. Pada usia dua tahun, MH cucuk telinga sendiri dgn cotton buds yg dia jumpa. Hbs berdarah telinga pastu kena follow up dgn pakar telinga sbb doc suspects MH mungkin akan pekak. Alhamdulillah, semasa terapi dia tunjukkan feedback yg positif dan sampai skrg ni takde tunjuk tanda nak pekak. Buat2 pekak tu mmg selalu haha. Then masa umor 2 tahun jugak dia hampir tertelan penutup botol air mineral. Then masa umur 3 tahun, pegi rumah Nenek Sham pastu tak semena-mena di pegi langgar zink. Sampai tersagat (korang paham ke sagat? Sagat tu hurmmm..mokcik pon tak reti nak explain haha). Apa lagi terus rushing ke hospital cuci luka dan balut kaki sebab isi betis dah habis smpai ke tulang. Pastu macam2 la aktiviti sampingan lain yg buat jantung mak rasa terhenti huhu

Begitulah serba sedikit pengalaman membesarkan MH sensorang dgn dibantu ahli keluarga. Actually bukan mudah tapi zmn dulu takde canggih mcm skrg. Setiap saat blh up di media sosial. Boleh scroll segala tips and tricks utk baby to infant to todler to children. Dulu byk bgantung pd petua org tua2 pastu nasihat dr pakar. So sapa2 nak petua blh PM tepi. Cara nak anak ada lesung pipit pon I boleh bagi bhahaha. 

And its not easy to raise a child as a single parent. I need to play the both roles as a mother and a father at one time. Do laundry and chores and cook at home and work alone to earn money. All alone staying in the hospital to give the best treatment for my son. Mmg miserable sgt life masa tu. Hati kena kental dan sgt bersyukur krn dikurniakan kesihatan yg baik dan diberikan kemudahan, berjumpa dgn org yg baik2 yg selalu hulur bantuan. Kdg mkn kdg tk sempat mandi. Pastu anak terpekik-pekik bikin malu depan org ramai. All those super embarrasing moments were now are the most sweetest moments ever that I miss day and night. 

Happy 9th anniversary ZinniraHabiel.
❤❤❤

Wednesday, 5 July 2017

Duit Raya

Satu-satunya gambar raya bersama anak pd tahun ini, Aidilfitri 1438H
Assalamualaikum.
Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin.
Aidilfitri tahun ini, antara sambutan aidilfitri tersibuk di abad ini kerana kitorang buat majlis sambut menantu. Menantu mana? Sila rujuk gambo di atas bhahaha. #rayanitakkawenlagi

Okay, berbalik pada cerita duit raya. Actually, duit raya ni ada org ckp ia satu sedekah, ada org ckp ia satu hadiah, ada juga org ckp ia pemberian bila mana kita ada lebihan belanja pra raya. Walau apa jua takrifannya, duit raya sgt sinonim dgn hari raya di Malaysia. Baik raya aidilfitri/aidiladha, raya cina, deepavali, krismas dll. Seriring perkembangan teknologi, ada juga yg gantikan duit raya dgn hadiah or barangan lain yg lebih bernilai/ berguna kpd sanak saudara. Gitew!

Perlu ke anak belanja semua duit raya dorang?
Bagi saya, ya! Bukan bermakna nak ajar anak jadi boros, tapi bergantung pada benda dan tujuan perbelanjaan tersebut. Honestly to say, raya tahun ni merupakan tahun kedua saya gunakan 80% duit raya anak saya untuk disimpan. Tahun2 sebelum ni, semua duit raya anak saya, saya gunakan untuk membeli barang keperluannya. Antara barang yg kitorang beli guna duit raya anak saya seperti walker, basikal, pergi bercuti, jam tangan, game, kasut bla bla. Sejujurnya sbg masyarakat marhein low class income, mmg agak bullshit sgt bila mana saya terbaca bab duit raya anak satu pelaburan bla bla. Rugi guna duit raya anak utk beli gadjet bla bla. Correction: low class income people never used duit raya to buy gadget, we use it to buy food. Tapi saya tetap baca jugak bab pelaburan tu utk masa depan. Maybe tak blh praktik sekarang, sapa tau tahun depan lebih stabil so blh try tips and tricks nya.  

Kenapa saya bazirkan duit raya anak untuk barangan yg blh saya beli sendiri?
Memang tak dinafikan tanggungjawab mak ayah utk sediakan keperluan anak tapi ada masa saya tak mampu. Jadi saya topup sikit dgn duit raya anak saya. One more saya rasa kesusahan anak berjalan beraya dari rumah ke rumah, jadi sbg reward saya rasa tak salah utk anak saya belanjakan sikit duit raya dia buat beli apa yg dia idamkan. Lagi satu kerana saya sudah ada simpanan asing utk anak saya secara berkala. Tambahan sejak anak dah menginjak usia 9 tahun ni, dia dah pandai tanya duit raya dia dah simpan ke belum? Boleh tak dia nak guna duit raya sikit utk beli bla bla bla? Jadi pada hemat saya, anak saya sudah faham tentang pendapatan, pelaburan dan perbelanjaan. Wah, hebatnya huraian hahaha.

Apa pandangan saya terhadap ibu bapa yg guna duit raya anak?
Saya bukan bercakap soal hukum atau meletakkan agama di belakang atau sebab saya pernah buat jadi saya halalkan. Tidak sama sekali. Saya sendiri juga terkeliru ttg hukum penggunaan duit raya anak. Ada yg ckp haram, ada yg ckp boleh jadi saya huraikan mengikut pengalaman peribadi saya sebab saya pernah melalui zaman kegelapan dan pernah guna duit raya anak saya jugak. Takkan nak biar anak mati tak minum susu semata nak simpan duit raya di bank? Takkan nak biar anak berpanas siang malam sedangkan anak perlu sebuah kipas utk keselesaannya? Tapi bila kita dah berduit, kena bayar balik or gandakan simpanan anak kita tu. Bukan utk siapa tapi utk kesenangan hidup kita di masa hadapan.

Disclaimer ||
Idea menulis ini tercetus bila saya rasa sayu sebab office mate cerita dia jumpa seorang budak naik moto kapcai dgn beg sekolah yg masih bertanda harga. Pasti budak tersebut guna duit raya sendiri utk beli beg sekolah baru. Then saya pon tak banyak kerja di office jadi satu coretkan apa yg terbuku di hati saya di sini. Nak tulis di FB pasti ramai yg kecam sebab kwn2 FB semua org kaya hahaha dan ini bukan satu tulisan agung yang perlu dibahaskan. Andai ada tersalah fakta or fatwa, sila betulkan saya.

Thanks for reading 😊