Wednesday, 22 May 2013

Penyelia Asrama Part II : Tugas Penyelia

Motto Penyelia Asrama SMAHI
 
Hola bakal-bakal Penyelia Asrama sekalian :)
Today nak sambung entry lepas dan utk menepis segala kekeliruan masyarakat tentang Penyelia Asrama.
 
I noticed ramai giler yg confuse antara Penyelia Asrama dan Warden Asrama.
Penyelia Asrama bukan Warden Asrama okey ! Once again bukan warden asrama.
Acapkali orang2 bertanya kat diriku "Hang berulang alik ke setiap hari ke dok rumah warden?"
"Berulang". Jawapan seringkas itu akan disusuli dgn "Ooo... Kiranya hang keja office hour jelah".
"Yup!".
Ingatkan soalan dah hbs rupanya depa dok fikir lagi.
"Keja hang macam mana ha? Senang lah kalau tak jaga student."

 
Masa mula2 duduk di atas kerusi di pejabat ini, kak penyelia yg senior di sekolah ni bagi cZ 3buah buku utk study. Dan dia bagitau lagi bahawa
 
"Keja ni senang je. Sukat, timbang & makan."
 
Inilah motto dan guide line yg ditauliahkan oleh kak penyelia senior di sekolah ini.
Disamping itu, kami juga btanggungjawab menyelia pekerja2 lain seperti guard sekolah, makcik & pakcik cleaner & makcik dewan makan (harus diselia setiap hari).
 
1. Wajib sukat, timbang & rasa.
Semua bahan mentah/ kering yg diterima oleh pembekal haruslah disukat kuantiti dan dinilai kualitinya.
Wajib mematuhi spesifikasi yg telah ditetapkan di dlm dokumen tender.
Kalau ikan, daging or ayam busuk, tak segar, saiz tak ikot standard so haruslah di-reject.
Makanan yg hendak dimasak mesti cukup gram dan kilo-nya mengikut bilangan pelajar dan ukuran timbangan yg telah ditetapkan di dalam menu.
Jangan menguntungkan pengusaha dewan makan. Bukan korang yg kaya.
Makanan yg siap dimasak kena nilai dengan merasa (makan) supaya kes2 keracunan makanan tidak berlaku.
Semasa dorang masak pon kena tengok. Mana tau dorang letak mandrem dlm masakan. Haram tu okey.
Buah2-an mesti segar, ikot saiz standard, tak berulat, matang (masak elok dan boleh dimakan) dan dibasuh sebelum dihidangkan.
1 laporan bulanan akan dikeluarkan oleh pihak sekolah kpd JPN ttg kontraktor bekalan memasak.
 
2. Menyelia pekerja.
No.1 haruslah menyelia pekerja dewan makan (DM). Semua pekerja dewan makan mestilah mendapat suntikan imunisasi Tifoid. Injection ini blh diperolehi di mana2 klinik kerajaan dan dikenakan sedikit bayaran & gambar sebab KKM akan berikan dorang 1 kad yg sah lakunya selama 3 tahun. Tamat tempoh harus renew dgn menerima suntikan baru.
Pekerja dewan makan juga tidak boleh memakai perhiasan seperti cincin (haram), gelang tangan dll. Nanti berlian cincin jatuh dlm kuah kari. Ha tak psl je dpt galian tambahan.
Mereka juga wajib menutup kepala. Tutup aurat tu wajib so lebih baik pakai tudung je.
Plus, kena juga menyelia makcik guards dan makcik cleaner. Sebab dorang ni yg akan jaga keselamatan students semasa dorang tinggal di dlm asrama dan dorang bertanggungjawab jaga kebersihan asrama.
 
3. Kebersihan dewan makan
Yang ni wajib dipantau setiap hari.
Makanan basah (ayam, daging, ais krim) tidak boleh dicampur dgn makanan kering (susu, teh, kreakers, ubi kentang).
Makanan basah (ayam, daging, ikan) tidak boleh diletakkan bersama2 bahan basah lain (ais krim, sayur). Sebab bakteria akan terserap semasa penyimpanan. Boleh kena denda oleh KKM jika pemeriksaan mendapati perkara ini berlaku.
Sebelum dan selepas menghidang, tempat hidang, peralatan, tempat makan dan kawasan persekitaran haruslah bersih disapu dan dimop.
Pihak KKM juga akan dtg melawat premis secara berkala.
 
4. Tugas pentadbiran
Wajib meng-order makanan pelajar 48jam sebelum hidangan. Maksudnya di sini ialah kena isi Borang Pesanan Jadual 8 (Format 8) dan di-sign oleh penyelia, PK dan pengurus DM sebagai akuan kita order makanan utk bilangan students tersebut. Jika DM tak sedia makanan mengikut order so bolehlah bersoal-siasat dan mengeluarkan surat denda (jarang berlaku sbb masih blh kautim).
Penyelia juga kena jaga hal kewangan (bayar kontrak DM, terima byran yuran mkn pelajar, byran utk kontrak2 lain utk kemajuan asrama) dan hal-hal pentadbiran lain.
Stok & inventori, pekeliling, surat-menyurat, aset harta modal dll juga kena amik tau dan do it.
Kes2 kerosakan di asrama pon kena amik tau juga. Sampai kdg rasa mcm plumber pon ade. Menyesal sekejap sbb tak study betoi2 bab ketukangan ms di sekolah dulu :(
 
Sesungguhnya tiada langsung hal-hal menjaga & mengasuh bebudak dalam entry ini. Sebab mmg tak related dgn tugasan pon. Melainkan penyelia merangkap warden. Tapi rasanya tak mungkin sanggup sbb bebudak asrama sekarang ni mcm hampeh.
Senang je kan keje ni ? Kalau bagus lagi boleh duduk seharian di DM dan tgk je depa masak apa. Kami pnh bt dan last2 kak DM tu ckp "Kak tak reti orang tgk kak bt keja. Nanti dah siap masak kak tepon, Penyelia mai rasa k."
Kesian kat kak tu. Jahat sungguh kami !
Paling terok pon kes air takde time jam sudah 05.00 petang. Memang angin lah juga bila ini berlaku. Tapi kena settle-kan juga ye. Ini termasuk dlm skop tugasan plumber :) 
 
 

 
Thanks for reading :)

15 comments:

  1. OOH, so sekarang oke ke kak penyelia asrama? hihi, saye macam nak try je bidang nii, hihi, tlg bg pendapat sikit bole x? tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, tak kenal maka tak cinta hehehe
      try lah inshaAllah tak menyesal.

      Delete
  2. slm .mcm mana persediaan tahun baru?2014,bilik /dorm?

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak, seronok bca entri akak.. nak mnta pndpt n nk kngsi ckit..sya bru je berkecimpung mnjdi penyelia asrama.. cbran y sya hdpi adlh kntraktor DM tdak beri kerjsama especially ttg timbangan n kualiti rasa mskan..berdsrkn pengalamn akk,
    cm ne nak atasi ye kak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. langkah pertama tunggu or standby kat DM masa dorang buat sukatan b4 masak. slow talk dgn kontraktor & inform pengetua/ PK. biasanya dorang akan akur lps slow talk
      langkah kedua buat surat amaran sbb tak sukat ikut timbangan yg betul or tak sedia bahan mentah yg segar.

      Delete
  4. sy bru dpt surat tawaran utk penyelia asrama utk kementerian kesihatan.
    xtau ape procedur pas dpt surat. tarikh xdak lg dlm surat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la..dah dpt surat Spa tp surat jbtn belum dpt...

      Delete
    2. saya baru nak intebiuu penyelia asrama utk kementerian kesihatan..
      boleh share xpengalaman..

      Delete
  5. eh sama la kte. dh sebulan tau. surat sy yg first dr SPA t tarikh 4/4 lg. smpai la xde surat lain mai.tercongokla den tggu. awk ade cube call x? bila sy call dorg kata xde mensyuarat lg utk penempatan...

    -wawa-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la...awk hntr emel kat sy bleh? Apa2 info leh kongsi..
      norwardah89@yahoo.com

      Delete
    2. Sama la...awk hntr emel kat sy bleh? Apa2 info leh kongsi..
      norwardah89@yahoo.com

      Delete
  6. kak, boleh tahu selalunya gaji penyelia asrama ni berapa ?

    ReplyDelete
  7. salam tuan tanah...tumpang tanya sket..kalo apply bwh spa n ditemuduga oleh panel daripada KKM mcmana pulak cerita tentang penempatannya?adakah di sekolah atau di tempat lain (care to share)?tq

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum akak. saya baru dapat panggilan interview dari spa untuk post penyelia asrama nie. boleh akak kongsi tak apa yang perlu baca dan tahu sebagai persediaan untuk interview tersebut. terima kasih

    ReplyDelete