Monday, 6 May 2013

Pasca PRU-13


Hola,.
Tahniah kepada calon-calon PRU-13 yang telah memenangi kerusi DUN/Parlimen or in short word tahniah kerana telah memenangi hati rakyat :)
Silalah berbakti kpd mereka yg telah menyokong kerjaya politik anda & pastikan semua JANJI DITEPATI dan Bukan Janji Manismu semata :D


Rakaman ucapan tahniah buat >>>

1.0 Tahniah kpd Datuk Seri Azizan Abdul Razak krn menang di kerusi DUN Sg Limau utk penggal kesekiannya. We hope for a better Sg Limau & a sustainable development.
Please please please realize it YB !
Haus giler tekak kami nak rasa pembangunan ini.

2.0 Tahniah kpd BN Kedah krn berjaya mengembalikan Kedah ke landasan yg betul. Takziah kpd PAS sbb tak berjaya ke Putrajaya.
Lain Kali Lah. 
Don't give up. 
No Pain No Gain.
Kita harus sokong-menyokong walau berbeza ideologi kerana kita diseru untuk selalu membuat kebaikan dan menjauhi kemungkaran. Betoi tak Kak Ton ?

3.0 Tahniah kpd Dato' Paduka Mukhriz Tun Mahathir atas lantikan sebagai 
Menteri Besar Kedah. 
I Wish that Yan - to - Jerlun got new highway soon
Azab sgt dah Dato' hari2 ulang-alik keje jauh. 


**************************************************************

Today, i observed a few things link to GE-13.  Seriously I don't understand Malaysians and Malays people - Muslims.


1.0 BN menang 21/36 kerusi DUN Kedah (bentuk kerajaan) tp penyokong PAS hope for today's holiday.

Serius isu ni cZ mmg tak paham. Bahkan di sekolah 1/2 sj pelajar yg dtg. Parents depa bg cuti lembaga kot. I don't know. 
What I know is BN menang. BN is an allies between UMNO, MCA, MIC, GERAKAN, PPP dll. 
Tp majoriti voters PAS tak datang kerja, anak2 depa tak mai sekolah, premis tutup, kedai top-up (milik Bumiputera PAS) tutup. 
WHY ???
Kalau dah Melayu seagama, kita tetap sama. 
Still sharing the same soul heart. Sapa menang pon tetap kemenangan bersama.
So knp nak gaduh. 
Vamos Malays, lets reunite !

2.0 Sibuk calculate gaji utk bayar PTPTN

Isu bangang ni sekali lagi tangkap otak. cZ rs masa first time nak mohon je pon prosedur lebih kurang mcm buat loan dgn bank Rakyat. 
Siap bagi guideline monthly payment tp bila duit dah hbs guna beli smartphone, gadget bagai; depa claims for free education, removed PTPTN dan yang dah berhutang buleh ignore payment
Mungkin-kah ??? 
Inilah Janji Manismu Sayang :P

Wahai Melayu yang tidak pernah mencarum dana pendidikan sekalian, 

"kenapa hampa pakat pilih masuk IPTA ?"
"kenapa yuran IPTS ni mahal sangat taktau ?"
"kalau nak jadi doktor mesti kena belajar pandai2 nnt senang apply scholarship JPA utk further study medic di Russia"
"bila tarikh tutup apply loan pendidikan MARA ? Kalau dpt MARA, esok dh grad dgn pointer bgs tak pyh byr"

Pernahkah perkara ini menjadi topik perbualan kaum Cina di kopitiam? 
I guess mmg takde dlm list chatroom depa pon. Walau aku pon tak reti ckp Cina tp aku faham isu perbualan depa.
Jadi, bayar jelah PTPTN dan lupakan pendidikan percuma. 
Hargailah PTPTN yang diusahakan oleh kerajaan demi menjamin kaki hampa kuat melangkah selama 3 or 4 tahun di universiti.
Unless parents hampa beli insurans/ dana pendidikan jutaan ringgit. 

3.0 akhbar Berita Harian, The Star, Utusan laris di pasaran

I believe that today people are crowded and queuing at the Petrol Station or Newspaper stalls just to get their papers. 
And they are not wanting the Harakah Daily or any other PR newspaper but they are hunting for Malaysia premiere newspaper.

Aku pon drive dari Sg Limau sampai Jerlun tapi haram SOLD OUT !

For what ?

To know the right news.
To know the right volume/ numbers of majority votes/ winners.

Selama 5 tahun depa dok baca surat khabar tah apa-apa isi kandungan fitnahnya dengan provokasi dan idea yang unrealistic to be realized, today they changed
Beramai-ramai pulak tu just to get the right news and to exercise their rights to access to the right facts.

Syabas Melayu !

Finally we're reunite.


4.0 Semua pakat risau DAP menang 19/40 kerusi DUN Pulau Pinang (PP)

Jah : Senah, hang sure ke nak balik Penang ni. Mak risau sbb tgk politik Penang sakan sgt.  Boss hang, Mr. Ooi tu DAP ke Gerakan ???

Jah, mak biologi Senah berkata kpd anaknya; Senah. Seorang Quantity Surveyor di sebuah syarikat perumahan termasyhur di Burma Road, Penang.

Memang DAP menang 19/40 dari kerusi DUN PP. Tapi bukan ke ada 21 kerusi lagi. So kalut apa ?

DAP : 19 kerusi DUN PP
PKR : 10 kerusi DUN PP
BN   : 10 kerusi DUN PP
PAS : 01 kerusi DUN PP

Melihatkan komposisi ini, tak mungkin Jah, mak biologi Senah akan senang hati. 
PKR bukanlah parti Melayu-Islam. Didalamnya masih ada Cina, India, Serani, Siam dll.
Mana mungkin DAP PP meletakkan calon Melayu-Islam di kerusi DUN-nya yang majoriti pengundi dan pemegang ekonomi ialah kaum celik sifir.
Kekalutan & kerisauan Jah, mak biologi Senah sgt berasas. 
Sapa akan jaga Senah di pejabat nanti ? 
Pergi site dengan Bangla nanti, akan selamat-kah Senah ?
Makan. Ha, tahun ni Annual Dinner di mana ? 

Jah : Kita ni Islam, orang Melayu. Jaga diri & adat kita Senah. Agama jangan tinggal.

Senah start enjin kereta dan melalui lebuhraya utara selatan sebelum melalui Jambatan PP. Agaknya, Senah akan kena toll ke dak ye lalu highway & naik jambatan hari ni ??
Renung-renungkan Melayu sekalian.
Kenapa nak risau kalau kita sendiri yang pilih. 

*********************************************************************

Sejujurnya, walau apa pun pilihan kita. Kita adalah kita. Berpaksikan kepada 1 tauhid yang satu. Memiliki jati diri dan pegangan hidup serupa. Berkongsi nilai sejagat yang sama.

Pilihanraya ialah medan kita menyuarakan hak kita dan bukannya makmal untuk melakukan experiment krn pilihanraya tidak boleh dilakukan berulang-ulang kali. 
Ini bukan experiment kimia Ting. 5 untuk menguji keberkesanan penghasilan sabun menggunakan naftalena. Kalau sabun yang dihasilkan sikit or tak jadi langsung sbb sebatian asid melebihi alkali, Cikgu Maygala minta kita buat ulangan.

PILIHANRAYA TIADA ULANGAN & TIADA REHEARSEL

Pilihanraya hanya sekali dalam tempoh 5 tahun dan memberikan kesan bukan 5 tahun tapi 50 tahun kpd diri kita, anak-anak kita, bangsa kita, agama kita dan negara kita.

Thanks for reading :)

No comments:

Post a Comment