Thursday, 30 May 2013

Berpantang or Confinement

Hola mommy to be :-)
Sekarang ni musim cuti sekolah a.k.a musim orang kawen. Dah jadi trend org Melayu wajib bt kenduri kawen masa cuti sekolah dan la ni dah tak kira cuti hjg minggu pon on :P
Dalam ramai2, cZ yg paling advance sekali sbb ada anak ms kwn2 masih dok pilih calon suami or isteri. Productive lah katakan. Dan once again cZ jd bhn rujukan kengkawan yg dlm proses kelahiran.

Oleh kerana malas nak ulang ulang dan ulang info yg sama pd org yg berbeza so here my petua semasa berpantang bagi kelahiran normal. Kalau lahir melalui C-Sect, you all amik tau sudahlah. Kang tak pasal terbarai pulak perot.

1. Berpantang Makan.

Selain bulan Ramadhan al-Mubarak, masa bpantang ialah masa yg sangat praktikal dan paling sesuai utk kembalikan shape badan ke bentuk asal or bentuk yg lbh baik. Dalam istilah Melayu - DIET. Bukan ke diet tu merujuk pd pemakanan ? Confuse.
Unbelieveable bila ada org lebih cantik dan body shape dorang lbh bgs lbh ada anak.
Okay back to my experience, actually it's very hard for me to recall my past 5 years experience tp demi kwn2 tercinta cZ sanggup perah otak paksa saraf2 neuron cari balik memori tue :P
Masa bpantang dulu cZ hanya makan nasi 2 senduk sehari or sesenduk utk lunch dan sesenduk utk dinner. Lunch hour dan dinner time lbh awl dr biasa. Before 1 p.m. mesti lunch and before 7 p.m. dh siap dinner.
Kejam sgt bg ibu-ibu yg breast feeding tp ikot suka you all lah. Jangan paksa diri. Sepanjang bpantang cZ byk minum Milo or NesLo dan roti or kek. Sbb nk dpt balik tenaga dan nutrien. Minum Milo kan badan boleh jd sehat dan kuat :)
Bg yg C-Sect, jgn minum Milo. Nnt belahan di perot you all blh terburai. Nasihat ni dibawakan oleh doc Hosp. Sultanah Aminah, JB dan Mak Aunty. cZ percaya jg dgn perkara ni sbb masa my sis bsalin C-Sect dan dia minum Milo, mmg tburai perot dia smpai kena pelekat semula. Kasihan. You all minum Horlick je okey. Ingat tue Ho-Ho-Horlick!
Nasi tadi cZ mkn bersama lada hitam yg ditumbuk dan ikan/telur/ayam goreng. To those yg alergy pandai2 lah jaga jenis lauk pauk yg diambil. Alhamdulillah cZ bsalin ptg, malamnya mkn telor goreng tkd prob. Kdg mak cZ msk daging lada dan berjaya makan dan digestion pon okey.
1st week, sayur2-an & buah2-an yg konon sgt baik utk diet seharian mmg tak sentuh. Benda2 ni jenis sejuk jd tak elok utk bdn kita yg dlm proses recovery. Tp mn blh mkn tk ikot diet sehat kan ? Mcm mn makanan nk digest kan ? So I ambik tamar or kurma sbg ganti. Takot juga tp sbb ia pilihan Nabi S.A.W. jd berselawat dan telan. InshaAllah kita dipelihara oleh-Nya.
Dlm tempoh bpantang cZ byk amik light foods je sbb ms sarat mengandung berat badan 70kg. Kenaikan hampir 30kg dr berat bdn asal so I have to work out to get back my ideal weight. Pastu baju2 lama pon dok terpampang kemas di almari. Sangat syg okey dan tak lalu nak maintain saiz "L" sepanjang hayat so saya harus berkorban T_________T.
To those yg breast feeding, segala jenis mee, maggie, bihun, koey teow, laksa, spagetti dll kena avoid lebih lama. cZ dulu bpantang laksa selama 2 tahun. Yg lain2 tak igt plak tp mmg berbulan la juga sbb tak baik utk si-ibu dan baby-nya.
Macam tulah serba-sedikit bab pemakanan. Actually ada lg tapi dh tak igt sgt. Apa pon you all kena tgk pd metabolisme diri msg2. Kalau jenis mkn je apa pon okey so teruskan. Harus diingat ye you all kena menyusu anak msg2. Kang pantang ketat sgt susu bkurangan pulak. Lagi satu, baby sensitif dan sng kena kembong perot. Jadi ibu-ibu sekalian kena la jg pemakanan kalau tak sanggup tgk anak merana. Utk elak anak kembong perot, bg baby minum Grape Water (botol kaca dgn lambang budak pegang ular). InshaAllah berkesan dan bg dlm sukatan yg sikit je.
p/s : Masa mak cZ bersalinkan kami dulu, abah cZ akan carikan kayu halban dan rebus bt air. Ia bgs utk pemulihan dalaman dan tenaga. Kesahihannya taktau plak. Tp mmg mak akui dia minum air ni dan maintain kuat bekerja sampai skrg.

2. Aktiviti-aktiviti Berpantang.

Actually taktau nk kategorikan apa so bolehlah title ni.
Dalam tempoh bpantang, byk aktiviti yg harus diubah or dibataskan. Kalau bgs buang terus. Hari ke 101 baru start semula. cZ bpantang selama 100 hari konon perasan ada mix Chinese. Chinese kan bpantang 100 hari :P
Aktiviti pertama ialah MANDI. cZ rs bab ni ramai yg ambil mudah lgpon kalau mandi pastu pakai ubat2 segala hilang wangi :P.
Salah okey. cZ amal mandi air panas dgn daun2. Jenis daun taktau plak  T______T   tp kalau yg bsalin sendiri korang mandi je air panas pon okey. Itu dah memadai. Mandi pagi before 10 a.m. dan malam before 6 p.m. cZ seawal 7 a.m. dan selewat 5 p.m. mmg dh siap. Sbb ms bpantang, anak cZ prolonged jaundice so nurse akan dtg mengejut tak igt ms dan paksa kita ke nearest hospital. So mmg bsedia selalu.Timing ni cZ bg sbb pengalaman tgk kwn. Pukol 11 pagi msh lg tk mandi2. Kalau tk mandi ms tu masa bila nk pakai and makan ubat dan nasi dan anak lg. So get your schedule OK. Bab mandi ni penting macam makan juga sbb kesegaran diri penting. Tambahan utk elak dr tkena demam or kancing gigi sms bpantang. Bahaya ok.
Selain tu kena maintain makan & pakai segala supplement bpantang. Sekarang dh modern mcm2 jenis produk bsalin di pasaran. Walau tak suka harus makan & sapu di badan. Sbb cZ dah alami kesan2 pengabaian ini. Lps setahun dpt baby, cZ selalu sakit kepala smpai vomit. Kata org sbb tak pakai param ms bpantang. It's true due to sepanjang bpantang selalu rushing ke hospital jd mmg param pakai amat jrg sekali. Malu beb nak tempek benda di dahi pastu pusing 1 hospital. You all jgn malu & ignore je pandangan org. Yang penting you all sehat. Tak salah kalau continue habiskan supplement tu sume even dah lps 44 hari sbb kesihatan ni utk sepanjang hayat.
Pergerakan juga harus dibataskan. Jangan main redah je jalan merata mentang2 you all bsalin normal sng bgerak. Bentan nanti okey. Pengalaman cZ tentang naik turun tangga. Rumah cZ rumah kampung 2 tingkat. Entah kenapa teringin plak nak naik atas rumah ms bpantang dan lps 3 hari dok perasan perit di tmpat jahitan. Pastu nurse cakap jahitan dah terputus dan harus dijahit semula. Oh NO! Azab sgt kot nak jahit balik jadi the best solution is pergi ke farmasi beli sejenis cream utk mencantumkan isi. Nama cream tu tak igt tp so far mmg ramai kwn2 yg berjaya. Maklumlah wanita yg lahir tahun Lembu mmg aktif2 belaka dan semua benda nak bt sendiri. Kepada suami2 sekalian, you all kena mention pd peg. farmasi yg isteri you all dlm pantang okey. Nanti dorang bg cream jenis lain dah jd lain pulak. Jadi, jgn byk bgerak kalau bgerak pon behave yourself jgn main redah je.

Inilah serba sedikit pengalaman cZ ms bpantang. This is sgt basic sbb tak ingat dan tak boleh igt dah. Hanya blh guide bg yg betoi2 zero dlm hal bpantang ni. Tahniah kerana dah jadi ibu dan bapa. Hargailah baby you all tu dan igt "anak ialah anugerah Allah S.W.T". InshaAllah, apa jua obstacles yg datang mesti berjaya dilalui.

Thanks for reading :-)

No comments:

Post a Comment