Tuesday, 1 April 2014

Penyelia Asrama Part IV : Tapisan Keselamatan


Hola :)
Exam passed excellento and induksi pon lulus dgn bergaya. So skrg masa utk pengesahan ke dalam jawatan dan urusan taraf berpencen. Dalam dok submit borang2 utk tujuan tersebut, kenalah buat tapisan keselamatan dulu. Tapisan keselamatan ni dah jadi kewajipan bagi semua penjawat awam. Masa mula2 nak lapor diri kena buat akuan bersumpah bahawa  :
  1. saya bukan penagih
  2. saya tidak pernah dihukum oleh mahkamah
  3. saya tidak pernah disabit kesalahan oleh mahkamah
  4. saya tidak pernah mencuri/ ditahan reman oleh polis
pastu buat urine test sebagai bukti. Dah masuk kerja kena lagi buat tapisan keselamatan sebagai kesahan bagi pengakuan kita yang dulu tu. Tapisan keselamatan boleh buat sendiri secara on9 kat laman web ini melalui manual guide yang depa provide nih. 


First thing first wajib daftar dulu. Pastu dia keluar page mcm kat atas ni and  please fill in the blank. Don't forget to click <Daftar>. 


Lepas dia akan naik seperti yg dibold merah tu dan buka emel korang untuk semak ID and password as provided. Then log in sekali lagi guna ID dan password yang diberi. 


Selamat datang pemohon :)


Korang kena klik pada <PERMOHONAN BARU> dan <JENIS LANTIKAN>. Saya dilantik oleh SPP jadi saya pilih as red bolded


Korang akan jumpa page ini dan please fill in the blank once again. Godek ler gambar passport korang ye :)


Masa isi bende alah ni, cZ terklik <SIMPAN>. So untuk retrieve balik kena buat mcm bertanda merah di atas. Korang kena igt ler tarikh masa first time log in tadi. 


Then korang klik pada <DISIMPAN> untuk isi semula data2 korang yang tak dan nak isi tadi. Continue fill in the blank sampai takde bende nak isi dah.


Lastly buat pengakuan dan submit application korang. 


Tahniah! Permohonan anda berjaya dihantar =) Tunggu jelah keputusan and check from time to time. Bape lame nak tunggu? Empat ke lima bulan bergantung kepada maklumat yang anda berikan. Kalau rasa password yg depa bagi tu mmg tak boleh igt, korang boleh tukar password sendiri by click at <PROFIL> , <KEMASKINI KATA LALUAN>. Password ni penting sbb ramai tak dpt check result sbb hilang ingatan kat password

Thanks for reading :)
#PrayForMH370

No comments:

Post a Comment