Tuesday, 1 April 2014

Emak kami !


Hola :)
Hari ini dan hari-hari seterusnya nak senyum pon rasa kelat. Semalam mak kami disahkan menghidapi penyakit darah tinggi. Darah tinggi penyakit yg sinonim dgn masyarakat skrg. Bila berusia sikit kalau tak dpt darah tinggi/ kencing manis mmg tak hot. Buleh ke mcm tu? 
**angkat bahu**. 
Sedih. Yup, I'm very sad for her. I know she's upset too and might be pressured with the doc's statement. 

"Mak makan nasi sikit jer."
"Sejak abah takde kita jarang makan sayur."
"Mak buat gulai tak boh santan pon hari ni."

That was among the things she said to me when I reached home yesterday :(
Hari ni masa nak datang kerja, mak masih mcm pagi2 biasa. Bangun & siapkan sarapan untuk kami semua. Ia rutin harian mak sejak 40 tahun lalu. Tapi masih boleh nampak kat wajah mak, yg mak tak dpt terima hakikat bahawa kini dan selamanya mak harus bergantung pada sebiji or berbijih-bijih ubat setiap hari for the rest of her life.

Cucunda yang super buas

Mak kami seorang superman, batman, the avenger, incredible hulk, the thor dll dlm versi wanita. Dia mengharungi kehidupan yg aku sorang je tau rahsia dia. Pada aku jer dia cite semua kisah suka duka zaman remajanya. Mak seorang yg tabah dan kuat. Aku mungkin memiliki genetik mak yg ni sbb aku seorang yg sabar :P **blushing**
Tapi dek kerana kejutan selepas disahkan menghidap darah tinggi, air muka mak mula berubah. Memang ia bukan penyakit yg pelik sbb dah ramai yg terkena tapi bagi mak ia tetap something yg rare.
 Mak sibuk bekerja yg mengerah kudrat dari pagi sampai malam. 
Mak jarang makan dan kekadang terskip masa makan sbb lambakan kerja.
Mak kurang berehat bagai queen sbb memang tak dan nak berbuat demikian. Baru nak letak bontot dah ada benda lain mai melintas di depan mata.
Exercise. Setiap hari mak exercise lebih hebat dari kami semua.
Itulah kadang sukar kita nak menduga sesuatu yg di luar kemampuan kita.
Mungkin sudah takdir.
Mungkin ia faktor keturunan.
Mungkin faktor globalisasi, trend semasa or ???
Aku harap mak kekal sihat walau sudah terkena darah tinggi.
Aku harap mak tetap mampu ke surau untuk sembahyang terawih tahun ini.
Semoga Allah memelihara mak selamanya. Amin.
Kami sayangkan mak. Don't get pressure :)


Thanks for reading :)
#PrayForMH370

2 comments:

  1. Sabar.....inshaAllah...tu semua dugaan untuk mak and family....

    ReplyDelete
  2. Sabar.....inshaAllah...tu semua dugaan untuk mak and family....

    ReplyDelete