Wednesday, 26 November 2014

Merawat Jerawat

Selamat pagi duniaaa

Hola, 
Kat atas tu wajah mendamaikan :) Okay, back to my story. I faced an acne problems since a decade ago. Dan selama tu jugak dok try mcm2 treatment to demolish my acne & scar but unsuccessful :( Then one beautiful day I met my greatest discovery on how to treat my acne prone skin. So, vamos los amigos aprendemos a cuidar de su cara (credit to Mr. Google).


Cetaphil Oily Skin Cleanser

Produk pencuci muka ni mmg recommended by pharmacist. Harganya juga agak mahal berbanding brand lain tapi effect dia mmg superb!  Muka super oily sticky akan beransur-ansur normal. Hari ke-2 guna dah rasa betapa muka sy bernafas dgn bahagia. No sticky & oily effect walau dah 4jam dok bertapa memasak kat dapor. After 2weeks jerawat muka rasa serata. Jerawat naik jugak tapi malu2. Ada la sebijik 2bijik jer. Until today I still consume this product. Pernah juga tukar brand lain sbb nak jimat cost tapi tak boleh lawan brand ni. Finally I found my right facial wash. I admit that muka berjerawat mmg sesuai guna facial wash berbentuk cecair dan bukan jenis sabun sbb dulu guna jenis sabun buku buat kulit jadi kering & mengeruhkan keadaan kulit wajah. 

Eskinol Pimple Fighting Facial Deep Cleanser & Pil Tidur Tidact

Yes, you are right. Yg dalam botol ni sebenarnya mmg pencuci muka. But after modified by Ir. Zinnirah, its became a toner :) Sebab muka sy jenis acne prone skin so saya guna Eskinol Pimple Fighting Facial Deep Cleanser to fight this stubborn pimples. Produk ni saya beli melalui Zie Madini Store & mmg susah nak dpt produk ni di semenanjung sbb ia made in Philipine. Arahan penggunaannya ialah campur 2 biji pil Tidact ke dalam botol ni pastu shake well then apply to your face. Nak tap tap kat muka boleh, nak guna kapas muka pon boleh. Hasilnya... refreshing. Rasa mcm pakai toner tawas. And campuran ni kena habiskan within 3 months


Oxy Face Moisturizer
Because Malaysia is a hot & wet climate country, so cZ guna ini sbg moisturizer. Memang dia water base product and tak oily langsung. Even lepas 78 jam ke 100 jam ke dok bawah mentari dgn 100uv ray pon still wajah bernafas tanpa sunburn effect. Nampak sgt menipu kan ? Tapi mmg serius Oxy moisturizer ni dia mmg melembab kulit dan menjaga kulit sekaligus sbb dia ada kandungan aloevera. Org yg acne prone skin mmg kena guna water base moisturizer. Jadi produk ni antara yg sesuai dan harga pon murah. 



Annisue Multivitamin Treatment Cream

This is my black magic cream. Fungsi dia utk repair skin kita saya yg rosak sbb parut jerawat & merawat jerawat yg sedang naik. It kills the acne and repairing my skin tone as well. Kalau rasa esok saya nak nampak flawless and cerah sikit macam gadis K-Pop tu, so malamnya saya apply ler krim ni. Dia bagi kesan pencerahan pd wajah tapi bukan memutihkan okay. Dia mcm kembalikan warna kulit asal kita la. Kalau yg kusam, gloomy, dark area, scar spot, blemish semua dia kasi repair balik. Esok bangun pagi & cuci muka pastu nampak la kesan pencerahan yg nyata. The best thing is dia takde oily effect after usage. Sesuai utk semua jenis kulit dan ia dtg dlm 2 size; 25g & 50g. Boleh tahan 3 ke 4 bulan dan harga berpatutan. 


Shiseido Black Mask

Caution : Apply masa happy sebab masa nak tarik nanti kita akan menangis. Mask ni mmg super glue. Gam gajah ke gam UHU pon kalah. Dia ni jugak bagi kesan pencerahan kat wajah. Maybe sbb dia absorbed habis whitehead blackhead kat wajah ni so kulit jadi brighter sikit. Mask juga penting utk org yg bermuka open-pores sbb sebum2 selalu clogged kat situ. Jadi kerja cik Mask lah utk cuci clogged pores ni. Mmg sedih & pedih la masa nk rentap mask ni. Tapi hasilnya mmg berbaloi. 


Selain produk luaran, saya juga ambil supplement utk support deep renewal. Apapun produk yg kita guna, pemakanan haruslah dijaga. Fokus pada minum air putih yg banyak utk membuang toxin dlm badan. Jerawat juga terhasil kerana kandungan toxin yg tinggi selain faktor keturunan, pemakanan, persekitaran berdebu, penggunaan kosmetik & hormon. 

Selamat mencuba & thanks for reading :)

#PrayForMH370

3 comments:

  1. Ada no tak nk berhubung tuk tanya tentang produk ni...cetaphil ni pkai dulu lepastu baru eskinol ke...takde effect gabung dua2...

    ReplyDelete
  2. boleh ke zie madine store utk beli eskinol. alhamdulillah so far takde effect

    ReplyDelete
  3. Hye,I am selling this eskinol online..u contact me through whatsapp or telegram +60138440073..

    ReplyDelete