Monday, 24 March 2014

Tawaran Biasiswa


Assalamualaikum dan sekalung tahniah kepada semua pelajar SPM dan STPM 2013. Alhamdulillah korang semua dah berjaya menempuhi satu ujian yang maha dahsyat di Malaysia ni and don't cry a lot kalau result korang tak gempak sangat. Its just your final countdown but its not you destiny yet. It just a new beginning of your life. Plan it wisely and to those yang suam2 kuku tu don't give up, there are lots of chances out there to treasure. Good luck :)

Okay, since everybody is talking about entering university and pressured by university courses yang korang sendiri pun tak familiar, don't forget to think about the financial aids. Bagi yg kayak gilerr mesti korang tak pikir dah bab ni sebab korang ada education insurance or PaMa loans. Tapi bg yg tak nak PTPTN kat sini cZ nak bagi few links utk support korang punya study nanti. 

Scholarship For STPM / A Levels / Matriculation, Diploma holders
Yayasan Bursa Malaysia (Finance,Law,Math, Actuary Sc.,Eco & IT courses)
Yayasan Tunku Abdul Rahman (study within IPTA/IPTS in Malaysia only)

Scholarship For SPM leavers only
MMC (Suruhanjaya Multimedia Malaysia) (Engineering to Law courses)
Maybank (All courses)
Yayasan Kuok  (must study in Singapore)
Yayasan Pelajaran MARA (3+2 programmes, Engineering courses, Japan)
Yayasan Kuok (Politeknik di Malaysia)


Scholarship For SPM/STPM/A Levels/Asasi/Matriculation/Post-Graduates
IJM (Architecture, Engineering to Land Admin&Dev courses)
Suruhanjaya Securiti (SC) Malaysia (Finance, Eco, Banking courses)
Dana Pendidikan Karangkraf (For study in IPTS only)
JPA (Program Ijazah Dalam Negara)

Scholarship For Post-Graduates only 
Khazanah Nasional (Study in Oxford University only)

Dah nama pon biasiswa atau tajaan belajar, jadi secara ottomen automatik korang terikat untuk berkhidmat dgn penaja ni selama mana dorang suka ikut perjanjian. Kalau nak breach the contract buleh jugak tapi korang kena bayar balik lah kat penaja tu. Korang ada duit ? Kalau takde duit nak bayar balik better korang berbaktilah pada penaja anda. 

Closing date is just around the corner and its repeated. Maksud cZ (its repeated) kat sini ialah tahun depan dua tahun depan 10 tahun depan pon penaja2 kat atas ni tetap akan berusaha to provide fund untuk bantu orang meskin yg kurang berkemampuan tapi superb excellent untuk further study. What you have to do is alert to the scholarship notice and selalu2 la buka website dorang nih. Mana tau masa SPM superb dungu tapi masa degree dapat first class honours so buleh apply scholarship utk post graduate programme.

Actually banyak lagi tempat/ badan yang bagi biasiswa dan dana kewangan untuk pendidikan macam BousteadTelekom MalaysiaTenaga Nasional BerhadMARA, biasiswa universiti, biasiswa kerajaan negeri, badan berkanun (pejabat zakat,Baitulmal, MADA), syarikat GLC, MNC, hospital dll lagi. Selamat berusaha dan choose wisely. Pray to Allah semoga berjaya dapat biasiswa, berjaya dalam pelajaran & pandai2 lah bawa diri di universiti nanti ye. Hope sikit sebanyak entry ni membantu korang semua untuk elak dari berhutang dengan PTPTN :P

I wish you all the best and good luck in your future undertaking. 
Thanks for reading :)
#PrayForMH370

No comments:

Post a Comment