Tuesday, 22 October 2013

Penyelia Asrama Part III :Program Transformasi Minda (PTM)


Hola :-)

Hari ini cZ nak continue story about kerjaya dan stage seterusnya selepas bergelar P.A sekolah. 
The next level after kita bekerja ialah examination
Bukan students je banyak exam, dah kerja lagi banyak exam. Mcm personal life kita juga, sentiasa dipenuhi oleh ujian ...
Ada dua (2) exam yang wajib diduduki sepanjang bergelar P.A. 


dan wajib menghadiri dan lulus induksi atau kini dikenali sbg 
Program Transformasi Minda (PTM).

Ketiga-tiga komponen ni wajib lulus untuk tujuan pengesahan jawatan dan harus complete dalam tempoh 3 tahun berkhidmat. 

Examination ni kita kena apply through it official website as stated above
Jadual dan tarikh serta skop examination semuanya stated there so pilihlah ikut kesesuaian masa anda.
Dua minggu sebelum tarikh exam, kena cetak tiket dan pada masa tersebut baru tau tempat exam berlangsung. 
Tiket amat penting !
Tak bawa tiket tak boleh masuk dewan peperiksaan. 
Please take note !

Now we move on to Program Transformasi Minda atau dolu2 famous sbg induksi. 
PTM pon kena apply juga masa lapor diri lagi through sekeping borang yg urusetia bagi untuk diisi. 
Then masa lapor diri di sekolah or jabatan, PT di sekolah pun akan tolong urus apply sekali lagi. Pihak Bahagian Pengurusan Sumber Manusia (BPSM) KPM akan panggil untuk PTM melalui surat rasmi mengikut Zon atau negeri bertugas masing2. 
Jadi kalau ada kekeliruan or over excited nak pergi PTM boleh refer to JPN or BPSM KPM.
Tempoh PTM ialah lima hari dan diadakan di tempat khas dan wajib tinggal di sana selama aktiviti berlangsung dengan segala-galanya ditanggung oleh KPM.

PTM Bil. 15/2013 , sesi cZ buat di Park Avenue Hotel, Sungai Petani Kedah dan menghimpunkan AKP (Anggota Kumpulan Pelaksana) Zon Utara (Perlis, Kedah, Penang & Perak Utara). Ada la dalam 100 orang dan cZ nombor ke 98 :-)

PTM melibatkan beberapa segmen dan bagi yang mengandung, anda disarankan mendapat nasihat doktor atau kontek BPSM untuk menunda sesi PTM jika kuatir akan menjejaskan kesihatan. Kalau nak join pon takde prob sbb aktiviti yg dianjurkan bukanlah ala-ala komando. Hanya taklimat dan senamrobik sahaja. Masa jelah kot yg sedikit pack.

Dan once again, last day ended with examination :P
Soalan2 exam adalah berkait dengan segmen2 yang terkandung dalam slot ceramah. Para penceramah tdiri drpd pegawai PPD, JPN dan SPRM. 
Segmen melibatkan tanggungjawab & kerjaya, perkhidmatan awam, cuti, kenaikan gaji & pangkat, kenegaraan dan penampilan diri/ tatahias.
Don't worry, its objective questions. 40 soalan jer.
 Kalau dah confuse sangat bawa dadu hehehhe.

Vamos photos review :-)


Kumpulan Tiga .


Best pic ever :)
Wanita-wanita Kump. 3 , kump cZ ler ni.
From front : K. Eriante, Faizah, Syla, cZ, Lin, K. Afeza & K. Linda.

Shah, Amsyar & Zulkifli.

Masa ni segmen Personaliti Diri (Pembentukan Kumpulan).
Owesome sgt penceramahnya dan segmen paling best !


Barisan AKP lelaki. 







Barisan penyeri suasana :)

Penghuluwati : Kak Rafidah

Fined sbb tak alert
Yg berkurung hitam itu namanya Shima, roomate sy :)

Tadaaa ...
Kump kami menang tempat ke-2 untuk Malam Kebudayaan.
Kami perform Tarian Ulek Mayang :)

Kami .

Bagi sesi PTM Bil. 15/2013 hanya melibatkan aktiviti dalaman sahaja. Fuh lega!
Senamrobik dan riadah sendirian berhad sbb kekurangan facilities
BTW mmg best dan tercapai hasrat & tujuan pelaksanaannya.
Banyak ilmu yg kami perolehi maklumlah sbg AKP baru, byk perkara yg boleh dan tak boleh dilakukan oleh penjawat awam yg kami tak tau.
So through this PTM mmg dapat banyak pencerahan. 
Salam perkenalan kepada semua dan selamat menjalankan amanah.

Thanks for reading :)

5 comments:

  1. macam ne nak apply exam untuk jawatan tu?? Exam JPA da ambik awal oktober hari tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.moe.gov.my/sisppa/
      after log in kena register maklumat peribadi n sekolah. maklumat sek kena reg betoi ikot step sbb silap reg kena amik xm di Putrajaya.

      Delete
  2. untung la x payah wat senamrobik bagai...kitaorang kat Hotel selesa Pasir Gudang kena buat... ~_~

    ReplyDelete
  3. Bole ke nak tanye...kalau malam kan ade jugak ceramah..kite kene pakai baju kurung ke jugak..sy kompius benau perihal ni hahahah..tenkiu2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup but boleh je nak pakai long black skirt & blouse :)

      Delete