Thursday, 19 January 2012

Opss!! No Wikipedia ??? T_T


Salam Tahun Naga ngengenge... (mood cuti2 CNY :P)
Semalam heboh diperkatakan di media massa ttg penutupan Wikipedia (tutup bt smentara waktu) krn protes terhadap Akta Cetak R0mpak di US (actually sy kurang pasti akta yg sbenar ttp lebih kurang mcm ni lah)...

Apakah WIKIPEDIA???
Wikipedia ni bg student ialah perpustakaan bgerak yg maya heheheh... Wikipedia ialah sebuah/sejenis (apakah term yg sesuai erk???) ensiklopedia PERCUMA yg dibangunkan oleh sekumpulan sarjana utk mbantu masyarakat dunia ttg apa2 pkara yg ingin diketahui. Pendek kata uols type je dlm page wikipedia apa2 je yg uols nk tau complete set dia akan keluar. 

Wikipedia & keberkesanannya mmg diakui oleh semua bebudak universiti d dunia smpai lecturer aku dulu pon siap bt rap lg d class WIKI WIKI ... WIKIPEDIA :P
So bila diumumkan penutupannya selama 24jam smlm, aku merasa sgt sedeh & hilang dunia T_T (statement paling poyo)...

Aku bukan menyokong cetak rompak 0key!
Cuma,
Pd pandangan aku, WIKIPEDIA bukan medium cetak rompak. Ia sebenarnya lebih kpd perkongsian maklumat & penyumbangnya juga tdiri dr pelbagai lapisan masyarakat. Ada yg mmg knowledgeable dlm bidang tsebut mahupun mereka yg ingin bkongsi maklumat yg diketahui. 

Tambahan pula, WIKIPEDIA ialah sumber utama yg paling significant oleh semua manusia yg menggunakan kemudahan maya. Ia sangat membantu memberikan gambaran awal ttg sesuatu yg ingin diketahui or selidiki. Bahkan jika kita mbaca artikel yg dimuatkan dlm page WIKIPEDIA ni, sudah memadai utk kita mengtahui basic story pkara yg sdg kita kaji. So tolonglah anda fikir hidup anda tanpa WIKIPEDIA.

Kalu skrg sy student sy rs sy mgkin dh mati smlm krn sy mmg pelanggan tidak berbayar laman web ini & akan setia mengunjunginya apatah lagi jika FINAL EXAM tgh hebat blangsung saat ini. Probably jg, esei exam sy pg ni konpom DOWN DOWN DOWN and goreng sampai hangus pon NO FACT NO POINT. Sekian.

Dlm pd itu (ayat pberita), mmg diakui AKTA CETAK ROMPAK or yg seumpama dgn nya plu dilaksanakn memandangkan keadaan dunia kini yg tiada sempadan. Bahkan aktiviti hacking & hijacking maklumat serta idea/ kretiviti org len mmg sgt bleluasa pd ms kini (ayt pbentang d Parlimen) so that mmg releven sgt2 mewujudkan & mengimplementasikan (ayt org gila bahasa) perkara ini. Tapi aku rs kdg2 kita perlu jg memikirkan kepentingan umum dan meletakkan clause bagi memastikan pkara yg penting tidak dinafikan.

Sekian, renung2 kn & selamat beramal.

p/s : Ini merupakan pandangan peribadi sy shj. Tkde kene mengena dgn mn2 pihak. PEACE!

No comments:

Post a Comment