Monday, 16 January 2012

Just Do It

Selamat petang yang bahagia :)
Well, semalam ialah Hari Keputeraan Sultan Kedah & bsempena hari cuti umum d Kedah, aku spends time ngn family msk & mkn (gemok lah aku klu slu amal xtvt ni)...

Dalam dok spending time tue actually we discussing about BR1M yg tgh HOT di perkatakan oleh seluruh ketua isi rumah d Malaysia yg total monthly income dorang under RM3 K. Salah sorang yg memohon ialah AKU & ABAH AKU :P

Alhamdulillah today my father received the RM500 voucher. 

cengginilah bentuk baucer nye ...

Bantuan sebegini mmg sesuatu yg sepatutnya diberikan kpd rakyat krn mmg dah mjadi tanggungjawab kerajaan mengagihkan cukai yg telah diberikan oleh pembayar cukai a.k.a. rakyat Malaysia yg berkemampuan kpd satu golongan yg low-end or middle-end krn mereka jg menyumbang kpd negara. Sharing is caring tk gitu :P

Tambahan pula bukan semua keluarga yg tidak bkemampuan, ibu or bapa tunggal, warga emas layak mnikmati elaun bulanan JKM. So dgn adanya inisiatif sebegini sekurangnya pihak yg tidak pnh menerima bantuan kerajaan akn turut diberikan bantuan tambahan wlu ia cuma sekali seumur hidup.

Bercerita ttg bantuan sebegini, aku teringat akan quote yg selalu mak aku bg iaitu :-

IF YOU WANT TO DO SOMETHING, DO IT WHILE YOUNG. 

Sejak bile mak aku pandai speaking London nih ??? Heheheh 
Apa kaitan pepatah mak aku ni dgn BR1M ???

Actually, aku cuma menyedarkan diri sndiri sj ttg kepentingan menyiapkan diri utk ms dpn krn bila kita tk plan ms dpn dgn baik maka BR1M ialah sesuatu yg diharapkan. Tk taulah 20thn lg akan ade ke bantuan sebegini di Malaysia.

Mak aku selalu pesan klu nk simpan duit ke, nk belajar ke, nk melancong ke, nk mkn angin ke pendek kata nk bt apa2 jelah lakukan pd usia msh muda. 
Apakah rasionalnya??? 

Rasionalnya ialah ms muda ialah ms mengumpul kekayaan, ms tenaga msh tersimpan, ms utk menerokai seluruh alam, ms belom pny komitmen besar, ms semuanya 
POSSIBLE NOTHING IMPOSSIBLE
ms kita msh kuat bkerja & berusaha...

Kita nk beli apa, nk mkn apa, nk ke mn semua boleh. JUST DO IT , NO BARRIERS :)

Bila dh tua kita dh tk blh nk kumpul duit(cz tggn dh byk, ank dh ramai so duit utk pelaburan dh byk mlabur utk pkara lain), dh tlewat utk beli umh or kereta or tanah (bank dh tk bg bt pnjaman sbb over age), dh tk bdaya utk mjelajah alam ini; naik kereta lelame pon dh sakit lutut, jln jauh je jenoh singgah petrol pump (asyik ulang tandas sbb digestive & urinary system malfunction), myb jg dh kene pantang mkn itu dan ini bcz tkena penyakit org kaya.

So pd ms itu, yg kita ada & hrp ialah BR1M (itupon klu kita msh tinggal d Malaysia or bantuan sebegitu diluluskan sms belanjawan tahunan negara) & akhirnya menyalahkan pihak lain krn mensia-siakan usia muda dgn bfoya2 hingga lupa hari tua.,

Sebab itu, mak aku ckp jgn mharapkan pd org. 
Grab it with our own effort & we'll experience the value of it...
So bpegang pd kata2 itulah aku mrencanakan kejatuhan aku dgn sbaiknya & berusaha dgn bsungguh2 sms usia aku msh muda..

Hasilnya skrg aku satisfied dgn pcapaian aku (bt ms nilah) krn aku telah temui jln yg benar & aku akn teruskan sehingga mperolehi kejayaan spt mn yg aku idam2 kn...

InsyaAllah, jika niat kita baik, semudah itu jg jln akn tbuka bt kita...

JUST DO IT & JANGAN PANDANG BELAKANG 

4 comments:

  1. yes, dats rite.. mase mude ni la nk kumpul harta.. walaupun sebulan leh menyimpan RM2 jek :) persediaan mase depan

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. @kemn
      pandangan org tua bt renungan kita d ms muda & bekalan d hari tua

      Delete